onsdag 25 juli 2007

Allt att vinna (nu kan det inte bli värre)


Kvartsfinal i svenska cupen mot Kalmar FF i ett läge då allt känns hopplöst. Det är inte bara som så att Öster ligger på den sämsta placeringen i seriesystemet sedan 1957, våra motståndare Kalmar är dessutom bra just nu.
Stille kallar Kalmar ett av Sveriges bästa lag på officiella och det är bara att hålla med oavsett om det säger mest om svensk klubbfotboll eller fotbollskunnandet i småstadsklubben på östkusten.

Kalmar är storfavorit i en match mot Öster, fy fan. I vilket fall tror jag att Stille vill spela med mycket folk på mittfältet för att stänga ytor för Santin och Rydström, Rydström har en sorts balansroll med ganska mycket boll (om än korta sidledspass) och Johansson är kreatören i en ganska fri roll mellan mittfält och anfall. Stilles laguttagningar är förutom backlinjen alltid svåra att förutse men här följer ett försök utifrån den trupp som tagits ut:

Hårenberg
Nouri Bild Da silva Hughes
Svensson Danielsson Gustafsson Zavadil
Teever Ponomarev

Bänk: Veselovsky, Tengroth, Figu, Johnson, Bennet

Stille satsar på ett mittfält med defensivt starka spelare som orkar och kan sätta press under 45 minuter. Om det sedan handlar om ett 4-4-2 eller 4-5-1 har nog inte så stor betydelse.

kalmar fortsätter förmodligen med sitt 4-3-3 som varit systemet sedan Ari drog till Holland. Eftersom att korpulente Wastå inte ska bli utsliten i rygg, axlar och höfter luftas förmodligen andrekeepern Milan Barjaktavic. Kalmar bör ställa upp enligt följande:
Barjaktavic
Sorin Rosengren Eklund Larsson
R. Elm Rydström Johansson
Ingelsten D.Elm Ricardo

Bänk: Wastå, Carlsson, Danne P, F. Pettersson, Santin,

Småskador på bland annat stjärnan Santin gör att Kalmar drabbats av en del avbräck, vi får hoppas att han inte är med imorgon.

En jämförelse:

Målvakt: Hårenberg är en ung lovande div 2 målvakt, Milan i FF är något år äldre och har mer rutin. >Han är dock ringrostig på den här nivån då Kurt-Arne älskar Wastå.

Försvar: 3-1 till Kalmar. Nouri är den enda i vår svagaste lagdel som skulle platsa i FF:s startelva. Frågetecken för snabbheten hos mittbackarna i båda lagen.

Mittfält: Jämnrt på pappret. Kalmar har Rydström i hysterisk form, en av allsvenskans bästa mittfältare, förhoppningsvis saknar de Viktor Elm som också är duktig. Brorsan Rasmus är fortfarande på tillväxt och en spelare som inte hade platsat i Öster. Lasse är fortfarande en duktig spelare som dessutom har ovanan att göra mål mot sin första elitklubb. Öster har ett på pappret urstarkt centralt mittfält, bollskickligt och duktigt defensivt. Gustafsson är dock inte vad han har varit den här säsongen och börjar bli långsam i tanken och benen. Danielsson och Zavadil platsar i de flesta allsvenska lag, Svensson är en medelmåtta i Superettan och spelar i den här matchen enbart på grund av sin defensiva förmåga.

Forwards: Ingelsten har äntligen blommat ut den här säsongen, Elm och Ricardo har inte gjort det än. Om FF spelar med de forwardsen är det ett b-lagets forwards vi möter oavsett om Elm fått lite chanser i a-laget på senare tid. Öster har om de här högst preliminära startelvorna gäller ett övertag bland forwards på pappret.

Bänk: Kalmar har en oerhört bra bänk, alla skulle förmodligen gå in i Östers startelva. Även Östers bänk har potential, Figu och Bennet skulle båda få en plats i nannes trupp.

Helhet: Öster har givit "långsamma omställningar" ett ansikte den här säsongen. Dessutom lyckas man inte förvalta varken fasta situationer eller öppna lägen. Öster 2007 är ett uselt lag framåt. Bakåt är de bara dåliga, ovanan att släppa in lätta mål och mål på fasta situationer lever kvar från allsvenskan. Laget ser ut att vara i desperat behov av en ny coach med nya idéer och laguttagningar.

Kalmar är, till skillnad från storebror, ett lag. Spelar fruktansvärt diciplinerat som alltid och har utvecklat sitt passningspel. Dessutom har man nu två duktiga ytterbackar som hjälper till offensivt. Laget är Kalmars största styrka.

Tips (med hjärnan): 0-1 Lasse Johansson 86' Publik: 2802

Tips (med hjärtat): 0-0 (5-4 efter straffar 5-4 Fredrik Bild) Publik: 4987

För övrigt lär överliggarna från den gamla skolan i Kalmar gå en omväg till vallen. Visst erbjuder Växjös affärsområde västerport en hel del affärer men varför besöka Överskottsbolaget och Jysk en derbykväll? Ska ni köpa en Danne P till?

För övrigt bör varken Stille eller Arvidsson avgå innan evenemangsansvarige Berggren gör det, marknadsföringen av derbyt har varit som evenemangen kring matcherna, obefintlig. Det trots möjligheter till en stor extrainkomst för vår plågade och älskade förening. Det är inte rimligt att fotbollsintresserade Växjöbor frågar vilken dag matchen går. De borde fråga om det finns biljetter kvar...

För övrigt har Teever alla chanser i världen att bli vår hjälte i höst.

För övrigt var nog Carl-Gunnar Rönns sämsta beslut som ordförande att sparka Nanne Bergstrand efter säsongen 96. Han ersattes av Östers sämsta tränare någonsin Andreas Ravelli...

För övrigt tror jag på Öster på lång sikt, om vi hänger kvar.

För övrigt kan man inte med sina sinnen fullt ut inse vilken serie vi pratar om när vi säger "hänga kvar".

För övrigt sov jag förskräckligt dåligt i måndags natt. Jag vaknade dock av klockradion mitt i en skön dröm om republik och Silvia på en bananbåt hem till plantagerna.

För övrigt vill jag inte se Danne P i Öster 2008, han är gammal och håller inte i allsvenskan. Han kan gott sitta kvar på den blåsiga bänken vid havet och räkna sina silverdaler.

För övrigt borde Arvidsson varit på Island i våras. Tur för honom att han är där nu. Kan allt vara en mörkning? Var är Arvidsson egentligen?

För övrigt är nog Arvidsson på Island, fantasi, framsynthet och långsiktighet.

För övrigt anar jag fortfarande ugglor i mossen om Vasilj, hur kan man gå från ordinarie till avstängd till petad ur truppen?

För övrigt kan det nog vara klokt att spela in Tengroth nu, det kan ju liksom inte bli sämre. Nu betyder samma sak som omedelbart.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fattar du inte att det är en "fint" från KOS sida för att slippa få polisen efter sig. Alla vet väl hur man tar sig till öststatsarenan. Kom in i matchen liksom.

Vallens regngrå betong sa...

"Alla" innefattar inte polismakten då? En dålig fint utan finess, lite som KFF.

Rödblå hälsningar