torsdag 1 november 2007

Förädling och råmaterial


Värnamos jättelöfte Niklas Hult som har varit dominant i division 1 södra och som jag såg i augusti på Finnvedsvallen och blev oerhört imponerad av provtränar i veckan med Kalmar. Hult har tidigare också varit en runda i Hereenveen och testat. Pojklandslagsmannen är ett jättelöfte och skulle Kalmar få fäste med sina klor i honom är det naturligvis olyckligt. Gå till en bättre klubb Niklas!

Att Hult provtränar vid skuggkusten visar tydligt att framgång och vilja att släppa fram talanger lönar sig i jakten på talanger. Östers IF har inte presterat något av det de senaste två åren och får nu sota för det. Degraderingen straffar sig nu än hårdare då snart det enda som vi kan locka med i konkurrensen är pengar. Innan var Öster iallafall en superettaklubb, nu försvann även det skyltfönstret.

Spelare från Moheda, Rydaholm, Gransholm, Ljungby, Myresjö eller varför inte Växjö Norra stannar inte längre kvar i moderklubbarna för att ingen upptäcker dem. Så var det för 20 år sedan, så är det inte längre. Mohedaspelare provtränar med Hammarby, rydaholmare med Falkenberg och Räppespelare (!) med Ängelholm. Är en ung spelare duktig idag har han flera elitklubbar över hela landet att välja på. Är en ung spelare mycket duktig kan han förmodligen välja på ett flertal klubbar i norra Europa.

Öster måste vårda relationerna med regionens klubbar, satsa resurser på goda instruktörer och framförallt bli bättre på att slussa över juniorer till seniorverksamheten där de senare får chansen. Överslussningen är Östers största problem och det ser de nya unga spelare man försöker få hit.

Den viktigaste förändringen för att åter göra Öster attraktiv som arbetsgivare för unga spelare är att ge mer unga spelare chansen. Det förutsätter självklart att de har förmågan men principen ska vara att om två spelare är jämna går talangens speltid före den äldre spelarens rutin. Där ligger Östers chans till utveckling, där ligger Östers enda chans till att någonsin åter bli ett svenskt topplag, Öster måste vara lika eller mer attraktiv som talangutvecklare än alla andra lag i Blekinge, Småland, Halland och norra Skåne.

För övrigt verkar Hult ha fått stifta bekantskap med Henrik Rydströms rätta sida. Att Rydström sedan verkar stolt över sitt uppträdande är beklagligt, gå inte till Kalmar Niklas Hult. Du är värd något bättre.

För övrigt kan jag direkt kommentera att jag med "något bättre" inte menar någon rödblå klubb i hela världen. Jag försöker nämligen se detta ur Hults perspektiv och med en viss empati.

För övrigt är Östers hantering av Linus Malmborg talande för allt ovan skrivet. Nu gäller det att försöka övertyga eleganten Malmborg om att Öster ska tänka nytt och sedan inte i sedvanlig ordning "klippa av de röda trådarna" för att citera ex-kaptenens kloka ord.

För övrigt hoppas jag att Zavadils kamrem höll på hemresan.

För övrigt hoppas jag också att Teevers kontrakt innehåller en prestationsdel med en rejäl målbonus.

För övrigt vore det elakt att inte sälja Nouri.

För övrigt vore det också elakt, mot bollpojkarna, att behålla Ponomarev.

För övrigt har hundarna på bilderna ingenting att göra med texten. Eventuella kopplingar till det förnuftsvidriga tillståndet inom smålandsfotbollen sker helt och fullt hos betraktaren.

För övrigt kom pudeln tvåa i disciplinen "bästa klippning".

För övrigt är en bortskänkes lista på gång...

För övrigt kan man läsa min gamla "att sälja" lista som utgår från att vi spelar i superettan 2008.

Inga kommentarer: