torsdag 7 februari 2008

Snooker är ingen tv-sport

Vartannat år är det dags, de europeiska ligorna töms plötsligt på teknisk kompetens och kreativitet. De europeiska klubbarna hatar det, eurosport, dess tittare och hela Afrika älskar det.

Eurosport är i vanliga fall en riktig budgetkanal, en kanal som brukar följa med i ett kanalpaket, en kanal som visar snooker (konstig biljard..), dart (pilkastning) och all världens ATP-turneringar i tennis. De billigaste sändningarna som bara går att finna sänds på eurosport.

Undantaget OS, vilket alla andra visar, visar Eurosport bara tre evenemang som intresserar mig. Det första är det mest klassiska fotbollsprogrammet. Eurogoals är balsam för själen, nördens fullmatade kylskåp och underbart slötittande. Programmet går, för er som sovit de senaste decennierna, ut på att visa mål från väldigt många av Europas fotbollsligor. Det är här man får koll på de kommande stjärnorna i Belgien, Turkiet, Danmark, Norge, Grekland, Portugal och varför inte Rumänien? Dessutom visas oändligt många snygga mål. Eurogoals har otroligt oregelbundna sändningstider, likt Simpsons eller Familjen McCahan dyker det upp lite när som helst. En godbit i vardagens gråa lunk. Eurogoals tillhör de där farliga TV-programmen som gör att man, på sin ledighet, helt tappar kontrollen över både tiden och rummet och blir ledig, på riktigt.

Det andra evenemanget av klass de visar är Uefa-cupen. I det tillstånd av framgångsabstinens som jag så länge befunnit mig i vad gäller rödblå segrar kan en titt på Eurosport ge en viss tillfredsställelse. Kisar man, hårt och ordentligt, ser man ett rödblått svenskt lag ”lira skjortan” av europeiska jättar. Hif:s framgånngar är otroligt märkliga. Ett hopplock av skånska lovande spelare, afrikaner och två tre gubbar med gammalt datum har i Uefa-cupen lyckats otroligt bra. Heerenveen, Galatasaray (borta!!) och Austria Wien har alla förlorat mot de rödblå från sundet. Skytteligatoppen i cupen säger allt. På sex mål finns Luca Toni (Bayern München) och… Larsson och Omotoyossi från Hif. Helt makalöst!

Det tredje evenemanget är, som alla nu säkert förstår, afrikanska mästerskapen. Det har pågått någon vecka nu, som vanligt har vi fått massa skandaler, sparkade tränare, bedrövligt försvarsspel och väldigt många snygga mål. Afrikanska mästerskapen är underhållning men också fotboll med några av världens bästa spelare inblandade. I vilket lag hade inte Drogba, Etoo, Essien, Toure eller Kalou platsat? Vissa av turneringens lag håller otroligt hög klass. Turneringens charm är dock de stora skillnaderna i klass mellan spelarna. Här kan en spelare som inte platsade i Öster som Yamba Asha i Angola möta Didier Drogba, världens bästa anfallare. De ojämna lagen tillsammans med de ofta usla målvakterna gör att matcherna blir riktigt roliga att se på.

Semifinalerna mellan Ghana och Kamerun och mellan Elfenbenskusten och Egypten spelas imorgon torsdag. Den andra semifinalen är en repris av förra årets final som Egypten vann på hemmaplan och den första är ett möte mellan hemmanationen Ghana och kontinentens näst bästa lag Kamerun. Hur går det då i finalen på söndag klockan 1800 i Eurosport? Hemmanationen Ghana möter Elfenbenskusten som tar hem finalen ganska enkelt. Elfenbenskusten är ett lag i världsklass och kommer om inte lottningen förbannas av djävulen, som i VM 06, att bli mycket farliga i VM i Sydafrika. Eboué, Kolo Toure, Yaya Toure, Zokora, Kalou, Koné och sist men inte minst Drogba är alla spelare av hög klass som alla kan avgöra en match på egen hand. Coté de Ivoré som det heter på franska tar sig till semifinal i Sydafrika, kom ihåg var ni läste det först!


Veckans filmklipp visar ett underbart mål av en annan stor spelare från Afrika. Luta er tillbaka och njut!

1 kommentar:

Anonym sa...

Nejnej, du har missförstått detta, snooker är kung!