tisdag 28 augusti 2007

Tack Johan.


Östermålvakt är ingenting man blir, det är någonting man är. I profilen ingår:

-En förmåga att omedvetet sätta igång med bolljonglering på mållinjen efter skott som ingen tror ska vara farliga.
-Ett inte helt perfekt samspel med backlinjen
-Kärlek från supportrarna
-Duktig på linjen och fina reflexer, bra på utrusningar sämre på spelet i luften.

Johan Åkerdal uppfyller allt. Det gjorde också Ravelli, Claes Green och Björn Stringheim. I truppen uppfyller även Robin Malmqvist och Veselovsky profilen. Pål Lundin gjorde/gör inte det, men han är ju ändå Pål. Pål the wall.

Tack Johan för att du gick ut och spelade trots lagledningens bristande förtroende och "förståsigpåares" (jag inräknad) kommentarer innan match. Du gick in och gjorde jobbet. Tyvärr kom en dyrare version av vår egen floppbalt och ett tappat fotfäste i vägen. Annars hade Johan Åkerdal hållit nollan mot serietvåan, glöm "sjabblet" i slutet, sådant är normalt i det rödblå målet. Tack för att du ställde upp. Förhoppningsvis får vi se dig igen, om inte i år så iallafall nästa år. Lyckas du hålla dig hel på den minst fysiska positionen på planen ha du en god chans att bli ordinarie, tids nog. Varken Robin eller Robert lyckas hålla sig hela mer än max en månad. Mjölk ger starka ben, för övrigt. Åkerdahls skelett är inte färdigväxt. Det borde vara obligatoriskt med mjölk till samtliga målvakter i Östers ungdomsorganisation. Mjölk kombinerat med snabbhetsträning kan även rädda okben.

Matchen igår var typisk för hela säsongen från helvetet. Öster skapar många chanser, missar många chanser, har en vänsterback och mittback som inte håller, släpper in enkla mål och spelar oavgjort på hemmaplan. Öster har faktiskt förlorat lika många matcher som Häcken, nio stycken, skillnaden är att de vinner när vi endast lyckas med oavgjorda resultat. Jag ångrar redan tanken men Öster lider alltmer av en "Örebrosjuka". Örebro förlorade förr inte många matcher, de spelade lika. 0-0 på Eyravallen är ett begrepp uppe i Närke. Vi får inte komma till en situation där det är viktigare att behålla poängen vi har än att ta alla tre.

Stille var i inledningen av säsongen oerhört övertygad om att det viktigaste var att vi försvarade oss bra. Det fick till slut som resultat att det var just försvara sig som Öster fick ägna sig åt. Det är dock alltid lättare att försvara sig om det egna laget har bollen. Det viktiga är inte att försvara sig bra utan att prioritera och kombinera anfallsspel med försvarsspel i rätt situationer. Rätt situation att prioritera försvarsspel är inte direkt efter att man själv gjort ett ledningsmål. Då gäller istället ett annat sorts försvarsspel. Att hålla bollen inom laget och förhindra att motståndarna etablerar press.

Igår hände det igen, Öster spelar bra tills de tar ledningen, sedan backar spelarna hem och blir otrygga med boll och slår dåliga passningar. Det hade varit intressant att se vad det är för instruktion som Giles ständigt ger efter ledningsmålen. De har nämligen inte ofta en så positiv effekt utan snarare en mycket negativ. Man försvarar sig inte bättre för att alla spelare påbörjar sitt försvarsspel två tre meter närmare det egna målet.

Spelarbetyg:

Åkerdal: Stabilt spel med de få bollar han fick emot sig. Ska dock ta deras mål, lös boll som inte går i någon hög båge. Underlaget kan man skylla på och det tycker jag att man ska göra.

Tengroth: Resoluta brytningar, några fina uppspel. Är dock på utflykt vid målet.

Da Silva: Tar en hel del märkliga beslut och kommer då och då på mellanhand, dock mycket duktig då han väl hittar in i närkamperna.

Bild: Försvarsklippa. Som vanligt några missiler mot anfallarna/Giffarna men överlag överlåter han uppsple till ytterbackar eller centrala mittfältare.

Hughes: Passiv typ som sällan gör offensiva löpningar utan att någon skriker på honom. Svag i positionsspelet, snabbare än många tror dock inte på korta sträckor. Varför får inte Ucar spela vänsterback?

Nouri: Löper och löper men inläggen brister ibland. Får mindre tid här än som högerback, är så mycket ytterback man kan bli i mina ögon.

Figueiredo: Gör en av sina jämnaste matcher. Framträdande under hela matchen, hämtar bollar och är även aktiv med löpningar. Synd att hans omgivning inte är bättre. Bäst i Öster idag.

Danielsson: I kanonform och den som kommer att rädda oss kvar i den här ängaserien.

Zavadil: Bäst på plan i första halvlek. Giffarna tillät inte det i andra halvlek och han föll bort. Hans kämpainsatser är imponerande, scouter på läktaren? Hur många svenska spelare hade velat stanna i till exempel tjeckiska laget Jablonec om de trillar ner i tjeckiska division 1?

Teever: Gör några fina skarvningar med fötterna men är annars helt osynlig. Lika dålig som Neemelo trots att han gjorde mål. Det vitblå landslaget måste vara bra om två landslagsmän blir utbytta i halvtid av Öster-Gif Sundsvall...

Ponomarev: Inte så aktiv som vanligt men kommer istället till bättre men färre avslut. Måste släppa bollen tidigare vid flera tillfällen, gör ett riktigt snyggt mål.

Borg: Han och Figueiredo har inget samspel, bollen åt ett håll och Borg åt ett annat. Anfallen verkar vara helt improviserade när Borg är anfallare. Kommer upp fint när han tvingar Sundfors till en kanonräddning. Det är dags att ta steget och att göra ett mål på hemmaplan Freddy!

Bennet: Gör bra saker på sin kant. Det är lyx att ha en sådan spelare på bänken. Med Nouri som högerback kan man unna sig sådan lyx.

För övrigt är bilden från EF-Kinshasa.

För övrigt hade nog 2939 kommit om Pål och solen kunnat vara med.

För övrigt måste DHL-bollen ha varit väldigt tung att bära. Vi spekulerade i vad personen där i tjänade? Var det en kvinna eller man? Var det någon ur damlaget som bättrade på deras tunna konto? Eller var det möjligen Malmborg, Degerman eller Nobell som äntligen fick chansen från start?

För övrigt var DHL-bollen ingen boll utan en människa med en stor tygboll över överkroppen.

För övrigt är det stor komik när Ola Rydén, vår klubbdirektör, ropar "ett två ett två" i mikrofonen i början av andra halvlek. Ola har väl varit speaker i minst tio år?

För övrigt slog nog domaren Åke Andreasson rekord i skarvningar från domare, varför ska han vara en meter från spelet hela tiden? Ska han vara det ska han kunna läsa spelet så pass att han inte hamnar i vägen för passningar. Annars är det brukligt att stå vid sidan om situationerna och inte mitt i.

För övrigt är nog Jocke Carlsson en bättre målvakt än Pål Lundin just nu. Han är tränad. Kunde inte "Kuno" ha tipsat om honom för länge sen? Ola behöver all hjälp han kan få när han ska axla Arvidssons blytunga mantel under en hel semestervecka.

För övrigt är jag väldigt negativ idag, egentligen överdrivet eftersom jag tycker att de rödblå gjorde en bra match. Kanske är jag mest irriterad över att Sundsvall kan ligga tvåa i tabellen med det laget. Sundfors, Patriksson, Lustig och Bayat var riktigt bra, en hel del andra spelare riktigt bleka. De som såg Eriksson-Olssons uppspel förstår varför han inte är kvar i Djurgården längre. Fredrik Bild är Fabregas och Da Silva är... Da Silva i en jämförelse.

För övrigt är det inte bra att Zavadil och Nouri saknas i matchen på bortaplan mot serieledarna. Kanske kan våra tre juniorer få chansen på bänken. Svensson kan man ju inte plocka bort, han måste visa upp sig så man får ut storkovan till Öster support.

För övrigt är jag övertygad om att få se Pål the Wall göra comeback det här året, Veselovsky lyckas aldrig hålla sig hel och icke avstängd i nio matcher.

För övrigt är det bara fyra hemmamatcher kvar. Sirius och Ljungskile är mardrömsmotståndare som framkallar Eyravallenkänslor men matcherna mot Mjällby och J-södra är derbyn där vi kan ta sex poäng.

För övrigt gjorde Freddy Söderberg båda målen när Värnamo vann med 1-2 borta mot topplaget Qviding.

Inga kommentarer: