fredag 29 juni 2007

Bo Axberg någon?

97 A. Ravelli
97-98 B. Axberg
98-01 Lill-Damma
01-03 Schenka
03-04 Widén
05-06 Jacobsson
07 Stille

Sju tränare på 10 år. Det är för många. Under perioden har Öster sparkat tränare mitt under säsongen tre gånger.

När Ravelli, som misslyckats fullständigt, sparkades 1997 lyckades Bo Axberg, genom ett mirakel singerat Liatorp, i Degerfors rädda kvar de rödblå.

Jag minns inte exakt, hela säsongen var ett trauma, men har ett vagt minne av att även Axberg blev kickad 1998 med ett magert resultat. Öster åkte ur och sen startade den riktiga kräftgången. Då fick vi kvala oss till den nya Superettan, nu finns inte den chansen.

I allsvenskan 2003 sparkades Schenka under säsongen och ersattes av sportchefen Widén. Widen var en hopplös typ och förde ner och cementerade fast laget i superettans mittenskick året efter.

Av de tre senaste sparkningarna av tränare har alltså två misslyckats.

Den här tråden huvudbudskap är dock det stora antal tränare som passerat de senaste tio åren och sambandet mellan det och de magra resultaten. En tränare behöver kontinuitet, förtroende och tid till lagbygge. De usla stackarna som nu försvarar de rödblå färgarna har varken Arvidsson eller Stille tagit hit. Ett undantag är dock Teever som Arvidsson faktiskt fick uppdraget att scouta inför 2006. I vilket fall, Stille har inte haft inflytande över vilka spelare han förfogar över. Till skillnad från Lasse Jaca som när han kom fick möjlighet att värva spelare som skulle passa in i hans 4-3-3 modell. Pelu, Borg och Svensson värvades då till exempel.

Jag tror att Stille kan rädda oss undan, somliga kallar det ett helvetesgap, degradering till division 1 södra. Efter säsongen får Giles rensa ut de spelare som inte vill vara kvar och satsa på föreningen och istället värva spelare från främst divison 1 södra men även från tvåan och trean. Spelare som värvas från superettan bör vara väldigt bra eller bosman om de ska värvas. Annars blir det för dyrt. Låt Giles bygga ett lag runt hans spelidé med 4-4-2 med starka forwards och duktiga yttrar.

För övrigt är det en skandal att Arvidsson förhandlar om nytt kontrakt med Tyler Hughes, han är långsam, "enfotad", har dåliga inlägg och är svag man mot man. Det torde finnas en bättre vänsterback i södra Sveriges division 1 och divison 2 serier. Förläng inte med Tyler, han var sämst på plan igår!

För övrigt hoppar jag i Växjösjön om Öster inte tappar någon mittfältare under sommaren.

För övrigt var det bättre på Pål Lundin och Claes Greens tid.

För övrigt bör Fidde G spela mittback resten av serien och Tengroth vänsterback.

För övrigt bör vi släppa Figu snarast om vi ändå inte använder honom. Han tjänar alldeles för bra för att slita bänk.

För övrigt var Martin Claesson IFK Värnamos klart bästa spelare av årgången 83. Han fick ofta visa tekniska övningar på zonlägren, var blev den tekniken av?

För övrigt borde Borg med hänsyn till rikets säkerhet genast tillkännage vilken frisör som klippt honom. Heter hon kanske Freddy Borg?

För övrigt borde vi förlänga med Helgi Danielsson redan nu.

För övrigt har jag aldrig förstått varför vi släppte Freddy Söderberg.

För övrigt förstår jag varför ramsan "Alla har en båt i Värnamo" inte sjungs längre.

För övrigt vore det vansinnigt tragikomiskt om EF sjunger den på regniga finnvedsvallen nästa år.

För övrigt var Stille vårt femteval som tränare. Prahl, Thern, Kahlenberg (hette han så?) och Hasse Eklund var alla tillfrågade. Av dessa har tre erkänt att de fått förfrågan. Jag förmodar att de ringde Thern också. Dags att ringa till Herrestad vandrarhem igen?

1 kommentar:

Philip sa...

För övrigt: Bra skrivet!