måndag 18 juni 2007

Stilleståndsavtal


Ett utmärkt refererat från Degerfors-kampen på officiella finner ni här.

Betongen var blöt, regngrå och ful igår. Den hade ungefär samma attraktionsvärde som Östers anfallsspel. Publikens beteende vid regnskurarna var mer underhållande än spelet. Ola Rydéns speakerinsats likaså. Oj oj oj vad vi var dåliga framåt igår.

Hur är det möjligt att misslyckas så kapitalt mot ett motstånd som Degerfors? De spelade i och för sig tokdefensivt med en inledande press vid egna mittcirkelns kant och ett 4-5-1 men herregud de var ju miserabla fotbollsspelare! Efter tio minuter trodde jag på storvinst, Degerfors hade en brasse, en ensam forward och åtta vedhuggare.

Öster hade sex backar, två mittfältare och två vilsna vagabonder. Jamaicanerna var urusla igår. Johan Persson på SMP sammanfattar läget kort och koncist: "Jaq trodde aldrig att jag skulle få skriva det, men i den klena konkurrens som råder, med snubbelfoten Bennett, snedtände Borg och sege Johnson, borde Teever vara given i Östers anfall." Resten av krönikan är också kritisk till spelarna men även till Stille. Persson har rätt i att det handlar om en kombination av bristande förmåga hos spelarna och en bristfällig taktik.

Taktiken ska anpassas till det egna spelarmaterialet och till motståndarna. Med det material som öster förfogar över bör det innebära att mittfältyet ges en stor roll. Mittfältet ska inte vara en säck framför backlinjen om man har de starkaste spelarna där. Det ska vara aktivt. Pressen måste sättas högre. Vinner vi boll tidigare får motståndarna svårare att omgruppera till försvarsspel. Om vi som nu alltid vinner boll vid halva vår planhalva blir vägen till målet lång och går via de ytor där få spelare är. de ytorna är kanterna. Där är våra spelare allldeles för dåliga för att kunna producera ett passningsspel. Högerkanten var svag igår. Nouri självklart men han har ju sällskap av en mer naturlig back än han själv. Tengroth kommer aldrig bli en bra yttermittfältare. Vänsterkanten är vårt sorgebarn det här året. Hughes är helt vilsen offensivt. Väntar alltid ut passningar innan han löper och slår inga fina inlägg längre. Zavadil var igår inspirerad men hade ingen ork. Trots att han beredde yta för Tyler flera gånger gör inte kanadensaren några löpningar.

Öster anföll på flera olika sätt igår, kortpassningar, varianter, kantspel, inlägg. Problemet var att det gick långsamt eller att avsluten var usla. Inläggen måste bli bättre och fler måste fylla på i boxen. Klyschor ja men så sant. Bennet har en begränsad bollteknik men försöker ändå utmana. Han gör det i rätt lägen men saknar förmågan. Bennet måste utnyttjas i djupled. Får han inte de passningarna platsar han inte.

Det var mycket kritik och mer ska det bli. Vasilj och Bild hade problem med en ensam forward. Deras samspel är inget vidare men de bör ändå spelas ihop. malmqvist gör en bra match i målet. Säkra ingripanden och kommer ut bra på de två riktigt farliga lägen som Degerfors hade.

Vad behöver värvas? Öster behöver en klassisk yttermittfältare som är duktig man mot man och har ett ok passningsspel med fina inlägg. Vi behöver också en forward som kan ta emot boll och låsa fast den på ett funktionellt sätt. Hålla i bollen och dra sig ner mot en hörnflagga och slå inlägg mot ett framstormande mittfält. Den spelaren saknas helt i dagens lag.

Teever är lite av den spelaren. Esten måste få chansen från start efter Johnsons mediokra insatser mot Södra och Degerfors. sedan måste Hughes bytas ut. Han är orörlig och seg bakåt och framförallt tar han få initiativ framåt. Tengroth bör spela vänsterback precis som han gjorde förra året och på försäsongen. Betongen var blöt, grå och ful igår. Idag har den torkat upp och har, med stor fantasi, samma färg som en strand på en paradisö.

Betongens elva mot Ljungskile:

Malmqvist: Stabil.

Nouri: tar löpningar, säker man man, rätt i positionen

Bild: Hans rutin behövs mot ruskiga Ljungskile

Vasilj: I brist på annat.

Tengroth: Bästa vänsterbacken i truppen. Håller bakåt.

Zavadil: Får ta högerkanten, innebär att Nouri måste hålla igen lite.

Gustafsson: Han ska täcka upp kanter.

Helgi: Något mer offensiv än Gustafsson men inte mycket. Ska också täcka upp kanterna.

Borg: Han bör spelas in på en position. Duktig man-mot man och kan avgöra en match. Har blivit en bättre avslutare. Hughes klarar inte att täcka upp bakom därför spelar tengan.

Teever: får försöka låsa fast bollar och vinna nickdueller. kan vinna något inlägg i boxen.

Bennet: Viktig spelare mot bättre lag som ljungskile. Får ansvaret att sprinta sönder tröga mittbackar i spelvändningar.

Bänk: vesslan, Hughes, Da silva, Figueireido, Johnson, Svensson

Inga kommentarer: