torsdag 4 oktober 2007

Stora planer


SMP rapporterar att Arenastaden lär bli 20 procent dyrare än tänkt.

Den intressanta delen av projektet, fotbollsarenan, kommer enligt artikeln att kosta cirka 170 miljoner och rymma 8000 sittande och 4000 stående åskådare. En jämförelse med Elfsborgs arena som de äger själva är att den kostade 117 miljoner och har en publik-kapacitet på 17 000 åskådare. I jämförelsen ser Växjös arena dyr och mindre ut. Här kan man till viss del skylla på högkonjunkturens högre byggkostnader men ändå inte för varje krona. Vad är det som kostar?

Enligt SMP ska områdets flaggskepp vara den multiarena som byggs för ishockey, ishockey och någon konsert. Jag vill minnas att det i projektets barndom fanns planer på att flaggskeppet skulle vara den moderna fotbollsarenan med "skybar" ut mot storgatan. Fotbollsarenan skulle vara ett landmärke för de som kommer västerifrån till Växjö. Så blir det nu inte enligt den senaste förrslaget utan fotbollsarenan förläggs på den nuvarande parkeringen vid tipshallen. Hockeyarenan placeras mittemot I11 ut mot Växjös västra infart.

Precis som många andra anser jag att Öster bör bygga en egen arena. Det har i elitserien i ishockey visat sig att intäkterna från en egen arena varit mycket betydelsefullt för lagens ekonomiska utveckling. Samma fenomen i Borås där det handlade om den ädlaste av sporter. Ett exempel finns på hur den nya arenan inte ska drivas. Djurgården har lämnat Globen för Hovet då det för dem inte spelar någon roll i vilken arena de spelar, så länge Hovet inte fylls. De har samma hyra oavsett arena och intäkterna från kringverksamheten tar andra entreprenörer hand om.

Självklart är alla alternativ bättre än Värendsvallen. En byggnad som är mer fientlig mot publik, stämning och idrottsutövare är svår att finna i Fotbollssverige. I föreningens utsatta läge finns inte många alternativ. Om föreningen hade varit den stabila aktör som alla vill att den ska vara men inte lyckas skapa hade en egenfinansierad arena varit den självklara lösningen.

En egen arena närmare stadens centrum hade äntligen, de gamla skolåkrarna vid biskopsgården och Teknikum hade varit idealiskt, kunnat göra Öster till Växjös lag. samtidigt skulle centrum växa och Växjö växa även i folks medvetande. Drömmar. I Växjö vill man planera.

De högre kostnaderna gör att de som ska stå för kostnaderna i första ledet, bolaget Steen och Ström, kanske förändrar sin inställning. En sak är klar, de lär göra det om inte kommunen och föreningarna är beredda att betala de hyror för användandet som kommer höjas.

Fotbollsarenan har under projektets gång alltmer förflyttats ut i periferin. Man behöver inte alls vara särskilt cynisk för att förstå vad som skulle hända med den om de rödblå skulle trilla ur Superettan. Öster-Värnamo på Torparängen 2010?

För övrigt är jag ibland överdrivet negativ till olika saker. Jag är alltid negativ till köpcentrum och framtidshybris.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ett par aspekter som man som Österälskare inte direkt kan vara nöjd med. Dels att Värendsvallsområdet förvandlas från ett fotbollsområde till ett handelsområde med en multisportarena (läs hockeyhall) arena som landmärke. Dessutom kommer hockeyhallen att byggas först, vilket gör att det blir Lakers som får möjlighet att knyta upp "loge"-företagen först. Räck upp handen den som tror att det finns tillräckligt många företag i stan för att hyra svindyra loger i två stora arenor...

Vallens regngrå betong sa...

Kloka synpunkter.
Smp uppger dock idag under underrubriken Tidsplan att "Enligt de ursprungliga planerna ska fotbollsarenan vara klar våren 2010 och ishallen i augusti samma år."

Den ursprungliga tidsplanen lär dock rivas upp nu och precis som du skriver får hockeyfolket förtur på logeförsäljningen. Lobba är något som borde Östers spelare och ledning borde lära sig.

Anonym sa...

Det jag är mest negativ till är att en utmärkt träningsanläggning offras för vad? Ett trist bostadsområde! När idén till Arenastaden föddes så tänktes bostäderna integreras med handeln längs Storgatan, s.k "blandstad". Det skulle kunna bli en skön plats i staden med restauranger och lite stadskänsla. Men så som det nu har ritats så ligger bostäderna helt för sig själva.