lördag 6 oktober 2007

Kamp


Blir det möjligen Tomas Enrique Petry som räddar oss kvar i Superettan? Argentinaren är högaktuell för spel i morgondagens ödesmatch på vallen.

Eftersom att Öster har hela avgörandet i egna fötter ska jag inte gräva ner mig i de övriga bottenlagens matcher, det ämnet är redan utrett på den här bloggen. Matchen i Falkenberg måste dock nämnas. Degerfors kommer till IP och skulle de vinna samtidigt som Öster förlorar mot Panos är Öster på nedflyttningsplats med tre matcher kvar att spela.

Det finns två orter i världen dit jag hade haft svårt att flytta på grund av ortens fotbollslag. Den ena är självklart Kalmar, den andra är Ljungskile, laget som gör Coca Cola Championship till en konstform i jämförelse.

Stora spelare, långa höga bollar, vinner andrabollar och så slutar de aldrig springa. De springer och springer och springer och sedan får de in en hörna eller får en Wålemark fram en skarvning till en snabb spelare som sätter ett friläge. Ljungskile är bra i straffområdena. Det har inte Öster varit sedan 2005. Öster har inte ens visat goda intentionerna i straffområdena sedan dess, de har förklarat straffområdena som demilitarisade zoner. Tyvärr har inte de andra lagen lyssnat.

Öster behöver en Roh Moo-Hyun som tar steget in till den skyddade och av Öster isolerade delen av planen. Någon som vågar skjuta utan att stanna, titta upp, skottfinta och sedan skjuta en halvmeter utanför. Någon mer än jag som ser en tofs på ett nedböjt huvud framför sig?

Jag har sett Petry i två U21 matcher. Det har, bäst att vara ärlig, sett så där ut. Tills han får lägen i straffområdet, snabba, hårda skott med vänstern. En annan god egenskap är att han hittar ytor i närheten av motståndarnas backlinje. Därifrån får han kontroll över bollen och kan utmana. Stort frågetecken för hans fysiska spel dock.

En anfallare ska inte spela imorgon. Teever passar extremt bra in på hur Ljungskile vill bli attackerade. Imorgon anfaller vi med bolltempo på marken och gör mål på lägena. Teever är som alla vet inte den spelaren.

Det är möjligen inte Petry heller men han borde nu efter att alla andra anfallare misslyckats i 26 matcher få chansen. Bredvid honom vill jag se Ponomarev. Petry och Borg är alldeles för lika, alldeles för stillastående och bollkära båda två. Ponomarev bör spela om han kan, han är vår rörligaste forward. Rörlighet i anfallspelet är det viktigaste imorgon.

Hur Öster ställer upp i anfallslinjen vet nog knappt ens Schenka och Hagberg i detta nu. Enligt SMP fick Ponomarev en smäll på näsan på träningen igår. Hans medverkan är något osäker på grund av det.

Startelva:
Målvakt: Veselovsky
Försvar: Nouri Vasilj Bild Hughes
Mittfältare: Zavadil Svensson Danielsson Ucar
Anfallare: Borg Ponomarev eller Petry

I Ljungskile är Jörgen Wålemark den viktigaste spelaren. Otroligt stark i huvudspelet och klok. Bredvid honom spelar mycket giftiga anfallaren Kristoffersson som gjort 14 mål hittills. Mathias Gravem var tillbaka i laget efter skada senast då man slog Häcken hemma. Gravem har haft en del problem att platsa men är en rutinerad spelare som lär återfinnas till vänster i tremannaanfallet mot Öster. I mittförsvaret har man David Leinar som i år tagit ytterliggare ett steg. Leinar står på samma lista som Nouri i Janne Anderssons pärm (HBK.

Ljungskile spelar 4-3-3 där Wålemark är nyckeln i anfallsspelet. Upplägget luktar 4-5-1 i praktiken då man möter naiva fotbollsnostalgiker.

För övrigt har jag ingen vidare koll på Växjö Lakers men visst vore det lite väl fräckt att värva hela Trojas förstafemma mitt under säsong. Kul blunder i SMP idag, jag gissar att man myser i Ljungby.

För övrigt kanske det även här slinker igenom en och annan tangentmiss men det har aldrig varit så illa som i Taifs inför-rapport innan hockeyderbyt mot Troja. Kanske skulle någon läsa igenom materialet innan man publicerar på officiella sidan?

För övrigt är det skönt att slippa läsa någon tränarsida i Östers programblad. Att det sedan är ovanligt tunt i programmet i år är en annan sak.

För övrigt vill jag fortfarande ha halvtidsintervjuer på vallen. Jag tror inte att alla tre tränarna har så fullt upp i pausen.

För övrigt drabbades projekt 83 av ett nytt återfall igår. Chorizo, öl och godis håller inte. Straffrunda vid dagens löptur.

För övrigt är Daniel Svensson kräsen i sin annars eminenta bloggkrönika. Öster ledde allsvenskan under VM-uppehållet 1994 med Nanne Bergstrand som tränare innan IFK Göteborg vann som vanligt. Ludde Ernstsson gjorde en "okej" debutsäsong med 11 mål. Är det misär måste årets insats vara böldpest, hungersnöd och hyperinflation samtidigt.

För övrigt var Pål Lundin citerad i nya Offside efter de två träningarna med de rödblå:

" Nä, det var väl lika bra det. Jag hade för fan en puls på 165 efter två minuter på min första träning. På den andra träningen brast vaden. >Tjoff<, sa det. Och sedan blev slovaken, andremålvakten, frisk igen, så då var det inte aktuellt längre."

Pål-historien är kanske det konstigaste som hänt den här säsongen från helvetet.

För övrigt föreställer bilden Kaspars Gorkss som tyvärr är avstängd i Blackpools möte med Plymouth idag. Gorkss har startat i fem av nio matcher i, just det, Coca cola Championship.

Inga kommentarer: