onsdag 27 februari 2008

Loomis

Såg precis en bil från säkerhetsbolaget Loomis. I den satt inte Jevgenij Kouznetsov. Tänk om vi kunde ha samma tränare i mer än två säsonger? Den som senast fick vara kvar så länge var Kouznetsov och vi vet alla i vilken serie det äventyret slutade.

För övrigt är Öster alltid allsvenska på tipshallens matta. Jag hoppas att Öster i år inser att någon träningsmatch och flera träningar bör göras på lite sämre gräsplaner, det är nämligen mindre troligt att planerna är bättre i söderettan än i superettan.

För övrigt var Danne P, Månz Karlsson och argentinarna bäst igår. Största beskedet gav Smajlovic. Sämst i Öster var Borg men han hade iallafall en längre tofs än förra året.

Värnamo var bleka, det såg tunt ut framförallt i anfallet men även på det centrala mittfältet.

För övrigt kommer Värnamo att vara mycket bättre i serien.

tisdag 26 februari 2008

It takes two to tango

Petry 2 och Chirumbolo 2. Ny dans i Ljungby på lördag?

söndag 24 februari 2008

Rysk diagnos


Den här veckan börjar det. Årets första träningsmatch mot respektabelt motstånd, vi är ett division ett lag och möter ett annat. Matchen på tisdag kommer bli oerhört intressant, det finns många kontaktytor mellan lagen, flera spelare i Värnamo har varit i Öster, Öster har mycket nytt och inte minst så är de båda tränarna väl bekanta med varandra.

Jag tror att Öster kan få problem med Värnamos snabba omställningsspel, de har på framförallt vänsterkanten två offensivt mycket starka spelare. Göransson är trots sin oerhört anonyma tillvaro i rödblått en spelare som är mycket snabb med boll och duktig på att utmana. På samma kant finns också jättelöftet Nicklas Hult vars snabbhet också är något särskilt.

Mittfältet rymmer också Claesson som är en spelare jag saknar i årets östertrupp, stor stark spelare med bra tillslag.

Värnamo ser dock, precis som rödblått, svagt ut i anfallsbesättningen.

Matchen kommer att avgöras centralt och på Östers vänsterkant, kommer Tyler Hughes och framförallt Freddy Borg att vinna sina matcher i matchen? Kommer Smajlovic att kunna hävda sig mot slitvargarna Joel Löv och Henrik Johansson på det centrala mittfältet? Östers högerkant är stark och kommer att neutralisera Värnamos starka kantspel.

Öster är favoriter på pappret, det ska man också vara utifrån förutsättningarna. Jag tror på en jämn historia som avgörs på fast situation eller med hjälp av Sebastian Göranssons eller Freddy Borgs individuella skicklighet.

Kommer Göransson att kunna prestera på samma plan som de motståndare som sett honom misslyckas i Växjö? Håller pojken för trycket? Han kommer om inte den ovanligt långvariga "förkylningen" håller i sig att ställas mot Nouri och Danne P. Göransson kommer att ha problem mot Nouri, faran är att han får chanser då Nouri går framåt. Då måste Smajlovic och DP vara vakna för när Göransson får bollen med mycket yta framför sig går det undan.

Till sist vill jag hylla Ingemar Teever. Tack för fem mål och två assist på 26 matcher från start. Tack för att du tände hoppet om en allsvensk framtid i tipshallen vintern 06. Tack för att du till skillnad från den skabbiga checken dykt upp på träningar och matcher enligt överrenskommelser. Slurtligen tack för ett oerhört snyggt ledningsmål hemma mot blåvitt 06, i den stunden var du stor. Det har alltför många glömt under det misslyckade 07.

För övrigt är det inte Ingemar Teevers fel att en svensk landsortsklubb värvar honom som Bosman och ger honom en god lön. Det är den svenska klubbens.

För övrigt ska min framtida son aldrig heta Arvid.

För övrigt var båda provspelarna intressanta namn och det skulle vara kul om iallafall en av dem är med på tisdag. Att få spelare i samma situation som Fribrock att välja Öster framför Superettan blir helt avgörande för att truppen ska bli stark.

För övrigt går vi aldrig upp med de forwards vi har nu. Kanske kan Stille göra skäl för sin lön och leta upp något i England? Eller så kan han fortsätta leva gott säsongen ut. Livet är fullt av svåra val.

Utsäljningsminister


Ola Ryden går från klarhet till klarhet. Först konstruerar han och ordförande Persson en smart lösning för Veselovsky och sedan lyckas Ola med att få en klubb att vilja ha Ingemar Teever. Nu var det i och för sig hans moderklubb men det handlar ändå om Ingemar Teever, mannen som fått personifiera Östers sportsliga fiasko.

En debatt har rasat på EF:s forum huruvida Teever var Östers bästa forward eller inte under fiaskot. Min mening är att han var den bästa forwarden men att han var det på grund av undermålig konkurrens. Han var samtidigt den sämsta forwarden i relation till förväntningar och lön.

För övrigt säljer Ryden ut extremt olönsamma objekt. Tomten på bilden säljer ut objekt som inbringar intäkter motsvarande en försvarsbudget. Det i tider då objektens aktievärde rasar, tomten är ute tidigt i år.

För övrigt ska vi alla gå med Ola Rydéns frisyr...

Omstart


Efter en tung period lättar det och den regngrå betongen kan åter frodas. Trots frånvaro på tio dagar har antalet besök varit ganska konstant. Idag ska några små förändringar göras på sidan och så ska jag skriva ihop något om den gångna veckans stora händelse.

För övrigt kände jag en gång en kung, den tiden är över, nu har vi en tsar.

torsdag 14 februari 2008

Klokt men inte bra

Stellan Carlsson stannar i Örebro enligt Allehandan. Dagarna går och endast Ingemar Teever på transfermarknaden består.

Hur ska detta sluta?

söndag 10 februari 2008

Fjäderfän


0-2 mot Lindsdal är bara en sak, skitdåligt.

På fredag väntar nästa division 2 lag, kan de rödblå klara oavgjort hemma i tipshallen mot Myresjö? Tummar hålls...

För övrigt vittrar checken bort och tjock-tv:s pris är för högt.

För övrigt behövs en central mittfältare och en anfallare.

Mannen i den gyllene kavajen

torsdag 7 februari 2008

Att lära sig av andras misstag

Sydost om Eden reagerar landskapets ärke-gaphals mot klubbens importverksamhet. Både SMP:s lillebror och Kronobergarens levande släkting rapporterar.

Frågan man ställer sig är om de sett en Östermatch de senaste åren och hur paradoxalt det måste kännas att vara Sverigedemokrat från Karlskrona och sponsra Mjällby.

I Öster var problemet inte spelarnas härkomst utan att de hade scoutats för dåligt och att de togs om hand för dåligt. Utländska fotbollsspelares prestationer i en miljö med alla förutsättningar bör vägas in när politiker och allmänhet i sina kuvöser diskuterar integration och arbetslöshet bland invandrare.

För övrigt tycker jag att Yamba Asha har gjort en god insats i Afrikanska mästerskapen.

Snooker är ingen tv-sport

Vartannat år är det dags, de europeiska ligorna töms plötsligt på teknisk kompetens och kreativitet. De europeiska klubbarna hatar det, eurosport, dess tittare och hela Afrika älskar det.

Eurosport är i vanliga fall en riktig budgetkanal, en kanal som brukar följa med i ett kanalpaket, en kanal som visar snooker (konstig biljard..), dart (pilkastning) och all världens ATP-turneringar i tennis. De billigaste sändningarna som bara går att finna sänds på eurosport.

Undantaget OS, vilket alla andra visar, visar Eurosport bara tre evenemang som intresserar mig. Det första är det mest klassiska fotbollsprogrammet. Eurogoals är balsam för själen, nördens fullmatade kylskåp och underbart slötittande. Programmet går, för er som sovit de senaste decennierna, ut på att visa mål från väldigt många av Europas fotbollsligor. Det är här man får koll på de kommande stjärnorna i Belgien, Turkiet, Danmark, Norge, Grekland, Portugal och varför inte Rumänien? Dessutom visas oändligt många snygga mål. Eurogoals har otroligt oregelbundna sändningstider, likt Simpsons eller Familjen McCahan dyker det upp lite när som helst. En godbit i vardagens gråa lunk. Eurogoals tillhör de där farliga TV-programmen som gör att man, på sin ledighet, helt tappar kontrollen över både tiden och rummet och blir ledig, på riktigt.

Det andra evenemanget av klass de visar är Uefa-cupen. I det tillstånd av framgångsabstinens som jag så länge befunnit mig i vad gäller rödblå segrar kan en titt på Eurosport ge en viss tillfredsställelse. Kisar man, hårt och ordentligt, ser man ett rödblått svenskt lag ”lira skjortan” av europeiska jättar. Hif:s framgånngar är otroligt märkliga. Ett hopplock av skånska lovande spelare, afrikaner och två tre gubbar med gammalt datum har i Uefa-cupen lyckats otroligt bra. Heerenveen, Galatasaray (borta!!) och Austria Wien har alla förlorat mot de rödblå från sundet. Skytteligatoppen i cupen säger allt. På sex mål finns Luca Toni (Bayern München) och… Larsson och Omotoyossi från Hif. Helt makalöst!

Det tredje evenemanget är, som alla nu säkert förstår, afrikanska mästerskapen. Det har pågått någon vecka nu, som vanligt har vi fått massa skandaler, sparkade tränare, bedrövligt försvarsspel och väldigt många snygga mål. Afrikanska mästerskapen är underhållning men också fotboll med några av världens bästa spelare inblandade. I vilket lag hade inte Drogba, Etoo, Essien, Toure eller Kalou platsat? Vissa av turneringens lag håller otroligt hög klass. Turneringens charm är dock de stora skillnaderna i klass mellan spelarna. Här kan en spelare som inte platsade i Öster som Yamba Asha i Angola möta Didier Drogba, världens bästa anfallare. De ojämna lagen tillsammans med de ofta usla målvakterna gör att matcherna blir riktigt roliga att se på.

Semifinalerna mellan Ghana och Kamerun och mellan Elfenbenskusten och Egypten spelas imorgon torsdag. Den andra semifinalen är en repris av förra årets final som Egypten vann på hemmaplan och den första är ett möte mellan hemmanationen Ghana och kontinentens näst bästa lag Kamerun. Hur går det då i finalen på söndag klockan 1800 i Eurosport? Hemmanationen Ghana möter Elfenbenskusten som tar hem finalen ganska enkelt. Elfenbenskusten är ett lag i världsklass och kommer om inte lottningen förbannas av djävulen, som i VM 06, att bli mycket farliga i VM i Sydafrika. Eboué, Kolo Toure, Yaya Toure, Zokora, Kalou, Koné och sist men inte minst Drogba är alla spelare av hög klass som alla kan avgöra en match på egen hand. Coté de Ivoré som det heter på franska tar sig till semifinal i Sydafrika, kom ihåg var ni läste det först!


Veckans filmklipp visar ett underbart mål av en annan stor spelare från Afrika. Luta er tillbaka och njut!