söndag 29 juli 2007

Rondell eller vändning?


Kvällens match är viktig, vi måste minska avståndet till bottenkonkurrenterna, faktum är att vi vid vinst kryper över nedflyttningsstrecket. I oktober förra året var situationen ungefär den samma fast i en högre serie. Vi mötte Häcken hemma, de gjorde 0-1 tidigt i en usel första halvlek av de rödblå, i andra spelade de rödblå upp sig och gör 1-1, i slutet missar Freddy Borg ett kanonläge, det blev 1-1. Dagens match är en ödesmatch liknande den. Hemmamatcher mot bottenkollegor måste vinnas!

Mot Kalmar såg vi ett Öster som spelade ett annat anfallsspel vad gäller en viktig punkt, man försökte hålla bollen på marken. Eftersom att den ensamma forwarden Ponomarev inte är någon stor huvudspelare och bollmottagare utan mer av en löpare och dribbler försökte man nå honom och de tre offensiva mittfältarna på marken. Resultatet blev längre anfall och mer kantspel. Det är mycket positivt att Giles verkar ha övergett de engelska långbollarna mot en stor forward (Teever, Borg eller Johnson) för att istället spela sig upp med fler men bättre passningar. De tre stora forwards vi haft i den rollen har inte varit så lyckosamma i sin roll som bollmottagare och passningläggare. Ofta har det istället resulterat i för korta anfall eller för långsamma spelvändningar. Nu har vi istället fart och bollkontroll på den ensamma forwarden. Inget ont om vår jamaicans fart men den är inte så kompatibel med hans bollteknik.

Giles ställer förmodligen upp med följande elva:

Målvakt: Hårenberg får chansen igen efter en fin insats mot kalmar, duktig på att sätta igång spelet, svagheten är helt klart spelet i luften.

Högerback: Nouri är given, experimentet med honom på vänsterbacken fungerade inte alls offensivt.

Mittback: Bild, kommentar överflödig.

Mittback: Da Silva, Giles verkar ge Da Silva en rejäl chans nu, Giles vill ha kontinuitet i backlinjen och Da Silva får chansen igen efter ok insatser, Vasilj lyser med sin frånvaro i truppen (!!?), troligen ser Giles Fidde G som ersättare vid skada.

Vänsterback: Tyvärr tror jag att Stille väljer Hughes igen. Tengroth är bättre defensivt vilket måste vara prio ett i en backlinje, framåt är de lika usla trots Hughes tidvis fina vänsterfot.

Defensiv mittfältare: Helgi Danielsson, det fungerade inte särskilt bra med Helgi som offensiv spelfördelare, han är gjord för den här rollen.

Defensiv mittfältare: Fredrik Gustafsson, han såg lite snabbare ut mot Kalmar än tidigare, en spelare som blir bättre och bättre ju kallare och regnigare det blir.

Offensiv mittfältare höger: Zavadil, överarbetar ofta bollbehandlingen, det måste gå fortare! Ändå given i startelvan.

Central offensiv mittfältare: Jag tror att Figueiredo får chansen idag, Giles förstår att de måste vinna.

Offensiv mittfältare vänster: Ryan Johnson, det enda alternativet med en bra vänsterfot. Freddy Borg, en av Giles absoluta favoritspelare, han har uttryckt sin tro på hans talang många gånger, får inte plats i truppen. Johnsons kontrakt går ut på tisdag. Östers IF är ingen mäklarfirma!

Forward: Ponomarev, kvick dribbler med smarta löpningar, kan bli en succe.

Sammanfattning trolig elva:
Hårenberg
Nouri Bild Da Silva Hughes
Helgi Fidde G
Zavadil Figu Johnson
Ponomarev


Betongens elva:
Hårenberg
Nouri Bild Da Silva Tengroth
Helgi Fidde G
Bennet Figu Zavadil
Ponomarev

Två skillnader, Bennet är med sin snabbhet ett exceptionellt anfallsvapen, det måste uttnyttjas mot ettans stabbiga vänsterbackar. Dessutom får vi då två djupledslöpare. Tengroth är ingen egen produkt men har iallafall bott i Växjö ganska länge, eftersom att han och Hugehs är jämna bör man satsa på honom. Han är dessutom yngre, snabbare och har eu-pass.

Startar inte Figueiredo ger Stille ordet försiktighet en ny dimension. Han har passningspelet som krävs för att vända spelet snabbt eller spela sig igenom den rojalistiska köttmuren. Daniel Svensson är en stabil spelare med goda defensiva kvalitéer men han ska inte spela på hemmaplan mot Sylvia, iallafall inte som mittfältare.

För övrigt möter vi en motståndare som har fyra raka utan förlust, vinsterna mot Häcken och Ljungskile på bortaplan tidigare i år ger iallafall mig rysningar.

För övrigt står projekt 83 kvar på 89, har ätit kycklingsoppa idag och ska snart ut på en åtta kilometer lång löprunda.

För övrigt skulle en sparkad Stille bli väldigt kostsam, antag att han tjänar 40 000 innan skatt, det ger ca 80 000 i kostnad per månad för klubben inklusive sociala avgifter. 80 000 i de 29 månader som återstår är en kostnad på 2 320 000 för ingenting. Långsiktighet kostar, god scouting och noggrann rekrytering kan löna sig. Dessutom vet iallafall inte jag vad Lasse fortfarande tar ut från föreningen, kan man lita på de fagra orden om att föreningen inte har några förpliktelser mot honom?

För övrigt måste vi sälja spelare om de tjänar mest i truppen och sitter på bänken.

För övrigt skulle det vara intressant att se en översikt över kontraktsläget i truppen. Hur många kontrakt går ut efter denna säsong? Dessutom har man liksom på känn att väldigt många går ut efter 2008, Nouri får inte bli en ny Markus Jonsson!

För övrigt är nog inte den gamla skolan i Kalmar en högskola.

För övrigt hade jag gärna sett en bosmanvärvning av en rutinerad mittback till nästa säsong. Växjö borde kunna erbjuda goda karriärmöjligheter efter fotbollskarriären. Universitet, näringsliv eller jobb som sportchef eller klubbdirektör?

För övrigt borde Öster fortfarande ångra att de kickade Paldan och Mattias "senan" Johansson inför den allsvenska comebacken 2003. Vi fick Atiba men i övrigt var det tunt. Allt glimrade inte på Schenkas tid.

För övrigt lär inte Wibrån och Schenka dansa runt samma midsommarstång.

För övrigt är Lill-Dammas engagemang i Tipselit goda nyheter. Nu ska bara Schenka in i föreningen också.

För övrigt var skvallret om Tylers och Vesslans alkoholvanor goda nyheter. Vi har två Gunde Svan typer som målvakter, glöm inte arvet efter Ravelli och Pål pojkar!

För övrigt är Östers marknadsföring av matcherna i år sämre än någonsin. Krafttag Curt! Tv-repriser av Raskens ska inte vara allvarlig konkurrent sommartid...

För övrigt tackar jag Ozze för upplysningen om att Borg inte var med i truppen.

Inga kommentarer: