fredag 29 juni 2007

1958

Efter lite efterforskningar har jag kommit fram till att senast öster inte tillhörde svensk elitfotboll (högsta eller näst högsta serien) var 1957. Om någon har annan information så rätta mig gärna.

Om uppgifterna stämmer är det 50 år sen vi inte tillhörde eliten. Efter att ha klarat ut några helvetiska år runt sekelskiftet trodde jag aldrig vi skulle behöva uppleva en diskussion om tredjedivisionen. Det är dags att inse nu, vi är ett bottenlag i superettan, samma etta som vi hånade innan säsongen. Fredrik Bilds kommentar till Fotbolldirekt är insiktsfull: "Inför säsongen var målsättningen givetvis att gå upp, men nu får vi ju inse läget. Nu gäller det bara att kravla upp över strecket. Det känns bara löjligt att prata om allsvenskan."

Ja Fredrik, det blir löjlig att diskutera allsvenskan när man är sist i superettan. Vi slåss just nu med Sylvia och Degerfors om att undvika nedflyttning, sen är det tre poäng till nästa lag. Ändå vägrar vår sportchef erkänna att det är kris. I och för sig är möjligen ordet något överdimensionerat för ett bollspel men vilket ord ska användas. Katastrof är inte bättre, akademiens ordlista förklarar ordet kris så här: "avgörande vändning; brydsam situation; svårt ekonomiskt läge; svår tid." Jag skriver under på alla de förklaringarna av vårt läge. Ekonomin kommer inte heller frodas av ett publiksnitt på 2500, möjligen kan den gynnas mer av bottenstrid än ingenmansland?

Det är riktigt illa nu. Igår var Giles lite kreativ och satsade på ett 4-2-3-1 med Zavadil som kreatör och defensiv mittfältare. Det fungerade jättebra, i 20 minuter. Sedan kom den värendska passiviteten in i leken och påverkade vår hopplöst urdåliga vänsterback. Det målet är en skam för föreningen. En lös chipp går över två backar och en ensam Åtvidabergare tillåts slå in den en meter från målet. Malmqvist och Tyler får ta på sig det.

Efter det målet ser vi inte mycket mer av Öster förrän Vasilj sätter dobbarna i en blåvit axel och blir utvisad. På frisparken gör Åtvid 0-2 efter en tveksam insats av försvar och målvakt. Resten av halvleken är seg förutom Helgi Danielssons skott strax utanför i slutet av halvleken.

Andra halvlek och man väntar sig att killarna ska göra en kämpainsats och sikta på en poäng. Istället gör Åtvid 0-3 och laget lägger sig ner och dör. Igår saknades Wibrån och Gustafsson något oerhört. Öster vann anmärkningsvärt få närkamper och många spelare verkade ha rejäla hålfotsinlägg, av bly.

Spelarbetyg:

Malmqvist: Tveklsam vid de båda första målen. Gör några räddningar i andra, överlag för dålig. Han måste höja sig och ta någon mer "svår" boll.

Nouri: Han vill mycket men blir mer defensiv i ett 4-2-3-1 än i 4-4-2.

Vasilj: Ovårdad utvisning trots att den var hårt dömd.

Bild: Spader kung kan man lita på. Långa tår och bra på huvudet, dock långsam men det får vi leva med.

Hughes: Han är fortfarande svagast i elvan. Hur kan denna kanadensare med fel hjulinställning vara helt ordinarie i Östers IF? Usel bakåt, usla inlägg. Det här var inte första motståndarlaget som koncentrerade anfallen mot hans kant.

Zavadil: Goda intentioner i början men överglänstes sen av Bergström som var mycket bättre.

Tengroth: Sliter efter sina förutsättningar. De är tyvärr inte så goda.

Borg: Odisciplinerad teknisk spelare som inte uträttar någonting. Utnyttja ytorna Freddy. Börja med att gå och klipp dig...

Helgi: OK insats. Förlorade mittfältskampen mot Bergström.

Svensson: Iprenmannen var dålig idag. Få initiativ ofta på fel sida när de vände spelet.

Teever: Bra kämpainsats, fina skarvningar och han låser fast bollen. En godkänd insats.

För övrigt bör vi behålla Stille och byta assisterande. In med en pådrivande matchcoach, kanske bör Wibrån och Ludde byta jobb?

För övrigt kan jag forfarande inte förstå hur vi kan förlora med 0-3 mot Åtvid. För 35 år sen hade jag kunnat förstå det.

1 kommentar:

josephzohn sa...

Kan man väl skriva under på att vi befinner oss i en brydsam situation och att tiden är svår!

Vi är dock inte överrens i tränarfrågan.
"Tyvärr" anser jag att vi måste byta ut både Stille och Wibrån. (Tyvärr står för att jag eg. inte är mycket för tränarbyten)
Men.
Det har visat sig för i andra klubbar och idrotter att när man hamnat i detta dödläge, kan ett tränarbyte ge en ny injektion, ett annat tänk, ett annat språk!
Men, brydsamt det är det!