fredag 18 januari 2008

Hunger och törst


Idag vaknade jag med ett leende, trots att klockan visade 06.00 och att sambon tände ljuset. Ljuset i taket som är alltför starkt för nyöppnade ögon på väg hem från drömmarna. Allt det svarta blir plötsligt vitt, det mjuka förbyts mot det skarpa vassa på en hundradel.

Trots det minst sagt abrupta uppvaknandet var jag harmonisk och lätt i tanken. Idag blir mitt liv komplett, den del som gjort så ont så många gånger och som jag saknat, förnekat och spottat på sedan den 27:e oktober ska idag åter få en plats i mitt liv. Från mörkret stiga vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli.

Det är dags för årets första match, ett jippo med samma regissörer som allsången i Linnéparken, en match som är så mycket mer än den på ytan kitschiga förpackningen. Den är starten på resan, resan mot revansch, liv och födelse. Från mörkret stiga vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli.

Omstart, en ny säsong, ett nytt tänk även i praktiken. Precis som Ako så förtjänstfullt skriver i inför-artikeln på officiella, de utländska inslagen är ikväll nere i två. En övervintrad kanadensare och en upphittad argentinare. Det övriga laget består till största delen av småländska fotbollssparkare. Från mörkret stiga vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli.

Matchen mot länslaget är egentligen fruktansvärt tacksam för våra konkurrenter. Här samlas regionens 17 bästa och mest lovande spelare i en upplyst och varm tipshall, utbudet lämnas för gamarna (tack för en lysande liknelse DS) i rovdjurets eget revir. Varje elitklubb med självaktning i södra Sverige bör söka sig till Växjö ikväll eller iallafall notera de omsorgsfullt presenterade spelarna. Peter Svärd var här förra året, Henrik Svensson var senare i Åtvidaberg för provspel. Gamarnas afton. Det borde iallafall vara det. Det lyckliga med årets upplaga av spektaklet är att de flesta redan har dragit på sig den rödblå träningsdressen i vinter. Öster börjar få ett försprång i den egna regionen. Från mörkret stiga vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli.

Jag tänkte många gånger under säsongen från helvetet "tänk om". "Tänk om Fredrik Bild hade hängt med Daniel Larsson i premiärmatchen mot Häcken." "Tänk om vändningen hade kommit hemma mot Norrköping då vi var det bättre laget men fick stryk med 0-1." Då hade inte Giles Stilles tränarkarriär bombats sönder och Öster spelat premiärmatch i tredjedivisionen mot Lindome. Då hade vi inte varit exemplet hos elitklubbarna mot att blanda för många språk i omklädningsrummet. Jo, det hade vi. Misstagen gjordes redan 2006, klubben gömde policyn innerst i pärmen och handlade kortsiktigt. Arvidsson och Stille fick ta över ett sjunkande skepp. Nu står vi här på botten, nersjunkna i dyn. Från mörkret stiga vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli.

Inga kommentarer: