tisdag 20 november 2007

Båtflykting till högstbjudande


Två år i Värnamo kan göra underverk med en ung forward. Vad har de i brödet i "Smålands Venedig"?
Brödet är ofta ganska torrt i Värnamo, trots alla caféer per capita, däremot har man en fantastisk förmåga att utveckla fotbollsspelare. Den förra Österspelaren Peter "Kuno" Johansson fick i år stadens stolthet IFK att placera sig på övre halvan i landets tredje högsta serie. Med tanke på de ekonomiska förutsättningarna i klubben är det en bedrift.
Freddy Söderberg, han som var så valpig i rödblå tröja, sparkade in 23 mål. Att Freddy gör mycket mål kunde vi även se på hans dryga femton insatser i Öster under två år, målen var dock oftast av modellen retur från Pär Cederqvists skott. Att den tanige då 20 årige anfallaren skulle utvecklas till en av de mest eftertraktade spelarna från det svenska seriesystemet under 2007 års fåniga säsong kunde få tro.
När Öster blev tvåa i Superettan 2005 och återvände till den serie allt för många i Växjö har tagit för given var Freddy Söderberg utlånad till Myresjö.
2006 var det därför givet att han inte ingick i den allsvenska satsningen. Freddy Söderberg ersattes av överbetalda fotbollsvagabonder med estniske "målmaskinen" Ingemar Teever i spetsen. Resten är en modern fotbollstragedi.
Idag är det lätt att vara efterklok. Ska man undvika det bör man se till vad Söderberg verkligen presterade i Växjö. Han var inte mogen för uppgiften då, beslutet att släppa honom till Värnamo var 2006 helt korrekt.
2007 kan de som följt Värnamo nära säga att deras viktigaste anfallsspelare INTE var Freddy Söderberg utan Sebastian Göransson. Göransson lånade Värnamo från Öster, Göransson är Östers spelare 2008.
Göransson är därmed en del av Östers framtid, Söderberg borde tacka Göransson istället för Thern.

För övrigt måste Göransson ses som given på Östers mittfält nästa säsong.

För övrigt har ordet porrklubb fått en ny synonym.

För övrigt har Öster ofta lätt för Hammarby. Var det 1998 som Jens Svensson slog in slutresultatet 0-1 på straff och tystade Söderstadion?

För övrigt lär ingen av de två Johan Persson (!) med Tollarp som moderklubb som Öster kontaktat hamna i Öster. Landskrona och Kristianstad blir nya klubbar. Det hade varit underhållande att läsa krönikor från SMP:s sportchef Johan Persson om Östers Johan Persson.

För övrigt måste Curt Persson lösa tränarfrågan snart så att kontaktade spelare vet villkoren för sin eventuella sejour i Smålands stympade fotbollshuvudstad.

1 kommentar:

Anonym sa...

slödderstadion -98 ja... stod på östra läktaren - i övrigt till brädden fylld av det white trash- och pundarpack som utgör så stor del av Hammarbys följe - och vågade inte säga ett ljud när straffen blåstes - hade nästan blivit nedslagen när jag okontrollerbart jublade över det mål (ludde? otto? vem?) felaktigt fick bortdömt för offside precis framför oss i första halvlek.

det känns så otroligt avlägset att vi bara hade en handfull på plats på en sån match. sämre uppslutning hade vi väl inte på någon match i år förutom sundsvall?