onsdag 12 september 2007

Tyler Hughes


Officiella rapporterar att Öster skrivit ett nytt tvåårskontrakt med Tyler Hughes. Frekventa besökare vet att Tyler Hughes inte har en plats i mitt idolalbum och man kan faktiskt undra hur Arvidssons studier av fotboll har sett ut den här säsongen.

Tyler Hughes har inte gjort en bra säsong. Det säger i och för sig inte heller sportchefen i sitt uttalande på den officiella sidan. Han säger istället att Tyler Hughes är en väldigt lojal och professionell spelare med bra karaktär. Ja det stämmer säkert men har han gjort en bra säsong? På det ges inget svar. Mitt svar är Nej.

Det hade varit mer förståeligt om Hughes vore den enda etablerade vänsterbacken i truppen, det är han inte. Man har nyligen värvat Gabriel Ucar som dessutom petade Hughes i den senaste matchen. Ucar har kontrakt året ut men Öster kan förlänga det om de vill. Arvidsson uttalar sig i den här, återigen, eminenta intervjun från svenskafans om Ucars tid i Öster. I intervjun låter det som om han liksom alla andra är imponerad av Ucars insats hittills. Den enda rimliga tolkningen av allt detta är att truppens vänsterbackar 2008 heter Gabriel Ucar och Tyler Hughes.

Vad kan då invändas mot den här dynamiska duon? Den ena delen är inte dynamisk. Jag menar att det går att hitta en yngre och billigare spelare i Sverige som är en lika bra eller bättre spelare än Tyler Hughes. Det är inte försvarbart att satsa på en 27-åring som gjort en bedrövlig säsong och snarare visat en mer negativ än positiv utveckling.

Jag tycker att man skulle ha satsat på Ucar och en ung talang som vänsterbackar 2008. Tyler får vara hur viljestark och proffsig som helst, det är till syvende och sist alltid duktiga eller utvecklingsbara spelare som vi behöver.

För övrigt har Öster kontrat snyggt mot vår kaptens bryderier kring hans kontrakt. Bollen ligger och har alltid legat hos Gustafsson, optionen är ensidig, vill han lämna är det hans val, vill han inte lämna gäller samma kontrakt även 2008. En inte alltför vild gissning är att Gustafssons kontrakt innehåller en rejäl lönesänkningsklausul då Öster ligger i Superettan. Gustafsson är inte speciellt nöjd med den och vill därför ha ett nytt kontrakt som är mindre känsligt för superettaspel. Den lösning som jag tror kommer komma till stånd är den att Gustafsson säger upp det nuvarande kontraktet och hoppas att Öster panikslaget erbjuder honom ett nytt bättre kontrakt i konkurrens med andra klubbar.

För övrigt låter det osannolikt att Gustafsson skulle lämna villan på Öster och åter bryta upp till en ny stad. Pendla till Halmstad, Mjällby eller Kalmar (hemska tanke!)? Det är inte troligt att Gustafsson vill pendla 20 mil för att värma bänk vid kusten. Slutsatsen blir att han antingen slutar på grund av knäet, fortsätter i Öster eller blir spelande tränare i någon mindre klubb i Kronoberg. Det mest troliga är att man tar in honom på kansliet, lyssnar på hans åsikter om föreningen och erbjuder honom en plats i truppen som mittback över 2008-2009. Alltså ett nytt kontrakt.

För övrigt är "Upp till kamp" den bästa tv-serie som gjorts i Sverige på minst tio år. Visst är den historiska kontexten lockande i sig men det som gör serien fantastisk är den tidlösa berättelsen om ung olycklig kärlek, uppbrottet från familjen och den dekadens som det ger utslag i hos en ung man. Sällan har den nedbrytande delen av arbetarkulturen med arbetarideal på ena axeln och Luther på den andra skildrats bättre. Har ni inte sett den så finns den här på svt play.

Inga kommentarer: