fredag 2 november 2007

Topplag eller bottenlag för Malmborg?

Linus Malmborg spelade som bekant en testmatch för Ängelholms FF i onsdags. Malmborg gjorde som väntat en fin insats för superettalaget som mittback trots förlust med 2-0. Enligt Helsingborgs dagblad ska nu ÄFF sätta sig ner och försöka "vässa truppen" inför superettan. Att ÄFF har till avsikt att använda Malmborg i den satsningen är ganska tydligt.

Än är dock inga kontrakt skrivna, Öster har fortfarande, iallafall i teorin, chansen att förklara för Malmborg att man nu ska förändra sitt tankesätt vad gäller juniorer och att man nu tänker satsa för att ta sig tillbaka till superettan så fort som möjligt.

Malmborg är en spelare som kan spela på många platser, han är företrädesvis möjligen mittback i dagsläget men han har alla möjligheter att även spela ytterback och central mittfältare. Han har till och med spelat vänsterback i Värnamo i division 1 i år.

Öster har ett i det närmaste givet mittbackspar 2008, Bild och Vasilj kommer att bilda mittlås. Det man däremot saknar är högerbackar (Nouri bör lämna och Tengroth lämnar) och centrala mittfältare. Malmborg kan användas på båda dessa positioner samt som en konkurrent till mittbackarna/arvtagare till Bild.

Öster har behandlat Malmborg på ett dåligt sätt under året. Trots att han har varit U-21 lagets genomgående bästa spelare har han inte fått spela någonting i a-laget. Det är naturligt att han är besviken. När "köttberget" alternativt "sedelberget" av utländska fixstjärnor nu försvinner öppnas ett stort utrymme för unga utvecklingsbara spelare som Malmborg.

Öster bör ge Malmborg ett kontraktsförslag som är bättre än ÄFF:s i alla avseenden. Jag tror att de musklerna finns, i synnerhet om vi kan få hyfsat betalt för Zavadil, Danielsson och Nouri.

Malmborg bör också fundera över vilken klubb som är bäst för honom på lång sikt. Ett Ängelholm utan möjlighet att någonsin etablera sig någon annanstans än Superettans botten eller ett Öster som nu (allt tyder på det) gör en omstart för att på sikt bli ett etablerat lag i Allsvenskan.

Inga kommentarer: