lördag 21 juli 2007

Tack Giles


2005 var Giles Stilles sista år som assisterande tränare i Kalmar FF, de slutar trea efter ett år av försvarsinriktad fotboll. Under året lånas Anatoli Ponomarev in från Inter Baku i Azerbajdzjan, ynglingen lyckas göra tre mål på drygt tio matcher och Nanne vill köpa loss honom. Azerbajdzjanierna vägrar dock släppa honom för den summa guldmynt kalmariterna kan tänka sig att avvara. Därför hamnar Anatoli säsongen 2006-2007 efter lite struligheter i Baku istället i Liechtensteins stolthet FC Vaduz.

Ponomarev är dock inte glömd i Sverige bara för att han spelar i ett lag från Liechtenstein, i vintras värvas han till Göteborgs Atlet och idottssällskap som ersättare för James Keene. Atleterna värvar också albanen Memelli från Brann för att täcka upp förlusten av Keene.

De här spelarna har i allsvenskan tillsammans gjort lika många mål som Teever gjort i årets superetta. Gais har därför valt att befria Christos Christoforidis från anställningar hos diverse suspekta medelhavsklubbar och anställa honom som djupledslöpande forward. Därmed har Gais tre osäkra kort i forwardsbesättningen, de bedömer att Anatoli är osäkrast och låter honom bli utlånad till Östers IF.

Varför just Öster? Svaret är Giles Stille, Nannes högra hand känner Anatoli sen tidigare och Giles blev förmodligen imponerad av honom den där blåsiga hösten på Fredriksskans.

Kort sagt, Anatoli var med på Giles och Håkans lista över tänkbara nyförvärv, de har förhört sig hos Gais om hans situation och när Gais värvar Christos handlar Arvidsson.

Giles kontaktnät har betalat sig. Ponomarev beskrivs som en hårt arbetande forward som löper i djupet. Den spelaren var han också 2005 då jag senast såg honom hoppa in i en allsvensk match som sändes på Canalplus. Varför han inte har lyckats i Gais kan jag bara spekulera om. Gais spelar med ett lågt försvarsspel där snabba omställningar är nyckeln i anfallspelet. Inte helt olikt Kalmar 2005 alltså, skillnaden är att Ponomarev inte har spelat som spets i ett 4-4-2 utan i samma roll som Figuireido har i vårt 4-2-3-1. Dvs centralt i ytan mellan motståndarnas mittfält och försvar. Ponomarev ska ha bollar att löpa på, inte vara någon sorts speluppläggare. Det är precis vad Stille också tycker.

Det har på East Fronts forum spekulerats i om Stille nu väljer att återgå till 4-4-2, det vore mycket otroligt om han gör det. Försvarsspelet har nu börjat fungera, Öster släpper in allt mindre mål, man skapar också en hel del chanser men förvaltar dem inte. För mig är det tydligt att Öster mot Sylvia kommer spela enligt följande:

Hårenberg
Nouri Bild Vasilj Hughes
Fidde Zavadil
Bennet Helgi Ponomarev
Teever

Eventuellt byts Helgi mot Figu och Hughes mot Tengan. Viktigast är dock att vi får balans på "femmannamittfältet". Två av fem måste ha goda defensiva kvalitéer. Borg har förmodligen fått sin sista chans, hur imponerad Giles än är av honom på träning måste även han prestera i match någon gång.

Inga kommentarer: