lördag 8 mars 2008

Är clowner glada?


Det är alltmer tydligt att Lakers publiksiffror i hög grad påverkas av hur väl klubben marknadsför sina matcher. Det naturliga intresset som kommer av genuint hockeykunnande och tradition av ishockey saknas och gör att lakers får annonsera som tokar, publiken har inte ett intresse stort nog att själva följa med i tabeller och matchdagar.

Fotbollen är mer etablerad i samhället eftersom att de flesta har sysslat med det och har en stark relation, positiv eller negativ, till lagen i staden. I generationer har fotbollen i Växjö samlat på sig en skara av före detta spelare och anhöriga till dem som följer laget. De personerna kommer alltid när matcherna börjar bli viktiga. Jag vill påstå att en stor del av Kronobergs befolkning följer Öster via medierna, personer som kommer på matcherna när det hettar till i en toppstrid eller bottenstrid.

Hockeyns skara av personer med ishockey som en del av deras identitet är mycket mindre än fotbollens. Iallafall i en traditionell fotbollsstad som Växjö.

Hockey är fortfarande lite av att "cirkusen kommer till stan". Cirkusar brukar tapetsera städer med affisher inför sina besök...

Insitutioner som Östers IF tar sina supportrar som givna och marknadsför sig för lite och för dåligt, man glömmer bort marginalåskådarna, de nyfikna. Växjö har de senaste 15 åren berikats med väldigt många nya invånare. De personerna och de tidigare ointresserade fast med en koppling till fotbollen är också potentiella åskådare.

För övrigt drar framgångar och lågt pris också åskådare. Att locka åskådare via sponsorbiljetter är ett annat sätt att få nya grupper till arenan. Företag där matchbiljetterna blir något åtråvärt kan använda dem som stimuli för personalen. Att se bygdens framgångsrika lag "gratis" (för dagen, i praktiken har de anställda arbetat ihop kapitalet i företagen) blir lätt en inkörsport till ett större Österintresse.

Ett sista förslag är att flytta hemmamatcher ut i länet. Föreningens serietillhörighet ställer inte längre speciellt stora krav på "arenan", hemmamatcher kan flyttas ut till Alvesta, Ljungby, Lessebo, Älmhult eller vilket ställe som helst. Östers besök skulle bli en happening och en markering om att det är hela länets lag.

1 kommentar:

La Familia sa...

Påminner lite om när engelska divsion ett lag kommer till Sverige över sommaren.... eller kanske inte så mycket det är trots allt öster vi pratar om. Tanken är god och bör testas.