måndag 30 juli 2007

Republik


Första halvlek mot Sylvia började bra, Öster tog tag i passningsspelet och Nouri stressade till sig ett friläge. Avslutet var dock bland de tamaste på vallen i år. Efter en inledande tiominutersperiod med högt tempo mattades Öster och Sylvia tilläts komma rätt i positionsspelet i sitt för dagen inledningsvis stabila 4-5-1. Resten av halvleken vill vi glömma, de gamla synderna gjordes om, långsamt passningsspel med många tillslag, ett anfallsspel kliniskt rent från lyckade kombinationer. Regnet i halvtid kom som en berfrielse, äntligen hände det något.

Betongen färgades så där vackert regngrå som bara betong från 60-talet kan bli, löparbanans gummi färgades som ett blött tegeltak, regndropparna studsade, likt barn i villaområdenas studsmattor, mot stavhoppsmattans blå yta. Publiken samlades i klungor under de få tak som finns på den fattiga sidans läktare. Två samtalsämnen var givna, vädret och östers långsamma anfallspel. Vad krävdes för att få fart på de rödblå? Det var många som diskuterade Giles framtid i föreningen under den där störtskuren över vallens regngrå betong.

Giles hade besked, äntligen fick vi åter se 4-4-2 hos de rödblå! Helgi och Figu centralt på mittfältet visade sig fungera riktigt bra. Likaså Johnson till vänster och Zavadil till höger. Vi fick för första gången i år ett produktivt mittfält, ett mittfält med fart som inte bara spelade kvadraten i mittcirkeln.

Efter en dryg kvart får vi en billig frispark av den något habila danska domaren Kenn Hansen. Zavadil stegar fram för etthundraelfte gången i den rödblå tröjan och slår in den. Innan han sköt minns jag att jag sa att Figu borde få skjuta, Zavadil har liksom fått sina chanser, skott i målställning är inte mål. Fixstjärnan gör det alla trodde han glömt, efter touch på vägen sitter bollen! Vild glädje, golgatavandringen tog slut vid det norra målet, äntligen gjorde Östers IF ett mål på hemmaplan.

Resten av matchen är en lek, när dessutom Kenn Hansen, domaren, visar ut deras mittback efter en eftersläng på Teever är segern vår. Ojojoj vad de spelade ut plastdraken till drottning, under de sista 25 minuterna hoppas man att många djupt sittande nervknutar släppte.

Öster missar flera frilägen i andra halvlek, Ponomarev var värd minst ett mål, han måste för övrigt snart göra ett, Bennet knackar på dörren till startelvan.

Bild spikar igen drottningens kista med en straff i slutminuten. Hur säker som helst. Danielsson följer upp med det där spelmålet som Ponomarev var värd.

Lycka och lättnad efter matchen och det dåliga självförtroendet blåste förmodligen bort likt den där regnskuren i halvtid. Kenn Hansen, ja domaren från Danmark, blåste bort Figueiredo från nästa match. Jag tycker den varningen var befogad, Figueiredo saboterar spelat avsiktligt genom att stå i vägen för en frispark. Klockren, tyvärr. Att sedan frisparken var vannvettigt dömd är en annan sak.

Ska lokalpressens uttjatade vokabulär användas var det här lite av en pyrrhusseger. Vi vann men förlusterna var så stora att de straffar sig i nästa strid. Nouri skadade sig i axeln och är borta från nästa match, Gustafsson fick ont i en hälsena och är också tveksam, Teever och redan nämnda Figeiredo är avstängda. Detta betyder att minst tre man är borta från matchen mot Häcken, Gustafssons skador går liksom inte att räkna med längre, karln ligger ner varenda match och det är inte otroligt att han kan vara med på söndag.

Idag var det anmärkningsvärt att inte Ponomarev gjorde mål, trots många chanser fick han inte in den. Är han den målskytt vi behöver? Han har i vilket fall en egenskap som de övriga i Östertruppen saknar, han avslutar. Äntligen skjuter någon i det rödblå laget. Lite PC 2004 över hans skottvilja, hans sikte måste dock som sagt ställas in omgående om det inte ska bli en Borg 2005.

Det var idag tydligt att vändningen kom, till skillnad från matchen i Jönköping spelade man bra också, iallafall i en halvtimme. Ett innermittfält med Helgi och Figueiredo kan bli riktigt bra på sikt men då krävs det att Gustafsson tar Da Silvas plats i backlinjen. Varken Da Silva eller Vasilj, för den delen, klarar de situationer som uppstår då den defensivt svaga Figueiredo är på planen.

För övrigt mötte vi ett riktigt skitlag igår. Glöm inte det.

För övrigt ryktas det om, på en blogg nära dig, att Vasilj hämmas av en skada. Han kunde likaväl ha varit petad ur truppen, han får svårt att ta sig in i den igen.

För övrigt var Hughes okej igår förutom kullerbyttan som höll på att leda till ett mål i baken.

För övrigt var Daniel Åkervall i Sylvia mycket duktig och mycket avig. Hans vänsterfot kommer inte att smeka bollar i Superettan nästa år. 25-åringen som enligt Sylvias hemsida är IT-tekniker var duktig man mot man och har en dokumenterad förmåga att göra mål. Han har gjort sex mål hittills. Har Öster de ambitioner de säger sig ha skulle denna vänsterspringare passa perfekt i Öster. Tyvärr tycker nog många andra lag det också.

För övrigt var också Markus Hanson på deras innermittfält duktig, rejäl följsam innermittfältare med funtionell teknik. Nordbanken valde rätt man till matchens lirare i Sylvia.

För övrigt får jag alltid en olustkänsla i kroppen när en bank är matchsponsor. Jag minns forfarande alla Föreningssparbankens flaggor på vallen runt millenieskiftet. Ekonomi ska aldrig tillåtas bli påtaglig.

-Gör som Öster, anlita Nordbanken för dina banktjänster.

Reklambudskap som det i högtalarna känns väldigt mycket hockey men är samtidigt ett steg framåt i Östers relation med sponsorer.

För övrigt har jag aldrig fattat bankers kärlek till namnbyten, heter det inte Nordea numera?

För övrigt påminde Östers kassor om svensk kassaservice igår. Långt mellan dem och få kunder. Oftast god service dock.

För övrigt var Johnsons och Bennets sorti från arenan igår en obegriplig gest. Varför tackar man inte sina supportar? Popularitet hos dem skulle ju snarare hjälpa dem in i startelvan/ till ett kontrakt. För inte står väl Rydén, Arvidsson, Stille och Persson i klacken?

För övrigt var Veselovsky bättre än Robin varit, Malmqvist har en lång väg att vandra med eller utan sin ansiktsmask.

För övrigt har jag svårt för personer som skämtar om och buar åt sitt eget lag under match. Saknar de roliga timmen och högstadiediskon ute i sina villaghetton? Jag tror iallafall inte på piskor och förlöjliganden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg men personligen tycker jag Tyler gjorde en av sina sämre matcher i Öster. Han spel bli bara värre och värre och det är ofattbart att Öster vill förlänga kontraktet med honom..

Anonym sa...

Neemelo tvåmålsskytt ikväll. Den estniska måltorkan har därmed lämnat norrland. Borde även kunna ske i småland med tanke på allt regn!

Vallens regngrå betong sa...

Jag skrev att Tyler var okej, det betyder inte att jag tycker han var bra. Beroende på de små prov som Sylvia ställde honom inför så får han då betyget okej. Det på grund av att han, i vanlig ordning, inte agerade julgran vid hörnflaggan.

För att den estniska måltorkan ska blåsa bort från Värend krävs nog två saker. Att han hittar guldskorna från Tallinn och att Dieter König är assisterande domare. Jag tror att Teever (!!!) springer 200 meter på samma tid som Dieter springer 100 meter. Dieters engagemang var/är dock stort. Skulle han döma en match i närheten, säg Traryd skulle det vara värt bensinpengarna att få se honom.