lördag 25 augusti 2007

Hurra hurra för föreningen!

Ett stort långfinger åt alla målvakter i regionen. Ola Rydéns organisation lyckades efter en veckas idogt arbete hitta en vikarierande målvakt till måndagens match. Det "enorma kontaktnät" som Håkan Arvidsson enligt de som anställde honom har sträckte sig ända bort till Osby och till en pensionerad målvaktslegend som i fem år (!!!) har murat igen väggar istället för mål.

Pål Lundin har inte spelat sedan 2002 och kan omöjligen, om nu inte övriga elitmålvakter är överskattade eller fullkomligt talanglösa idrottsmän i en liga för halvamatörer (?), vara en man för elitidrott.

Ändå säger något mig att Pål kommer klara uppgiften, Pål var en otroligt duktig målvakt som tyvärr fick mycket okunnig kritik på grund av att han när han väl gjorde misstag gjorde spektakulära sådana. I grunden var han dock en av Sveriges bästa målvakter, på NITTIOTALET.

All heder åt Pål Lundin som ställer upp för en förening i nöd. Han personifierar inte bara Östers förra storhetstid utan även en klubbkänsla som blivit alldeles för ovanlig i vår kroniskt epileptiska förening. Pål tog, trots ett privatliv som vår tjeckiska lookalike på mittfältet endast kan drömma om, aldrig bilen hem till Osby när det tog emot i Växjö.

Det där långfingret då? Tänk er följande situation. I Traryd spelar den 16 årige målvakten Pål Pålsson i smålandslaget. Han funderar på vilket fotbollsgymnasium han ska välja. Vilken förening erbjuder bäst möjligheter att utvecklas? Halmstad, Jönköping Södra, Landskrona, Värnamo, Hässleholm, Ängelholm och Öster hör av sig. För varje gång Öster utmärker sig för att värva medelmåttiga utländska spelare eller tar in surrealistiska vikarier likt Lundin minskar Östers trovärdighet som utbildare. Därmed förlorar man också allt fler unga spelare till konkurrerande klubbar.

Lånet av Hårenberg tidigare i somras var ett steg framåt. Man visade då mod, kunskaper om närområdet och att man menar allvar med samarbetet med kronobergsklubbarna. Tyvärr kastar man den bilden i en vattenpöl då man väljer att ersätta U-21 mannen Malmqvist med antikviteten från Osby.

Jag var övertygad om att ersättaren skulle vara en aktiv målvakt från Kronoberg som hoppade in i matchen på måndag för att sedan återvända till sin vanliga klubb. Han kunde ha kommit från Växjö Norra, där fick man tyvärr ett negativt besked från Kennfors. Han kunde ha kommit från Växjö BK, Lindberg i deras mål har enligt en god vän med bra insikt stått i Tidaholm i division 2 och är för närvarande duktig i division 4 elit.

Älmeboda, Rydaholm, Hinneryd, Markaryd, Värnamo, Ljungby Hässleholm, Myresjö, Vimmerby, Hultsfred, Tranås, Älmhult eller Hovmantorp är alla föreningar i närområdet som rimligen tillsammans borde ha en målvakt av respektabel kvalitet i sina led. Det verkar ha gått braxen i kontaknätet.

På tal om nät, varför uttalar sig inte Håkan Arvidsson i media längre? Ola Rydén verkar vara vår sjökapten i snålblåsten. Befinner sig Arvidsson i dimman, på jakt efter bortblåsta nät eller har han dragit sig tillbaka för att "studera fotboll"?

För övrigt skulle pressen på Johan Åkerdal nu vara större än någonsin annars om han mot förmodan skulle få chansen på måndag. Åkerdal är en ung spelare som satsar på fotbollen i en förening han själv följt från läktaren av intresse för klubben. En sådan spelare behöver känna förtroende för att utvecklas. Det gör man inte om lagledningen uttalar förtroende men sedan handlar på ett sätt som visar att det inte existerar.

Den officiella hållningen borde vara:
-Åkerdal är en duktig talangfull målvakt som ännu inte har den förmåga som krävs för att prestera på den här nivån, därför väljer vi att leta efter en mer färdig målvakt som ersättare för våra två saknade målvakter. Åkerdal utvecklas dock fort i rätt riktning och kommer om att göra stora tjänster för föreningen de närmsta säsongerna.

För övrigt var Vasilj, Ponomarev, Zavadil, Veselovsky och Ucar på PM/Loft i fredags. De uppträdde städat. När får man se Pål Lundin på Harrys eller Bishops?

För övrigt måste man ifrågasätta den allmänna klenhet som funnits hos Östers målvakter i flera år nu. I andra föreningar är det brukligt med en förstamålvakt som står minst 80 procent av matcherna. Det ger trygghet till hela laget.

För övrigt är det snart dags att kalla in Tony Westring eller Andreas Ravelli till mittförsvaret och Andreas Bild eller Hasse Eklund till anfallet. Vänsterbacken då? Vår svagaste position kan lätt fyllas av Liatorparn. Det kanske inte går, han är ju fortfarande aktiv...

För övrigt är det här säsongen från helvetet.

För övrigt har Pål med stor säkerhet "sparkat in" en ung Fredrik Gustafsson i truppen. För 18 år sedan blev Pål Lundin förstemålvakt i Östers IF. När säsongen inleddes 1989 var Johan Åkerdahl endast ett foster.

För övrigt vill jag se en stor utrensning i truppen till nästa år. Kanske behövs den även på kansliet?

För övrigt är det svårt att vara kritisk mot att min enda barndomsidol får göra comeback. Han är dessutom garanterat den bästa målvakten i truppen vad gäller spelet i luften.

För övrigt är Veselovskys tavlor ofta väldigt lika Lundins. Skillnaden är att Veselovsky inte räddar straffar och att han inte kan vara så där övernaturligt bra som Pål kunde, för tio femton år sedan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Anledningen till att Arvidsson inte har uttalat sig den senaste veckan är att han har varit utomlands på semester med familjen. Det är kanske också något som påverkar målvaktsvalet - att sportchefen inte har varit inblandad.

Vallens regngrå betong sa...

Tack för förklaringen. Den anonyme verkar ha bra insyn...