lördag 13 oktober 2007

Pressat i Åtvid


Dagens startelva om Figueiredos lår håller:
Veselovsky
Tengroth Vasilj Bild Hughes
Nouri Danielsson Figueiredo Ucar
Borg Bennet

Intressant 1: Att Bennet verkar få en plats i startelvan efter lång tid på bänken. Helt rätt då de andra anfallarna inte ens har visat intentioner till målfarlighet.

Intressant 2: Figueiredo är tillbaka och gör sin andra match under Hagbergs och Kouznetsovs ledarskap. Figueiredo är en duktig fotbollsspelare och passningsspelare som möjligen kan få till något som liknar anfallsspel idag.

Intressant 3: Tengroth in i backlinjen och Nouri till höger på mittfältet. Nouris insatser på mittfältet har skapat ett snabbare anfallsspel i jämförelse med när Zavadil har den positionen. Rakare och snabbare mot mål.

Intressant 4: Teevers framtid. Karln har gjort cirka 30 tävlingsmatcher för de rödblå nu. Fem-sex stycken av dem har varit bra insatser. Några har varit lovande, huvuddelen har varit bedrövliga. Ingemar har problem med sin forwardsroll. Jag tror inte längre att det handlar om ovana med tempo eller spelsystem, Teever kommer aldrig att lyckas i Östers IF. Går det att hitta en klubb som vill utnyttja hans tjänster i Estland 2008 så ge bort honom. Problemet lär bli att hitta en estnisk klubb som kan betala hans lön.

Åtvidaberg är ett bra lag. Alla vi 2467 personer som såg dem mosa Öster på vallen den 28:e Juni minns det. Det var på något vis matchen då alla allsvenska drömmar sprack. Kristian Bergström avgjorde då matchen i första halvlek genom två frispelningar, han var sedan helt överlägsen på det centrala mittfältet. Helgi Danielsson har ett stort ansvar idag att ta bort Bergström ur matchen. Lyckas han med det vinner Öster matchen.

Åtvidaberg har inget att spela för, de går varken upp eller åker ur. Jag inbillar mig att lagets kärna av rutinerade spelare som Haglund, Bergström, Gustafsson, Bäckstrand med flera tappar några procent nu när säsongen i praktiken är slut. Märker de unga spelarna att dessa inte går helt på max kan det dra med hela laget. Bergström är nyckeln.

För övrigt är det få rykten om Öster som är positiva i dessa dagar. En sak har de gemensamt, Ola Rydén är utsedd till syndabock. En klubbdirektör som ingen ser (i medier) och som verkar ha en förtroendebaserad ledarstil kan lätt hamna i en sådan situation när det går så dåligt som det har gått för Öster. En sak är klar, den anställda klubbledningen har misslyckats fullständigt om man ser till det sportsliga resultatet. Den sak som oroar mer än resultaten är de ständiga oklarheter som uppstår vid nyförhandlingar om kontrakt. Ryktena och exemplen om besvikna spelare är för många för att enbart vara obetydliga. Organisationen verkar inte ha hängt med antalet anställda för det administrativa.

För övrigt finns det fler verkställande direktörer i börsbolagen som heter Gösta än som är kvinnor. Samtidigt som det är bra att det kommer en reaktion mot gatuvåldet är det typiskt att den först kommer när en Gösta junior blir ihjälsparkad på gatan. Gösta representerar den vita medel- eller överklass mannen. Ronny, Ahmed och Pekka får nog fortsätta med cykelhjälm på krogen.

För övrigt är det snart dags för en aktion mot våldet i hemmen. Britt-Marie, Nadira och Natascha får nog tyvärr fortsätta att sjukskriva sig efter fallolyckor.

För övrigt innehöll Sossarnas förslag till ny skolpolitik en hel del bra delar. Den centrala idén är dock den sämsta. En samlad "enhetsskola" istället för förskola, skola och gymnasium riskerar att resultera i ännu lägre status för lärarna och större skolenheter. Inget av det är önskvärt. Det viktigaste i dagens skola är mindre klasser. Det uppnår man genom fler lärare som arbetar mer i klass. För att lärarna ska vara beredda att göra det krävs dels en löneökning och dels en effektivisering av lärarens uppdrag. Öka andelen administrativ personal i lärarlagen och minska andelen mellanchefer och arbetslagsledare. På så sätt får lärare mer tid för undervisning, det tillsammans med högre lön ger en högre status då de får arbeta med det de kan för en högre ersättning.

Sossarna missar också lärarutbildningen. Det är utmärkt att lämplighetstest införs och att olämpliga studenter kan kastas ut men den ska fortfarande bygga på en sammanhållen utbildning för alla kompetenser. En idé som är helt uppåt väggarna. Man utbildar till exempel inte båt och bilmekaniker på samma sätt...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med. 25 % av de på lärarutbildningen är lika lämpliga som lärare som Ola Rydén är lämplig i Öster.

För övrigt kommer Freddy Söderberg göra succé i en etablerad klubb nästa år då väldigt många klubbar är ute efter hans signatur. Imponerande korkat att göra sig av med en sådan spelare. 23 mål i div 1 södra hade inte Teever gjort om han fått en livstid på sig.

Anonym sa...

Börjar bli pinsam diskussion hurvida Östers gamla "talanger" borde tillhöra Öster.
Öster har ingen fungerande ungdomsverksamhet PUNKT

P.S. Micke19 är min hjälte, haha. Vilken kille! Är han på riktigt?

Vallens regngrå betong sa...

Jag tycker nog att ungdomsverksamheten i Öster är okej. Man producerar (fel uttryck?) ofta pojklandslagsspelare. Östers problem ligger vid överslussningen från tipselit till seniortruppen. Möjligen skulle ett lärlingssystem som Kff och hbk har haft ett bra tag. Det vill säga att man satsar på heltidskontrakt till tre-fyra unga spelare som får träna och spela med a-truppen. Den modellen tror jag mer på än U-21/A2/tipselitmodellen.

Vem är Micke19?

Anonym sa...

idioten som uttalar sig om lärarna som gått lärarutbildningen som använder sig av påhittad statistik borde ta reda på fakta.