fredag 28 december 2007

Att sälja skinnet innan björnen är skjuten


Det verkar som att Tomas Petry får släppa sitt så utnötta (?) tröjnummer till klubbens nya kelgris. Enligt både Barometern och officiella får Fredrik Petersson nummer tio nästa år. Det här är nog den minsta fan jag någonsin målat på en vägg men likväl finns han där. Varför skriva om vår satta argentinare en sådan här lyckodag när frälsaren från Smedby har landat?

Fotboll är ett lagspel, en spelare gör inget lag, floskler javisst. Det är ändå det vi har lärt oss från två år av kamikazevärvningar. Petersson är lovande och har vissa meriter men han är lika lite som Pavel Zavadil eller för den delen Yamba Asha någon som man bygger ett lag kring. Lag byggs kring spelare som Peter Wibrån, Fredrik Gustafsson eller, just det, Daniel Svensson. När han eller en liknande spelare är klar har vi två centrala mittfältare. Då kan en kontur till en startelva ses och ett hopp tändas. Än så länge är Östers IF 2008 blott ett nyårslöfte. Nu krävs vilja och handling för att förverkliga det löftet.

Låt raketerna ligga kvar i källaren några nätter till, försök istället bli av med tjock-tv:n och lös in den där skabbiga checken, de tar bara plats och samlar damm, när de är borta finns plats för nytt, ungt och erfaret. Minnen som måste städas bort annars finns det en risk att fyrverkerierna endast lyser upp den historia vi alla vill glömma.

Välkommen till Östers IF Fredrik Petersson.

För övrigt är en centrallinje med Bild, Petersson och Borg välvuxen i alla serier. Öster är inget knattelag längre. Tack!

För övrigt finns den här filmen för alla aktieägare i Ösab som vill ha hjälp att hålla sig vakna på nyårsafton. Det är tur att det är så mycket roligare att ge än att få...

För övrigt kommer bilden från osterfotboll.com.

Tillbaka från pojkrummet

Ingen kommer hit
För att återvända
Man tänker på sig själv först
Ingen annan
En enkel regel

Cirkeln sluts igen
Vid ringen på centralen
I den stora stygga stan, åh
ingen annanstans
Kan man vara ensam
Som just här

Isen på riddarfjärden
smäller som gevär
Blåljus vid tegelbacken
Våren är här
Du står i spegelsalen
med ett brännbollsträ
Där ute väntar natten
på att stan ska implodera

Jag finns här för dig
Jag finns här för dig

Alla kommer hem som spöken återvänder
Man lär sig leva med sig själv
och inget annat
Det är det som gäller

Ingen på vägarna bara döda grävlingar
I en sömnig liten stad, åh
ingen annanstans
kan man vara ensam
Som just här

En sista buss i regnet sen får man gå
Som pest bland ungdomsgängen
Slår acnen till
Folk börjar slåss i trängseln
och helgen exploderar

Jag finns här för dig
Jag finns här för dig
Jag finns här för dig
Jag finns här för dig


Text: J. Berg

torsdag 20 december 2007

Ständigt detta Falkenberg


Inte nog med att de skickade ner oss i helveteshålet med domarmissar och osannolika vinster, de vill värva samma spelare som Öster också! Varför dyker alltid de gula från Falkenberg upp så fort en spelare ska värvas eller en serie avgöras?

Nu gäller det Stellan Carlsson, den snabba och målfarliga forwarden från Rynninge i division 2. Nerikes allehanda rapporterade igår att han har varit i Växjö och provspelat (reaktionsförmåga?). De har tidigare också rapporterat att Falkenberg, Motala och Forward är ute efter honom.

I artikeln från igår uttalar Carlsson att han vill gå till den klubb där han kan utvecklas bäst, den klubben borde vara Öster. I verkligheten är dock situationen som sådan att Falkenberg gjort sig kända för att vara duktiga på att ge unga spelare chansen och sedan låta dem fortsätta utvecklas. I en del andra klubbar får de chansen för att sedan petas av någon vagabond från fjärran Östern resten av säsongen. Den tiden måste vara över. Östers IF ska i framtiden vara det givna valet för talanger, i varje fall när man konkurrerar med J-Södra och Mjällby, i något fall när man konkurrerar med de stora allsvenska klubbarna. Speltid och goda utvecklingsmöjligheter är konkurrensfördelen. Det har den varit på pappret i flera år men papprena har brännts, askan har sopats ihop och slutligen spolats ner i avloppet och ersatts av gamla checkar och östeuropeiska smuggelvaror.

Falkenberg är också Östers största konkurrent när det gäller Fredrik Peterssons signatur, farväl Falkenberg!

För övrigt kan många ordvitsar göras med en forward från Örebro och Forward från Örebro. Jag sätter tre tusen på att Nerikes Allehanda gjort ordvitsen minst tre tusen gånger.

måndag 17 december 2007

De aderton


Curt Persson har uttalat att truppen ska innehålla 18 spelare. Här följer en genomgång av läget idag.

Målvakter: Veselovsky, Rydén, Malmqvist.

Kommentar: Malmqvist och/eller Vesslan försvinner. Rydén har klart kvalité för div 1 södra. Dessutom finns Johan Åkerdal som fick speltid i SE under 07. Räkna med att A-truppen innehåller två målvakter när truppen spikas.

Försvar: Nouri, Bild, Vasilj, Karlsson, Hughes, Degerman, Ung högerback.

På väg in: Henrik Nilsson, Kalmar FF eller Gustav Nordmark, Norrby.

Kommentar: Känns ganska spikat om man tror att Nouri stannar. Oavsett vilket behöver man en backup till honom. Båda kandidaterna kan även spela på mittfältet, Nilsson är enligt SMP den av de här två som har blivit/ ska bli erbjuden kontrakt. Nilsson var oerhört uppskattad vid brofästet för sin attityd vid träning och match. Han är ursprungligen från Orrefors så irrfärden till Kalmar kan ursäktas. Observera att även Danne P kan spela högerback.

Mittfält: Daniel Pettersson, Niclas Olausson, Central mittfältare, Central mittfältare, Central ung mittfältare,

På väg in: Valid El Kari (IK Tord), Daniel Eres (Elfsborg), Fredrik Petersson (Kalmar), Tim Johansson (Oskarshamn), Enes Smajlovic (Ljungby), Martin Johansson (Växjö Norra), Kalle Johansson (Älmhult), Daniel Svensson (Fortfarande kontraktslös)

Kommentar: Från att ha för många centrala mittfältare 07 har nu Öster ingen, Zavadil kommer att försvinna! De som bör prioriteras av dem som Öster kontaktat är Eres, Petersson, Daniel Svensson och Valid El Kari. Att få tre av de fyra ser jag som en omöjlighet och Öster måste söka bredare och djupare efter något mer rutinerat och fysiskt starkt. Mittfältsuppsättningen är Östers största problem alla kategorier just nu. Räkna med att Nilsson/Nordmark/Nouri också kommer att spela på mittfältet.

Forwards: Freddy Borg, Tomas Petry, Marcus Nobell, Stor "platt-tv" med HD.

På väg in: Stellan Carlsson (Rynninge), Ivan Vasilj (Rydaholm), Amar Drndo (Kalmar), Calle Genberg (Ängelholm), Nicklas Bengtsson (Älmhult),

Kommentar: Ivan Vasilj och Genberg är targetspelare, stora och starka. Genberg verkar ha HD-kvalité medan Ivan Vasilj endast är HD-ready. Övriga forwards är mer av den djupledslöpande sorten. Med tanke på de två senaste årens problem med målgörandet behöver vi en rörlig forward med hög procent i avsluten. Stellan Carlsson har gjort en hel del mål i division 2 för Rynninge och kanske är det något för Öster? Annars tycker jag att man ska ge Nobell speltid, hans huvudspel är bra och det andra är utvecklingsbart. Jag tror att Nobell och Borg startar mot Lindome i seriepremiären.

Tränare: Jevgenij Kouznetsov och Peter Wibrån.

Målvaktstränare och odödlig legend: Pål "the wall" Lundin.

För övrigt är platta tv-apparater en storsäljare just nu. Tyvärr är trenden förmodligen den samma i övriga Europa, då inkluderat Estland.

söndag 16 december 2007

Hedersuppdrag

Jag skriver nu också på Västboås Goifs hemsida. Västboås är för mig vad Israel är för judarna, Betlehem för de kristna och Mecka för araberna.

För övrigt är det förbluffande vad en gulblå replica och dålig konkurrens kan göra för en ung målvakt från Alvesta.

lördag 15 december 2007

En check och en tjock-tv


Rean närmar sig sitt slut och kvar är en tjock-tv och en check vars täckning är en diskussionsfråga.

Det gick ganska bra på importfirmans rea, den jamicanska strårommen gick först, hög alkhoholhalt men lågkvalitativ eftersmak. Flaskan var fin och firman kunde lura en gammal bekant.

I förra veckan fick man efter en tids budgivning även sålt den instängda islandshästen som man hade varit tvungna att förvara på en bakgård tillsammans med annan bråte man köpt på sig från jorden alla hörn.

Kvar i lagerutrymmet fanns nu Cutte, Fidde, Håkan och Ola med en tjock-tv och en tvivelaktig check man fått från en pälshandlare. Det var ett tag sedan de svenska bankerna hade sett checkar och i synnerhet den här varianten. Den var liksom tunn och smutsig, dess formella värde var dock så högt att det var värt mödan att lösa in den, om den hade täckning vill säga.

Checken hade varit med om en hel del, det syntes tydligt, bland i en biljakt genom centraleuropa, sådant sätter sina spår på tunna papperslappar vars värde endast beror på dess trovärdighet. De svenska bankerna var tveksamma, risken var för stor. De fyra arbetskamraterna bestämde sig därför för att de skulle försöka finna en bank utanför landets gränser. Fann de ingen skulle de träffas igen i januari och diskutera nya lösningar.

Tjock-tv:n lade de ut på blocket. "TV skänkes för självkostnadspris." Ingen hörde av sig. De fyra kamraterna diskuterar nu om TV:n ska skänkas till Baltikum, hyras ut till något härbärge eller köras till återvinningsstationen.

fredag 14 december 2007

Världens sämsta världslag

Har lämnat: Helgi Danielsson, Teafore Bennet, Paulo Figueiredo, Marco da Silva, Martin Claesson, Erik Tengroth, Anatolij Ponomarev, Linus Malmborg, Gabriel Ucar, Fredrik Gustafsson (skada), Peter Wibrån (ålder), Göran Hagberg (mission impossible), Giles Stille (Maginot-linjen).

Ska lämna: Ingemar Teever, Pavel Zavadil.

Lär lämna: Emin Nouri, Daniel Svensson, Sebastian Göransson, Robert Veselovsky.

De som stannar: Robin Malmqvist, Fredrik Bild, Mario Vasilj, Tyler Hughes, Simon Degerman, Freddy Borg, Tomas Petry, Marcus Nobell, Peter Wibrån (konplockare), Fredrik Gustafsson (kvasisportchef), Kent Axelsson (lagets ständige materialare).

Nya spelare: Rasmus Rydén, Daniel Petersson, Månz Karlsson (U-lag).

Startelva under kontrakt 071214:
Veselovsky
Nouri Karlsson Bild Hughes
Petersson Vasilj Zavadil Olausson
Teever Borg

För övrigt räknar Kousnetzov inte med Zavadil och Teever 2008.

För övrigt är Zavadil den enda centrala mittfältaren under kontrakt idag, han är dock till salu.

tisdag 11 december 2007

Efterlysning



De här båda männen ska mötas i Växjö idag. Den äldre mannen heter Lars-Eric Nilsson och är ordförande i Falkenbergs FF. Den andra mannen heter Fredrik Petersson och är en talangfull 21-årig offensiv mittfältare från Smålands baksida.

Kännetecken: Fiskdoft, kulspetspennor, dokument, Falcon-lastbil.

Rekommendation:
Beslagta samtliga pennor i lokalen.
Spela "Gör som solen" i eventuellt högtalarsystem.
Ge Petersson vägbeskrivning till tipshallen.
Ge Nilsson laxermedel i maten.
"Tappa" Universitetets utbildningskatalog på Petersson.
Bjud Curt Persson och Danne P på lunch på bordet bredvid.
Upplys Petersson om FFF:s usla publiksiffror.
Visa bilder på arenastaden, undvik samtalsämnet betongvallen.

fredag 7 december 2007

För övrigt

ger följande länk god info om Angola.

Bennet testar nu sin femte världsdel som fotbollsspelare. Vad sägs om följande fotbollsländer? USA, Malaysia, Argentina, Jamaica, Sverige, Angola.

Tack för det här ögonblicket Bennet. Lycka till i Angola.

För övrigt var det inte Nouri som körde honom till flygplatsen.

Isländsk mambo på hisingen?

Anta följande: En av superettans rikaste och bästa klubbar förlorar deras två bästa mittfältare. Tidigare samma år har ett annat rikt och på pappret starkt lag åkt ur med en mycket stark uppsättning mittfältare. Vad är då troligt?

1. Att Superettalaget köper två nya mittfältare från Afrika

X. Att Superettalaget köper två oprövade 20-åringar från div 2 västra.

2. Att superettalaget har köpt en rutinerad finländare och sedan ämnar förstärka med någon av det nedflyttade lagets mittfältare som visat att de kan prestera både i Superettan och Allsvenskan.

För övrigt vet jag ingenting mer än att detta är en trolig lösning.

För övrigt hoppas jag att det bedrövliga underlaget i Sundsvall är utbytt och anpassat till Mambo.

För övrigt kan en mambo också vara en person, oftast man, som bor hemma hos sin mamma.

Tim och Marco


Marco Da Silva skrev på för Bunkeflo. Hej då Marco, tyvärr utvecklade du inte ditt passningsspel tillräckligt mycket och därför fick du inte nytt kontrakt. En modern mittback måste kunna ta uppspel. Självklart hade Da Silva kunnat vara bra i division 1 södra (gör ont att skriva de orden fortfarande) men han var ingenting för den långsiktiga satsningen.

SMP:s modertidning Barometern skriver återigen att Tim Johansson från Oskarshamns AIK har haft kontakt med vår rödblå favoritförening. Testspel kan bli aktuellt och han jagas även av seriekonkurrenten Motala.

Dessutom har styrelseledamot Gustafsson diskuterat Kalmarspelare (notera plural) med gamla lagkamraten Tobias Carlsson. Kanske finns det en sanning i ryktet om Fredrik Petersson. Isåfall, värva!

För övrigt anser jag att "Hoa Hoa Dahlgrens" frågesport Besserwisser på Kanal nio är klart bättre än Alsing-Jeopardy, På spåret och programmet som inte längre heter Vem vill bli miljonär. Bäst var gamla Jeopardy med frågor vars svar inte krävde ett avtjänat livstidsstraff med ljudversionen av Veckans Nu. Alsing och hans anhang förstörde ett av mina få favoritprogram.

tisdag 4 december 2007

Karaktärsspelare

SMP skriver idag att Henrik Nilsson från Kalmar ska provträna nästa måndag. Nilsson har den senaste veckan fått mycket beröm av Kalmars Romeo och Julia, Carlsson och Rydström, på deras respektive bloggar.

Tobias Carlsson, mittbacken vars mor bor i Växjö, skriver: Där hittar vi Henke Nilsson, officiell världsmästare i 1 mot 1, 3 mot 3 samt alla november, december, januari och februariträningar. Det måste fan ta mig vara varje tränares dröm, en som alltid ger hundra, aldrig klagar och alltid håller tider. Grattis till den som får honom.

Rydström skriver på ett liknande sätt om den 20-årige ytterbacken/mittfältaren.

Givetvis vill man se en spelare innan man bildar sig en uppfattning men de här omdömena berättar om en spelartyp truppen haft för lite av. En spännande provspelare!

För övrigt föredrar jag Carlssons blogg framför Rydströms alla dagar om året.

För övrigt lär det traditionella genrepet mot Kalmar inte bli av. De möter istället Halmstad. Tråkigt, men sådan är verkligheten. Vi får slå ut dem ur cupen istället.

lördag 1 december 2007

Kramar


De flesta känner igen sig i situationen. Du träffar någon du inte sett på ett bra tag och den uppkomna tysta frågan om kram, handslag eller bara ögonkontakt och ett hej, tjena eller hallå.

Jag är generellt sett ingen kramfanatiker. Det ingår liksom inte i den roll jag placeras in i och själv har "valt" att ta. Jag är en utpräglad "Tjena, hallå, hej det var länge sen" person. Ändå är jag av den bestämda uppfattning att den här världen är i behov av mer kramar.

Det går inte ihop, jag vet. Det går att föra samman tanke och handling då jag träffar nya människor i nya sociala miljöer, då kan det vara ett sätt att få förtroende från de nya människorna. Här är jag och jag tillåter beröring. Jag är inte rädd för dig (så länge beröringen inte övergår den befästa men oerhörta informella tre sekunders regeln). När jag träffar gamla bekanta är det däremot helt omöjligt att sära på armarna.

Var kommer mitt motstånd mot kramen ifrån? Svaret är som så ofta uppväxten. I den värld jag befann mig i fram till den sorgliga dag då de vita mössorna så fort blev svarta kramades man, utanför familjen, max två gånger om året. Det var vid eventuella dödsfall, studentutsläpp, seriesegrar (oerhört sällsynta)och kanske vid en födelsedag. I övrigt kramades bara människor som hade ett förhållande till varandra som iallafall någon gång kunde ha haft en stund av kärlek i sig.

Sedan dess har farsoten spridit sig. Det börjar givetvis i medierna, kändisar kramades, kramen blev vanligare än det vänliga ordet i de tusentals avsnitt av dokusåpor som sändes ut till de fula hyreshusen och fantasibefriade villorna. Dokusåporna försvann och ersattes av den nygamla talangjakten.

Jag såg igår de sista avgörande minuterna av Idol i TV4. Mannen vars stolthet snart bara kan sammanfattas med att han inte har släppt Östers IF från sitt hjärta, Peter Jihde, får gestalta hur hårt kramens grepp över TV:s verklighet är.

När resultatet av omröstningen var uppropat lät han som en amfetamin-rusig dating-konsult. Alla SKULLE krama alla. Det handlade om befallningar, först skulle förloraren intervjuas (såg ni MFF-tröjan?), sedan SKULLE mannen som nyss åkt ur en direktsänd tävling krama om medtävlare och familj, vänner med flera. Det hela kändes oerhört falskt, påtvingat och så typiskt för TV4.

Ja jag gnäller. Det är bra med kramar, de ger en större närhet och ett större förtroende mellan människor. Det här förtroendet blir dock lätt falskt, en maffiakram är förmodligen mindre önskvärd än ett ärligt adjö. Här når vi själva kärnan i den här märkliga skriften, kramas gärna men var då ärlig. En Judaskram kan vara tuffare att ta emot än det raka talade beskedet.

Aftonbladet, Röda korset och en stor matvarukedja som inte heter Konsum har dragit igång en välgörenhetskampanj där man auktionerar ut kramar från kända personer. Urvalet av kändisar är minst sagt dåligt med det stora undantaget Magnus Härenstam. Övriga skulle behöva kramarna mer själva. Det intressanta är inte den här utauktioneringen av minst sagt slappa och ytliga kramar utan den undersökning som Röda korset gjort av svenskars kramvanor.

Det framgår enligt undersökningen att personer mellan 45 och 59 år, boende i glesbygd, med grundskoleutbildning och från Småland (!) är de som har svårast för att krama människor som inte är de egna barnen eller sambo, fru eller man. Den kategorin tillhörde mina föräldrar och nästan hela bekantskapskretsen under min uppväxt.

Kan det möjligen ha något att göra med mitt ofrivilliga obehag mot kramandet? Förmodligen är det så.

Min sambo är en kramare. Det är även hennes familj. Jag gillar tanken, tycker det är rätt att man kramar om en släkting man inte har sett på länge. Ändå finns känslan där hela tiden, det känns konstigt. Känslan går inte att förinta med de argument jag tror på. Övning verkar inte hjälpa. Känslan efteråt är dock att man känner en större närhet till personen. Efteråt känns det helt rätt, själva momentet känns dock som att köra bil i sydeuropa, regler upplöses, en stund av vilsenhet.

Kramar har också fått en annan dimension. Det är ytterst sällan män kramar män, iallafall om det inte är några kvinnor i sällskapet. När kramar görs är de lösa och respektfulla, homofobins svarta skugga skär rakt igenom vardagens fester. En "äkta" manlig kram är hård, fast och lång när det har hänt något väsentligt. Snart är det en ramsa: Dödsfall, Studentexamen, Bröllop, Att bli far, Seriesegrar. Det väsentliga. Den äkta manliga kramens betydelse har inte devalverats.

Den äkta kvinnliga kramen håller dock, iallafall i mina ögon, på att utvecklas mot lätta kyssar a la syd och östeuropa. Det finns ett behov av att förstärka kramandet, de stora ögonblickens betydelse manifesteras av nästa nivå.

För övrigt är Vänsterpartister de som är mest benägna att krama icke närstående personer. Moderater är de som är mest benägna att krama en kollega av motsatt kön. Det säger en hel del om personer med de politiska åsikterna.

För övrigt hoppas jag på en stor gruppkram på vallens gröna matta framåt Oktober 2008.

För övrigt handlade det här inlägget extremt lite om Östers IF från Växjö. Det gör ganska många andra inlägg.

För övrigt kommer bilden från Östers officiella sida.