fredag 24 augusti 2007

Finnvedsvallen

Bevittnade IFK Värnamo-IFK Malmö igår kväll. Värnamos unga talangfulla lag vann med 5-1 efter en uppvisning med snabba omställningar och kantspel.

Göransson, ni vet den där unga yttermittfältaren som knappt haft en plats på den rödblå bänken, gör 1-0 efter tre minuter. Göransson skär in från vänsterkanten, dribblar två man och lägger in bollen med en yttersida vid målvaktens bortre stolpe. De första tio minuterna fortsätter sedan Värnamo att trumma på. De har bland annat ett ribbskott och så har Freddy Söderberg, en gammal Österbekanting från översvämningsåret, flera bra lägen.

De tredjeplacerade gula Malmökamraterna tar sedan över initiativet och är nära att kvittera men Värnamo håller undan resten av halvleken, 1-0 i halvtid.

Andra halvlek börjar trevande innan Värnamos jättetalang Hult presenterar sig. 17-åringen avancerar från sin vänsterbacksposition förbi fyra- fem Malmöspelare och serverar den nyinbytte 18-åringen Englund ett friläge som han förvaltar på bästa sätt, 2-0 till Värnamo. Malmö reducerar sedan till 2-1 på straff och matchen står och väger lite tills Englund återigen dyker upp i straffområdet och gör 3-1.

Värnamo spelar nu ut Malmö och Freddy S gör ett oerhört snygg mål. 4-1 skjuts med vristen i närmsta krysset från straffområdeslinjen. 5-1 står också Freddy för nu på straff.

Betyg:

Målvakt
Åkesson: Stabil greppsäker målvakt. Han har varit en av söderettans bästa målvakter länge och håller god superettanklass. En tragedi att han aldrig fått chansen att dra på sig den rödblå målvaktströjan, han kommer dessutom från Älmhult.

Backlinje

Tommy Peterson: Högerback som gjorde jobbet på sin kant. Hade inte mycket att göra.

Martin Maletic: 18-åring som gör en bra match i Sveriges tredje bästa division. Stort löfte som ännu inte är mogen för större uppgifter.

Jens Wiik: Han har ersatt Kingsley Amuneke i truppen och är en rutinerad mittback. Gör en stabil match och styr ett annars orutinerat försvar.

Niklas Hult: 17-årig vänsterback med en grym offensiv. Snabb teknisk med bra tillslag. Jättetalang som igår hade problem i defensiven i första halvlek. Slarvade i passningsspelet flera gånger, behöver bli mer rejäl men är ändå mycket lovande. Ett steg som påminner om trumpinnar. Han har allt som Tyler Hughes inte har, snabbhet, teknik och förmåga att utmana offensivt.

Mittfält:

Högberg: Defensiv typ som mest hade sådana uppgifter. Imponerade inte med boll, bytte med Englund som gjorde två mål men inte mycket mer.

Joel Löw: Stark central mittfältare. Hade problem en period i första halvlek men kom sedan mer rätt i andra halvlek.

Henrik Johansson: Spelare som egentligen inte är ordinarie men som spelade tack vare skadeproblem. Jobbar och sliter på ett bra sätt, dock inget Österämne .

Göransson: I stort sett allt anfallsspel går igenom honom. Har nästan bara offensiva uppgifter, snabb och duktig en mot en. Tar för sig i närkamper och man känner inte igen honom från framträdandena i Växjö. En riktigt bra kontringsspelare som borde kunna göra inhopp i ett öster som skriker efter snabba kantspelare. Fan att vi ska ha en tränare som alltid prioriterar defensiven. När yttermittfältare alltid ska vara på rätt sida hämmas de, Giles!

Forwards:

Freddy Söderberg: En målskytt. Är inte speciellt bra igår men gör ändå två mål och har bud på mer.

Bujar Ferizi: En ung forward som egentligen borde varit i allsvenskan nu om han hade utvecklats som alla trodde. Gjorde mycket mål för något år sedan har sedan stannat i utvecklingen. Kämpade bra och stod för några fina framspelningar, är i vanliga fall inte ordinarie.

Hult är den största talangen i laget och han lär inte stanna i IFK mer än max en säsong till. Hans speed och genombrottsförmåga är unik.

Värnamo presterar utan ett flertal spelare som är på skadelistan. Claesson, Eriksson, Mildeus, Clewåker med flera är alla spelare för startelvan. Mildeus är för övrigt en mittback som Öster borde ha i tankarna till nästa år. Men alla spelare kan ju inte värvas från Värnamo. Eller förresten så kan de ju det utan att kamratföreningen utarmas, de har ju en tendens att misslyckas i Öster och sedan åter prestera som utlånade till Värnamo.

För övrigt var IFK Malmö bleka, underskattningen var stor efter deras sex raka segrar. Resan hem från den för kvällen lite mörklagda Finnvedvallen måste ha varit lång och tyst. Laget har i och med förlusten fem poäng upp till Qviding på andraplatsen.