onsdag 12 september 2007

Orkan i ett snapsglas


Det slogs ett nytt rekord i förhastade beslut igår. Tv4 valde att polisanmäla en 17-årig fotbollssupporter för olaga hot efter att han på EF:s forum skrivit att Tv4:s fotbollskrönikör Staffan Möllerberg borde skjutas. Förvisso är det en formulering "över gränsen" men det man ska komma ihåg är att 17-åringen efter den exakta ordalydelsen "Möllerberg bör skjutas" fortsätter med följande inom parentes "(Okej, en överdrift, men hånar man East Front förtjänar man knappt bättre.)" Formuleringen är vagare än vagast, missförståndet är en språklig generationsfråga. Uttrycket "att skjuta någon" ser avskyvärt ut i skriven form men är vanlig i det dagliga "tugget" ungdomar emellan.

Jag har vistats mycket på skolor de senaste åren och märkt att de "vanliga" svordomarna allt mer har försvagats och ersatts av nya uttryck. De är inte längre lika inriktade på religion utan siktar mer in sig på kön och sociala situationer med låg status.

Eftersom att könsord inte är speciellt accepterade i det övriga samhället har även andra uttryck fått ersätta de klassiska svordomarna. Till exempel har jag många gånger hört att olika personer "borde skjutas" med en lång konstpaus efteråt. Det här är ett vedertaget uttryck bland ungdomar i dagens Sverige. Tyvärr har det här uttryckat förirrat sig över till den skrivna delen av samhället i form av ett supporterforum och sedan tolkats av en redaktion med huvuddelen äldre medarbetare (t.ex Möllerberg och Bressler).

Tv4 skulle ha hört av sig till East Front innan de gjorde en polisanmälan. Nu fick man en riksnotis och en polisanmälan mot en 17-åring som resultat istället. Dessutom fick Möllerberg publicitet som han inte är förtjänt av då han förhoppningsvis måste vara en av de minst kunniga "fotbollsexperterna" i svensk media.

För övrigt hade det varit kul att se Möllerbergs elva i söndags. Han ville ha haft Tengroth och Hughes på ytterbackarna och Nouri på vänstermittfältet. Sedan skulle Zavadil fått spela centralt med Danielsson. Om man ska utrycka sig milt så hade Hughes kanske vunnit en av fem en mot en situationer mot Andreas Eriksson och en av tio löpningar mot Hoch. Möllerberg har rätt i att Öster förlorade matchen på det centrala mittfältet men hade de ytterbackarna startat hade man istället förlorat den hos dem.

För övrigt är jag fortfarande arg på Zavadil för hans urusla insats.

För övrigt blev Öster en vinnare igår då Tv4 sydost missade att både Gustafsson och Tengroth är på väg bort. Därmed slapp man all den negativa publicitet som följer av att man behandlar lagets kapten på ett dåligt.

För övrigt hittade Svenskafans och absolut inte SMP eller TV4 den stora nyheten om Öster igår. Ryktena om Öster visade sig som så ofta förr vara sanna.

För övrigt kan man fråga sig varför inte Ola Rydén berättat för Arvidsson om hur Gustafssons kontrakt ser ut.

För övrigt kan det vara klokt att invänta röntgenbeskedet innan man ger Gustafsson ett kontraktsförslag.

För övrigt är inte Gustafsson värd sin höga lön efter vad han har presterat i år.

För övrigt var Svt:s Eftersnack igår kväll småroligt med kalmarspelarna Rydström och Carlsson. Tyvärr var programledaren mer nervös än rolig.

För övrigt gör det ont i mig att erkänna hur mycket en stomme saknas i Öster. Man kommer att tänka på det när man hör Rydström och Carlsson berätta om hur länge de har varit i sin förening.

För övrigt kommer nog Nouris nya klubb att offentliggöras efter säsongen. Väljer han att stanna bör han få en hedersvariant av EF-Trophy.

Inga kommentarer: