tisdag 7 augusti 2007

Stig Svenssons plats


Jag slogs av tanken på en kvällsbuss från Alvesta. Var ligger Stig Svenssons gata i Värendsmetropolen Växjö? Anledningen till att tanken kom upp var den
"vägbeskrivning" som den gamla fallfärdiga skolan i Kalmar lämnat till sina små gossar på deras vandring från centrum till Vallen inför cupmatchen. De hade där förordat en högersväng vid "Tommy Svenssons rondell", jag hade aldrig hört talas om den och satt därför idag på helspänn i den för kvällen relativt välbesatta bussen, fem passagerare, men kunde inte se Tommy Svenssons rondell. Inte för att jag trodde att den fanns där, men någon gång borde även begåvningsreserven i Kalmars gamla skola ha rätt.

En snabb sökning på Eniro här i natten ger ett nedslående resultat. Varken Tommy eller än värre Stig är representerade i Växjös gatubild. Det är oförskämt av Kommunen att inte hedra en av stadens största genom tiderna, den största idrottsprofilen, med en gata eller en plats. När Stig fick sin egen övre sektion på Värendsvallen 2004 hade det väl varit naturligt att tillägna honom en gata? Mannen som byggde en toppklubb av kvartersgänget från öster. En toppklubb som levererat mängder av landslagsspelare, upplevelser och publicitet åt Växjö. Ett klassiskt citat från hans memoarbok "En match i taget" är återblicken från när någon kommunpamp tar upp frågan om namnbyte under en av de tidiga segerfesterna. Svaret är lika klassiskt som oxgrillen, trafikstockningarna på hejargatan efter match eller varför inte Claes Greens axel mot Ljungby.

- Är det inte bättre att Växjö byter namn till Öster?

Tre godtagbara lösningar finns för att fylla tomheten.

Alternativ 1.
Byt namn på Bollgatan till Stig Svenssons gata. Bollgatan är den som går från smedjegatan mot vallen, det vill säga från Västerport/Lidl,Family house ÖB mfl mot tipshallen/hockeylådan/Betongtemplet.

Alternativ 2.
Byt namn ut det hejdlöst töntiga namnet Hejaregatan. Stig Svensson väg blir då lång och trafikerad även utanför idrottsevenemangen.

Alternativ 3.
Ge platsen framför huvudentrén på den nya arenan namnet Stig Svenssons plats. Arenan får gärna heta Stig Svensson arena men i sann Svensson-anda lär namnet kommersialiseras till Ikea-arena eller varför inte Eon-arena eller kanske Ica-arena (Och ishallen döps till The building formelly known as Ica lagret... Nä just det, den ju i Räppe, varför inte Räppe Lakers?). Sedan bör Stig också hyllas med en tom stol på den bästa sektionen, bland styrelsefolk och huvudsponsorer, fast förresten behövs det verkligen fler tomma stolar på den bästa sektionen? Ge honom en tom plats på lagledarbänken.

Tommy då? Nja, ska han ha en gata bör Lill-Damma, Harry Bild, bröderna Ravelli, Teitur, Eklund, Ejderstedt, Hagberg eller varför inte Björn Andersson också ha det. Visst skulle de kunna få var sin gata, om Ingemar Nordström var kommunalråd istället för saxblåsare...

Fast kanske är ändå Tommy den största? Döp Bollgatan till Tommy Svenssons väg och ge hans far en plats framför den arena där hans skapelse i framtiden återigen ska ge storstadslagen mardrömmar.

För övrigt ligger Påskön i södra Stilla Havet närmare Chile än nya Zeeland men ändå i ingenstans. I och för sig består östkusten till stor del av påsk-kärringar och kycklingar, kustens handelsplats bebos dessutom av mycket sydamerikaner så här års men det är ändå inte försvarligt att förlägga påskön vid den kusten så som jag gjorde i förra inlägget. Att insinuera att den primitiva östsmåländska kustbefolkningen skulle ha åstadkommit ett av världens underverk är dessutom en skymf mot de egentliga upphovspersonerna.

För övrigt ligger Blå jungfrun närmare Öland än Oskarshamn. Det skulle inte vara intressant att veta om Emin Nouri varit där.

För övrigt vore det extremt märkligt att ge Teever och Figueiredo 90 minuter i b-laget om Stille har för avsikt att ge dem en plats i startelvan mot Bunkeflo. Det blir samma elva som mot häcken undantaget Borg som får starta bredvid Ponomarev efter den fina insatsen på Hisingen.

För övrigt har Tommy Svensson tränat Alvesta. Det har Liatorparn också gjort. Ingen av dem tränar nuförtiden något lag av klass.

För övrigt kommer snart uppföljaren till den klassiska "Vi ska gå med Fredde Bilds frisyr". "Vi ska gå med Freddy Borgs frisyr".

För övrigt känner jag till två kungar: Dyplin och den här mannen.

Inga kommentarer: