lördag 29 september 2007

Motsats till himmel


Man är inte Östersupporter på grund av lagets framgångar, det handlar om något oändligt mycket större.

Efter nästan fyra timmar i apatiskt tillstånd känns det nu åt helvete. Vad är det som händer? Det var inte Råsunda, Borås Arena eller Ullevi, det var Stora Valla i Degerfors. Platsen där Öster blev totalt utspelat och sköt hela ett skott på mål. Hur kan det vara möjligt? Mörker och kaos.

Matcherna mot Ljungskile, Åtvid, Mjällby och Enköping ter sig plötsligt som en svårbestigen snöklädd bergskedja, på andra sidan superettan, fryser vi fast på vägen trillar vi ner i helvetesgapet. Det som inte kunde ske ser allt mer ut att kunna ske. Lyckas man bara få iväg ett skott på mål mot seriens jumbolag är ingen motståndare för liten.

Nog för att Östers IF i måndags presterade den bästa fotbollen den här säsongen men vad betyder det när man i nästa omgång kan sjunka så lågt som i dagens match?

För övrigt är inte Da Silva den Vieira han kanske en aning liknar i skuggan av mörkret.

För övrigt är vi fortfarande före två lag i serien och det är det enda som räknas resten av serien.

För övrigt får nog spelarna vakna upp och inse att de inte är så bra fotbollsspelare som de borde vara i den vackraste av dräkter. Nu gäller det att kämpa sig kvar.

För övrigt var förra årets bottenstrid i allsvenskan ingenting i jämförelse med de existensiella helveteskval som den här säsongen bjuder på.

För övrigt kan en del personer på EF:s forum fundera över om de inte har något bättre att göra än att provocera supportrar till ett lag som kan prestera men inte gör det. Kan ni inte skaffa er en annan hobby? Frimärken, schack och bordtennis är utmärkta intressen för vilsna ungdomar med överskottsenergi.

För övrigt går solen inte upp i öster imorgon. Det ska regna hela dagen.

En poäng räcker


men tre hade varit perfekt. Bottenlagen i tabellen inför dagens match:

Landskrona 29
J-Södra 27
Öster 26
Falkenberg 24
Sylvia 23
Degerfors 23

Differensen mellan lagen är innan matchen tre poäng, det handlar alltså om en match som på fotbollsspråket ofta populärt kallas sexpoängsmatch. Inte för att det vinnande laget får sex poäng utan för att det skiljer sex poäng om det främst placerade laget vinner. Idiotiskt uttryck. Alla matcher är ju trepoängsmatcher och det lag som samlar ihop flest poäng hamnar först, eller om vi ska hålla oss till de aktuella lagen, de lag som samla minst poäng hamnar sist. Därför gäller det att begränsa Degerfors poängskörd idag då de är efter Öster i tabellen. De får alltså om dagen ska bli lyckad inte ta fler poäng än Öster idag.

En fotbollsverklighet bestående av enbart lycka hade förmodligen tett sig regngrå och tråkig, därför finns det lag som Sylvia och Falkenberg som enbart vill ställa till det för de rödblå eleganterna genom att ta poäng. Sylvia spelar idag på bortaplan mot Åtvidaberg och kan mycket väl få med sig en poäng. Så länge de inte vinner kan Öster spela oavgjort och bibehålla samma avstånd även till dem.

Om då Öster skulle lyckas vinna på en straff eller fast situation, något annat ter sig tämligen omöjligt så skulle det se mycket ljust ut då det verkar otroligt att både notoriskt usla Sylvia och tråkiga Fakenberg skulle vinna på bortaplan. Vinner vi och någon av dem förlorar har vi fem eller sex poäng ner till strecket.

Det kommer att bli oavgjort. Det regnar i Värmland, spel på marken kommer bli svårt att genomföra, gladast för det är Göran Hagberg och Marco Da Silva. Mittbackarna Vasilj och Bild kommer få mycket nickbollar mot sig, framför sig har de "den hoppande mikrofonen" Da Silva som också är bra i huvudspelet. Det är tur för Öster att planen ser ut som den förmodligen gör då vi idag mönstrar en startelva som hade gjort den mest kalmaritiske supporter missnöjd. Idag spelar Östers IF med åtta skogshuggare, en tjeck, en forward och en Freddy Borg, sällan har en dålig plan bättre gynnat ett Österlag. Sällan har en spelare saknats mer än vad Danielsson saknas idag.

Degerfors är ett bättre hemmalag än Öster men vad säger egentligen det? De har tagit fjorton av sina 23 poäng på Stora Valla. De saknar idag Markus Karlsson som är avstängd, det är samma Markus Karlsson som var aktuell för Öster från Café Opera inför 2005 men då valde AIK framför Öster av någon outgrundlig anledning. Sedan tog Widén hit Tyler Hughes och skön musik uppstod i mötet dem emellan under EAC i tipshallen.

Öster saknar tre centrala mittfältare, Gustafsson och Figueiredo hade vi klarat oss utan men att sedan också Helgi Danielsson är avstängd är ett slag för mycket. Danielsson är Östers jämnaste och bästa spelare.

Det man minns från vårens möte på vallen förutom deras sanslöst defensiva 4-5-1 var att deras ensamma anfallare Tobias Larsson var ett stort hot. Larsson var bänkad i vinstmatchen mot Häcken och de spelade då 4-4-2 med Drugge och Garcia som forwards. De båda leder den interna skytteliga med sju mål var.

För övrigt tror jag att Veselovsky klarar fler "kickar" än Da Silva.

För övrigt är Ucar den sortens spelare som kan avgöra en bottenstrid. En bra värvning rakt igenom.

För övrigt var jag på hockey i onsdags. Jag kommer aldrig kunna njuta av en hockeymatch så länge de måste håna motståndarna med raggarmusik vid varje utvisning och så länge spelarna och en stor del av publiken lever med ett grottmänniskoideal som består i att man måste slå på varandra hela tiden. Herregud lägg energin på idrotten!

För övrigt trodde jag att folk i Sverige 2007 gick på wrestling om de ville se "idrottsutövare" slå på varandra. Låt oss se bättre spel istället för kvasiboxare bakom tio kilo skydd.

För övrigt har inte Öster längre något att lära av Lakers arrangemang mer än kanske i avskräckande syfte. Tyvärr hade båda konkurrenterna tjänat på en rejäl kvalitetshöjning.

För övrigt kan man tro att Lakers målgrupp är mentala 10 åriga pojkar och Östers obotligt optimistiska nostalgiker med hökögon i 50-års åldern. När glömde klubbarna bort att ett högtalarsystems funktion är att sprida information om matchen som åskådarna kommit för att se?

För övrigt vore en intervju i ovan nämnda högtalarsystem att betrakta som ett så kallat paradigmskifte.

För övrigt skulle en halvtidsaktivitet på vallens gröna matta ge bestående chocksskador hos så väl publik som sponsorer.

För övrigt skrev jag ett så där långt inlägg IDAG IGEN. Att skriva kort är en konst.

tisdag 25 september 2007

Soptippen som blev en återvinningsstation


Andreas Ravelli, Bo Axberg, Lill-Damma, Kouznetsov, Widén, Jacobsson och Stille, man kan inte påstå att Öster är något vidare bra karriärval om man vill bli en etablerad tränare i svensk elitfotboll. Samtliga dessa sju män har varit tränare för Öster och det har för samtliga resulterat i att de INTE har fått anställning av någon annan elitklubb.

Schenka kom tillbaka från deponeringsplatsen, han kravlade sig igenom tonvis av jord och bråte som lagts över för att skilja odör och och blesyrer från naturen. Schenka blev återvunnen, är han därmed ekologiskt hållbar?

Efter gårdagskvällens uppvisning verkar han vara en PET-flaska av bästa sort, en sådan som någon god man, vi kan kalla honom Cutte, har lämnat in till återvinning och fått tillbaka insatsen för. Cutte såg att det var fel på det stora kretsloppet, han kunde inte fortsätta att dricka blaskig sportdryck ur engångsflaskor från England, nu var det dags för en mer hållbar utveckling.

Spelarbetyg Öster - Jönköping Södra:

Veselovsky: Han har aldrig setts mer stabil. Han gör dessutom en högklassig matchavgörande räddning på Thelins friläge i andra halvlek.

Nouri: Arabyexpressen gör det så viktiga första målet och är delaktig i mycket offensivt. Igår tycker jag dock att han överarbetar en del situationer och passar i första halvlek helfel flera gånger.

Vasilj: Bästa back igår, Vasilj är felfri och städar efter röjsåget Da Silva på ett elegant sätt. Vasiljs uppspel är på en annan planet än de andra två mittbackarnas.

Da Silva: Tajmar bättre än tidigare och verkar mer stabil och trygg på planen. Är dock inget under av teknik och jag förstår varför han lämnar vår förening, han kommer aldrig bli en mittback av allsvensk kvalité.

Hughes: Hans bästa hemmamatch för året, är fövisso inte särskilt offensiv men gör inte bort sig defensivt som tidigare. En avgörande orsak tilld etta är den fina hjälp han får defensivt av illern Ucar.

Zavadil: Det syns tydligt att han har fått instruktioner att släppa bollen tidigare och fortare. Han var mycket bra igår och är vårt farligaste vapen offensivt med sina passningar och lösningar på "köttmursproblematiken".

Danielsson: Suverän igår. God allsvensk klass, han och Svensson äter upp Persson och Fendrich på Södras centrala mittfält. Båda de uppätna blir utbytta... Tar tyvärr en varning och är avstängd mot Degerfors.

Svensson: Han går in och tar den roll som han ska ha i ett fotbollslag. Han är en rivig bollvinnare och var det bara jag som såg likheten med Wibrån? Oavsett om man jämför Pellets och bergvärme eller inte så var han igår sådär bra som han stundtals var 2005.

Ucar: Gårdagens överraskning. Han har definitivt rätt inställning till detta. Backman, vi saknar dig inte längre! Ucar är, om han får spela vänsterback, en av seriens bästa på den positionen som mittfältare är han bara en grovarbetare bland eleganter.

Ponomarev: Springer och springer och springer. Han är en smart spelare som öppnar upp ytor för andra, är tyvärr fortfarande för dålig på avslut.

Borg: Ja han löper vägar som ingen annan på vallen förstår. han var dock igpår inblandad i fler lägen än Ponomarev och visade att det finns potential även för målskytte. Schenka kanske kan få fason på lagets fjortis? Får han det är Borg just nu långt ifrån sina egna gränser.

Tränare: Hagberg/Schenka gör få byten och försöker få in en trygghet i laget.

Bänk: Tengroth hoppade in och stängde matchen, de övriga värmde upp på ett förtjänstfullt sätt. Tragikomiskt att vi har tre utländska spelare på bänken som inte spelar en enda minut.

Publik: Dålig publiksiffra på drygt 3300 men de som kom gjorde en bra insats. Den lite snabbare applåden a la Sydeuropa från huvudläktaren i andra halvlek var riktigt elegant.

För övrigt var det bra att vinna igår då alla resultat utan Sylvias gick rakt emot oss.

För övrigt kan jag vara nöjd med en poäng i Degerfors.

För övrigt var min betongkula av god kvalité.

För övrigt var Södras taktik lika defensiv som Degerfors dito i våras.

För övrigt fryser nog "det givna anfallsparet" Teever och Bennet alltmer om benen ju längre hösten lider.

För övrigt får man innerligt hoppas att Figueiredo kan medverka i Degerfors. Annars får det bli Svensson och Wibrån centralt. Eller kanske inte.

För övrigt var Arvidsson hel, ren och prydlig i klubbkostymen.

För övrigt vinner Västboås division sex Gislaved om inte någon på förbundet blir mutad. Det som hände på Parken i Köpenhamn var en godnattssaga i jämförelse med toppmatchen mellan FK Industri och Västboås på Ryavallen. Jag vet inte om jag tycker mest synd om publiken som bara fick se en halv match eller den stackars domaren som åkt ända från Jönköping för att låsa in sig i omklädningsrummet. Jag tycker däremot inte synd om idioter som tror att fotbollsplaner och arenor är en sorts frizoner från samhällets normer och lagar.

För övrigt kommer jag att se Leksand två gånger i år. Båda gångerna i den där blå fyrkantiga byggnaden med plåtfasad som ligger i skuggan av den grå vallen.

För övrigt är Olle Nordin den tränare i sällskap med Anita i Degerfors som har haft störst respekt för Öster på vallen i år.

måndag 24 september 2007

Smålandsderby

Preliminär startelva:
Veselovsky
Nouri Da Silva Vasilj Hughes
Zavadil Danielsson Figu Ucar
Borg Ponomarev


För övrigt anser jag att den bör se ut så här:
Vesslan
Tengroth Vasilj Da Silva Ucar
Nouri Danielsson Figu Zavadil
Bennet Ponomarev

För övrigt slutar matchen 3-0 inför 4047 åskådare.

Södra

är ett skogsbolag som ägs gemensamt av tusentals skogsägare i södra Sverige. Södra har sitt huvudkontor vid Växjösjöns strand.

fredag 21 september 2007

Göteborg


En visit till Göteborg i helgen. Tyvärr spelar inget av stadens superetta-lag så jag får inte chansen att besöka pittoreska (?) Rambergsvallen. Istället blir det god mat, öl, bio och en socioekonomisk guidad resa med elvans eller nians spårvagn.

Jag är tillbaka lagom till smålandsderbyt och den sista chansen (?) till att ta sex poäng mot någon motståndare i år.

FC Gothia lär jag inte se i helgen och inte de närmaste 10 åren heller. En bra idé om framgång är det viktigaste. Jag tror att en sammanslagning av endast Häcken och Öis skulle ha varit möjlig, problemet med en sådan är att de sportsliga, publika och ekonomiska musklerna skulle bli för dåliga för att konkurrera i Europa.

Elfsborg vinst i Bukarest igår är den största framgången för svensk klubbfoboll sen San Siro-Sven räddade straffen mot Inter. Elfborg kommer att klara oavgjort hemma på konstgräset och gå vidare till gruppspel.

För övrigt kommer Rambergsvallen vara ungefär lika välbefolkad som på bilden under Häckens returmöte mot Spartak Moskva.

För övrigt är Marcus Sjöholms blogg underskattad. Sjöholm är det enda ljuset på Radio Kronobergs sportredaktion.

För övrigt hade Stockholms gator fyllt av demonstranter om Sossarna hade presenterat en sådan budget som de borgerliga igår presenterade. Sällan har ett trygghetssystem monterats ner i sådan takt som i högkonjunkturens Sverige 2007.

För övrigt väntar jag fortfarande på att någon förklarar hur lägre a-kassa och sjukförsäkring kan skapa fler jobb. Kan ingen världsförbättrare jämföra antalet lediga jobb med antalet utanför arbetsmarknaden och sedan förklara det orimliga i att folk får arbete bara för att de får det sämre? Adderar man sedan nedskärningar i vuxenutbildningar och utebliven satsning på svenskundervisning får man en bild av en regngrå avslutning av decenniet.

För övrigt leder Mona tysta leken tätt följd av Fredrik.

torsdag 20 september 2007

Lugna gatan


Botten av superettan ser ut på följande vis:

J-södra 27p
Landskrona 26p
Öster 23p
Sylvia 22p
Falkenberg 21p
Degerfors 20p

En titt i betongkulan ger följande resultat för bottenlagen:

Omgång 25
Landskrona - Sirius 2-0
Falkenberg - Örgryte 1-1
BK Häcken - Degerfors IF 3-1
IF Sylvia - Ljungskile SK 1-1
Östers IF - Jönköpings Södra IF 3-1

Omgång 26

Degerfors IF - Östers IF 1-1
Åtvidabergs FF - IF Sylvia 2-2
Örgryte - Landskrona BoIS 3-1
Jönköpings Södra IF - Falkenbergs FF 1-1

Omgång 27

IF Sylvia - Mjällby AIF 2-3
Falkenbergs FF - Degerfors IF 2-0
Östers IF - Ljungskile SK 1-1
Landskrona BoIS - Jönköpings Södra IF 3-1

Omgång 28

Degerfors IF - Landskrona BoIS 2-0
Åtvidabergs FF - Östers IF 0-2
Enköping - IF Sylvia 1-2
Ljungskile SK - Falkenbergs FF 2-1
Jönköpings Södra IF - GIF Sundsvall 1-1

Omgång 29

Landskrona BoIS - Ljungskile SK 2-0
Östers IF - Mjällby AIF 2-0
IFK Norrköping FK - Jönköpings Södra IF 1-1
GIF Sundsvall - Degerfors IF 4-0
Bunkeflo IF - IF Sylvia 1-1
Falkenbergs FF - Åtvidabergs FF 1-0

Omgång 30

Mjällby AIF - Falkenbergs FF 2-0
IF Sylvia - BK Häcken 1-3
Jönköpings Södra IF - Sirius 2-2
Degerfors IF - IFK Norrköping FK 1-4
Åtvidabergs FF - Landskrona BoIS 0-0
Enköping - Östers IF 0-2


De här resultaten ger följande tabell i botten:

Öster 37
Landskrona 36
J-Södra 31
Falkenberg 29
Sylvia 28
Degerfors 24

Alltså ingen omöjlighet att Öster rent utav lämnar sextetten...

För övrigt följer Sundsvall och Häcken med Norrköping upp i finrummet.

För övrigt kommer dessutom BP tillbaka till ettan och så står det mellan Djurgården och Elfsborg om SM-guldet. Elfsborg tar det då deras svåraste bortamatch är den mot Malmö FF.

För övrigt tog de rödblå en poäng på Valhalla. Ingemar Teever är i form och följde upp ett fint inhopp i Götet med de två viktiga första målen när Öster utklassade Bois med b-laget. Freddy är som vanligt....... lovande.

För övrigt är Helgi Danielsson värd mycket pengar.

tisdag 18 september 2007

Valhalla


Startelva enligt SMP:s pappersupplaga:
Veselovsky
Nouri Vasilj Bild Hughes
Helgi
Zavadil Ucar
Figu
Toli Borg

Bänk: Lennartsson, Da Silva, Tengroth, Bennet, Teever, Petry (en sitter på läktaren)

Öster spelar med en diamant på mittfältet och med Hughes och Borg tillbaka i startelvan. Beslutet att spela med Hughes kan med Hughes tidigare insatser som grund kraftigt kritiseras. Att Borg får spela är mer förståeligt. Schenka ser förmodligen stor potential i honom och vill ge honom en chans att utvecklas under hans kunniga ledning.

Bänken är det som ter sig märkligast. Både Da Silva och Tengroth ska lämna föreningen i vinter, vore det då inte mer förnuftigt att låta en back som stannar till nästa år ta en av deras platser, till exempel så kunde gott Malmborg få chansen på bänken nu. Det intressanta med bänken är att den inte fylls upp av Daniel Svenssons rumpa. Därmed saknas det alternativ till Helgi Danielsson om han skulle gå sönder. Anledningen till det är säkert att tränarparet vill behålla hoppet hos alla fem anfallare så att möjligheten till att någon av dem börjar producerar ökar. Alla ska känna att de har chansen eftersom att de forwards som spelar är långt i från givna. Mittfältarna är dock givna och det gör inget om Svensson "tappar sugen" eftersom att han inte är Östers problem längre efter säsongen. Det är däremot förenat med en onödig risk att inte ha med någon defensiv mittfältare som backup i truppen.


Betongens elva:
Vesslan
Tengroth Bild Vasilj Ucar
Nouri Helgi Figu Zavadil
Ponomarev Bennet

Jag ser till hur truppen ser ut för dagen och väljer att balansera mittfältet med Nouri istället för med Ucar. Tengroth är en bättre back än Hughes och tar därför en ytterbacksplats. Bennet har en unik snabbhet som jag trodde att tränarna nu skulle utnyttja, särskilt med tanke på att de spelar på bortaplan där många lägen för omställningar brukar dyka upp.

Schenka och Hagberg får sju av tio armeringsjärn för sin premiärelva. Valet av Hughes på vänsterbacken och Bennet på bänken drar ner från ett toppbetyg.

För övrigt slutar matchen 0-2 Ponomarev 45+1 och Bild 78 (straff) Publik 2589

För övrigt var det stor fotbollshumor när en av arbetarna skrek "Vi vet vem du är din jävla öis:are" när vice direktören på varvet hade presenterat sig på massmötet i TV-serien Upp till kamp. För er som vill se det är det 26.30 minuter in på tredje avsnittet. Upp till kamp är den bästa svenska TV-serien på väldigt länge. Igår tog karaktären Erik ett steg fram och ett svin presenterades. Ett svin skapat av en splittrad amilj där allt utom kärlek och just familj fanns. Snart har Birro skildrat människors olycka i alla samhällskikt. Vidare kändes skildringen av konflikten mellan r:arna och facket grymt autentisk. Alla de människor i och framförallt utanför arbetarrörelsen som glömt rötterna bör se det tredje avsnittet. Arbetslinjen är inte bara glimrande.

För övrigt vill major Björklund "återförstatliga" skolan. Ur led är tiden. Ibland kommer det skönsång även ur de ålderdomligaste av högtalarsystem. Kan Ola Rydén sjunga?

För övrigt vore det intressant att höra en duett med Giles Stille och Håkan Arvidsson.

För övrigt var Staffan Möllerberg mer än smakfullt efterklok då han menade att hans avsikt med raljerandet om East Front hela tiden hade varit att "väcka dem". Jag hoppas att Möllerbergs favoritlag Furuby sjunker som ett sänke genom seriesystemet efter nästa års besök i fyran.

Fnurror på tråden


Östers IF är som alla sanna supportrar vet en kvinna. Denna vackra dam har varit väldigt attraktiv och förmögen och har därför lockat till sig många dugliga friare och äkta män under sin framgångsrika ungdom. Vår dam var väl inget under av trohet ens under den vackra tiden men kunde iallafall hålla sig till samma partner under några år i följd.

Alla damer åldras, åldrandet var i det här fallet högst lyckligt, hon behöll sin skönhet och sin förmögenhet. Förmögenheten minskade dock hastigt under nittiotalet och ersattes av skulder. Makarna, som nu byttes ut i allt snabbare takt, visade sig endast vara giriga lycksökare, fanns det inga goda män längre?

"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett Höganäskrus i en svångrem om halsen." Han hade ett svåruttalat namn men fick snart ett smeknamn. Schenka kom till vår förening och drog upp oss ur dekadensen.

Äktenskapet var kanske för lyckligt, efter två riktigt bra säsonger i superettan valde vår dam att lämna den duglige mannen en sommardag 2003. Damen fann en ny älskare, en snäll men alldeles för okunnig sådan.

Leif som han hette fick snart lämna vår sköna dam, ersattes av den lokale drängen Lars som var duglig till en början men sedan inte dög i skenet av den hårdare konkurrensen ute i landet. Lars ersattes av den engelske charmören Giles, en charmör från den stora ön. Charmören visade sig tyvärr vara aningen feg och ha mer yta än innehåll. Allt han sa och gjorde såg bra ut men det gav aldrig några resultat, charmören från ön var ingen vinnare.

Hon hade sett honom på avstånd, han var fortfarande duglig och vacker. Hon hade mer att erbjuda honom nu, hon hade dessutom erfarenheter av makar som alla i skenet av honom endast var fjuttiga bifigurer i hennes livs novell.

En kall, mulen och regngrå höstdag fick hon nog av charmörens alla tomma löften. Hon slog numret till Schenka. Hennes ålderdoms lyckligaste ögonblick var det när hon förstod att hennes saknad var besvarad. Hon kände sig plötsligt femton år yngre.

Vad skulle hon nu göra med hennes hemliga älskare Göran? Göran var Giles charmiga hjälpreda som hon hade haft ett gott öga till ända sedan hennes ungdom. En sen kväll efter en bedrövligt tråkig kväll med Giles mötte hon honom i tvättstugan. Ögonblickets magi var total. De fann varandra.

Att kvinnors list är stor får man erfara i den hårda skolan. Vår madame sammanförde sina älskare över en kopp kaffe och de fann varandra i deras kärlek till henne. Kanske är Polygami en hållbar lösning för vår älskade madame?

fredag 14 september 2007

Jubel

"Schenka" Kouznetsov är tillbaka. En bra lösning då han har kunskap om truppen och är en av smålands mest kompetenta tränare. Det han gjorde 2002 var ett under. Nu byter vi fotbollsfilosofi igen, tillbaka till rötterna, nu ska vi SPELA oss kvar. I normala fall hade det varit ett fånigt påstående men nu har vi försökt försvara oss kvar i nästan en hel säsong ocgh det har inte fungerat. Schenka är dessutom en stark ledare som tar fighten med ALLA i laget.

Den stora frågan nu är vilken uppgift Wibrån kommer att ha resten av säsongen. Efter Stille är nog Wibrån den som är mest missnöjd med att just Schenka tar över.

Nästa år vore det, i den där konstiga världen med rosa kaniner där alla är glada, optimala att ha Schenka som huvudtränare och Stille som assisterande. Stille lär väl förmodligen inte gå med på det, men det skulle bli en bra mix av defensiv och offensiv kompetens.

Nu tar betongen ledigt över helgen då det är bröllop på programmet. Tack för handlingskraften Curt Persson och övriga i styrelsen. De 20 milen till bröllopet känns så mycket lättare nu!

torsdag 13 september 2007

Humor

I den östliga snålblåsten kan man behöva ett skratt eller om det är så illa som med undertecknad iallafall ett leende. Det här är bra.

För övrigt kan nog Tengroth glömma högerbacksplatsen och ställa in sig på att resten av säsongen består av en match hemma mot Landskrona U-21 och att i en och en halv månad agera mur på Bilds, Vasiljs, Nouris, Wibråns, Borgs och Tyler Hughes envetna träning för att bli mindre dåliga frisparksskyttar.

onsdag 12 september 2007

Tyler Hughes


Officiella rapporterar att Öster skrivit ett nytt tvåårskontrakt med Tyler Hughes. Frekventa besökare vet att Tyler Hughes inte har en plats i mitt idolalbum och man kan faktiskt undra hur Arvidssons studier av fotboll har sett ut den här säsongen.

Tyler Hughes har inte gjort en bra säsong. Det säger i och för sig inte heller sportchefen i sitt uttalande på den officiella sidan. Han säger istället att Tyler Hughes är en väldigt lojal och professionell spelare med bra karaktär. Ja det stämmer säkert men har han gjort en bra säsong? På det ges inget svar. Mitt svar är Nej.

Det hade varit mer förståeligt om Hughes vore den enda etablerade vänsterbacken i truppen, det är han inte. Man har nyligen värvat Gabriel Ucar som dessutom petade Hughes i den senaste matchen. Ucar har kontrakt året ut men Öster kan förlänga det om de vill. Arvidsson uttalar sig i den här, återigen, eminenta intervjun från svenskafans om Ucars tid i Öster. I intervjun låter det som om han liksom alla andra är imponerad av Ucars insats hittills. Den enda rimliga tolkningen av allt detta är att truppens vänsterbackar 2008 heter Gabriel Ucar och Tyler Hughes.

Vad kan då invändas mot den här dynamiska duon? Den ena delen är inte dynamisk. Jag menar att det går att hitta en yngre och billigare spelare i Sverige som är en lika bra eller bättre spelare än Tyler Hughes. Det är inte försvarbart att satsa på en 27-åring som gjort en bedrövlig säsong och snarare visat en mer negativ än positiv utveckling.

Jag tycker att man skulle ha satsat på Ucar och en ung talang som vänsterbackar 2008. Tyler får vara hur viljestark och proffsig som helst, det är till syvende och sist alltid duktiga eller utvecklingsbara spelare som vi behöver.

För övrigt har Öster kontrat snyggt mot vår kaptens bryderier kring hans kontrakt. Bollen ligger och har alltid legat hos Gustafsson, optionen är ensidig, vill han lämna är det hans val, vill han inte lämna gäller samma kontrakt även 2008. En inte alltför vild gissning är att Gustafssons kontrakt innehåller en rejäl lönesänkningsklausul då Öster ligger i Superettan. Gustafsson är inte speciellt nöjd med den och vill därför ha ett nytt kontrakt som är mindre känsligt för superettaspel. Den lösning som jag tror kommer komma till stånd är den att Gustafsson säger upp det nuvarande kontraktet och hoppas att Öster panikslaget erbjuder honom ett nytt bättre kontrakt i konkurrens med andra klubbar.

För övrigt låter det osannolikt att Gustafsson skulle lämna villan på Öster och åter bryta upp till en ny stad. Pendla till Halmstad, Mjällby eller Kalmar (hemska tanke!)? Det är inte troligt att Gustafsson vill pendla 20 mil för att värma bänk vid kusten. Slutsatsen blir att han antingen slutar på grund av knäet, fortsätter i Öster eller blir spelande tränare i någon mindre klubb i Kronoberg. Det mest troliga är att man tar in honom på kansliet, lyssnar på hans åsikter om föreningen och erbjuder honom en plats i truppen som mittback över 2008-2009. Alltså ett nytt kontrakt.

För övrigt är "Upp till kamp" den bästa tv-serie som gjorts i Sverige på minst tio år. Visst är den historiska kontexten lockande i sig men det som gör serien fantastisk är den tidlösa berättelsen om ung olycklig kärlek, uppbrottet från familjen och den dekadens som det ger utslag i hos en ung man. Sällan har den nedbrytande delen av arbetarkulturen med arbetarideal på ena axeln och Luther på den andra skildrats bättre. Har ni inte sett den så finns den här på svt play.

Orkan i ett snapsglas


Det slogs ett nytt rekord i förhastade beslut igår. Tv4 valde att polisanmäla en 17-årig fotbollssupporter för olaga hot efter att han på EF:s forum skrivit att Tv4:s fotbollskrönikör Staffan Möllerberg borde skjutas. Förvisso är det en formulering "över gränsen" men det man ska komma ihåg är att 17-åringen efter den exakta ordalydelsen "Möllerberg bör skjutas" fortsätter med följande inom parentes "(Okej, en överdrift, men hånar man East Front förtjänar man knappt bättre.)" Formuleringen är vagare än vagast, missförståndet är en språklig generationsfråga. Uttrycket "att skjuta någon" ser avskyvärt ut i skriven form men är vanlig i det dagliga "tugget" ungdomar emellan.

Jag har vistats mycket på skolor de senaste åren och märkt att de "vanliga" svordomarna allt mer har försvagats och ersatts av nya uttryck. De är inte längre lika inriktade på religion utan siktar mer in sig på kön och sociala situationer med låg status.

Eftersom att könsord inte är speciellt accepterade i det övriga samhället har även andra uttryck fått ersätta de klassiska svordomarna. Till exempel har jag många gånger hört att olika personer "borde skjutas" med en lång konstpaus efteråt. Det här är ett vedertaget uttryck bland ungdomar i dagens Sverige. Tyvärr har det här uttryckat förirrat sig över till den skrivna delen av samhället i form av ett supporterforum och sedan tolkats av en redaktion med huvuddelen äldre medarbetare (t.ex Möllerberg och Bressler).

Tv4 skulle ha hört av sig till East Front innan de gjorde en polisanmälan. Nu fick man en riksnotis och en polisanmälan mot en 17-åring som resultat istället. Dessutom fick Möllerberg publicitet som han inte är förtjänt av då han förhoppningsvis måste vara en av de minst kunniga "fotbollsexperterna" i svensk media.

För övrigt hade det varit kul att se Möllerbergs elva i söndags. Han ville ha haft Tengroth och Hughes på ytterbackarna och Nouri på vänstermittfältet. Sedan skulle Zavadil fått spela centralt med Danielsson. Om man ska utrycka sig milt så hade Hughes kanske vunnit en av fem en mot en situationer mot Andreas Eriksson och en av tio löpningar mot Hoch. Möllerberg har rätt i att Öster förlorade matchen på det centrala mittfältet men hade de ytterbackarna startat hade man istället förlorat den hos dem.

För övrigt är jag fortfarande arg på Zavadil för hans urusla insats.

För övrigt blev Öster en vinnare igår då Tv4 sydost missade att både Gustafsson och Tengroth är på väg bort. Därmed slapp man all den negativa publicitet som följer av att man behandlar lagets kapten på ett dåligt.

För övrigt hittade Svenskafans och absolut inte SMP eller TV4 den stora nyheten om Öster igår. Ryktena om Öster visade sig som så ofta förr vara sanna.

För övrigt kan man fråga sig varför inte Ola Rydén berättat för Arvidsson om hur Gustafssons kontrakt ser ut.

För övrigt kan det vara klokt att invänta röntgenbeskedet innan man ger Gustafsson ett kontraktsförslag.

För övrigt är inte Gustafsson värd sin höga lön efter vad han har presterat i år.

För övrigt var Svt:s Eftersnack igår kväll småroligt med kalmarspelarna Rydström och Carlsson. Tyvärr var programledaren mer nervös än rolig.

För övrigt gör det ont i mig att erkänna hur mycket en stomme saknas i Öster. Man kommer att tänka på det när man hör Rydström och Carlsson berätta om hur länge de har varit i sin förening.

För övrigt kommer nog Nouris nya klubb att offentliggöras efter säsongen. Väljer han att stanna bör han få en hedersvariant av EF-Trophy.

tisdag 11 september 2007

Inget Max i Trelleborg?


Efter att Trelleborgs U-21 hade gjort en bedrövlig match mot vårt rödblåa b-lag tog de beslutet att felparkera bussen utanför Max Hamburgerrestaurang och dra in hela truppen för näringsrik återhämtningsmiddag i form av Maxburgare, Coca-Cola och pommes frites. Kostlära? Magknip? Conny Karlsson på 30 mils avstånd? De var iallafall inte värda de ärligt talat ganska överskattade burgarna på Max efter insatsen på vallen.

Matchen på vallen var målrik, TFF hade glömt försvarsspelet hos Conny McDonald hemma i Trelleborg.

Öster var taggat och gjorde trots bitvis förlorat mittfältsspel och två osynliga ytterbackar från A-laget (Tengan och Tyler) en bra match. Svängigt var det men det var ändå Öster som under längst perioder lyckades få igång ett snabbt och effektivt passningsspel. Malmborg som mittback, Petry som forward, Borg som högermittfältare (!) och Olausson centralt visade alla framfötterna.

Borg är en ojämn spelare som älskar att ha bollen. Är dock odisciplinerad och verkar helt sakna självförtroende. Efter hans tragiska uppvisning vid hans inhopp mot Sirius i A-laget tog han nu lite revansch på sig själv. Kämpade mer än vanligt och tog mer initiativ. Är dock ingen passningsspelare utan en utpräglad en mot en spelare som ska få bollen så högt upp på banan som möjligt. Dessutom måste han lära sig att ta avslut mycket tidigare.

Petry är inte helt olik Borg som spelare, mycket duktig med boll, bra dribbler, fin vänsterfot. Han visade igår också en känsla för att finna ytor i närheten av motståndarnas backlinje då han gör två mål och har bud på minst två till. Argentinaren ser lite långsam ut på grund av hans ovanliga löpsteg men är inte alls långsam. En dribbler med viss känsla för mål kan man sammanfatta honom som.

För övrigt är Borgs tofs kompletterad med en "mohikankam". Det går iallafall åt rätt håll med den pojken.

För övrigt hamnar Nouri i Skåne nästa år, Eklunds inträde betalades nog tyvärr inte av Öster...

För övrigt får nog föreningen byta stad om Öster ska bygga sitt framtida lag runt Zavadil. Mobila cirkusen Östers IF på turné i Europa nästa år?

För övrigt blir man glad av att se Linus Malmborg spela fotboll.

För övrigt blev man mindre glad av Ingemar Teever och Pavel Zavadil i söndags. Har någonsin en vuxen Österspelare underpresterat mer än vad Zavadil gjorde?

För övrigt hade jag blivit besviken men inte förvånad om Östers spelartrupp i organiserad form hade byggt sina kroppar på pommes, hamburgare och cola. Frågan är om Nouri och Teever kan komma överens om huruvida McDonalds eller Max är godast?

För övrigt var jag också på Max igår kväll. Jag arbetar dock inte som elitidrottsman i fotboll.

För övrigt ligger närmsta Max-restaurang från Trelleborg i Lund.

måndag 10 september 2007

Om du lämnade mig nu (feat Östers IF)

Östers kansli sjunger första och tredje versen, Giles Stille andra och framförallt fjärde versen. Vill du lyssna?

Jag skulle vakna mitt i natten och gå upp och ta en lång promenad
Jag skulle låta blicken möta andra ögon, i en främmande stad
Jag skulle inte ha så bråttom med att träffa nån ny
Jag är rätt mycket med mig själv, precis som du
Jag skulle andas i det tomrum som blev över om du lämnade mig nu

Jag skulle sitta på ett tåg mot Paris och låta Stockholm va
Jag skulle få den tiden över för mig själv, som jag sagt att jag vill ha
Jag skulle unna mig att drömma hundra mil genom Europa, om en främling lika tillitsfull som du
Jag skulle pröva mina läppar mot nån annan, om du lämnade mig nu

Jag skulle kunna leva utan den där blicken som får mig ur balans
Jag skulle sakna den där stunden som vi har när vi till slut har blivit sams
Jag kanske skulle söka upp kontakter som jag tappat, som jag varit med förut nånstans
Jag antar det finns nån du skulle ringa, om jag inte fanns

Jag kanske skulle leta upp nån yngre, som en fjäder i hatten
Det skulle bli för tomt om ingen fanns där som värmde mig i natten
Men jag skulle aldrig ha tålamod nog att bli förstådd, ingen känner mig så väl som du
Jag skulle fastna i min ensamhet igen, om du lämnade mig nu

Text och musik: Lars Winnerbäck

Sjung för oss...


För övrigt kommer bilden från EF-Kinshasa.

söndag 9 september 2007

Pyramidalt usel produkt


Hade inte en stor del av publiken haft fri entré kunde de vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden och klagat på att varan inte höll utlovad kvalitet. Idag såg vi nämligen ingen superettafotboll från Öster. Det Öster presterade idag höll låg division 1 klass.

Jag tänker inte gå ner mig i klagoträsket med en beskrivning av hur oerhört usla huvuddelen av laget idag var utan istället ge spelar- lag- och tränarbetyg.

Veselovsky: Underkänd, många konstiga ingripanden, dåligt spel med fötterna, släpper in två mål på fasta situationer då rollfördelningen i rödblått är osynlig.

Nouri: Godkänd insats. Visar lite hjärta och försöker prestera under den märkbart svaga matchavslutningen.

Vasilj: Gör ett viljemål, han och Bild släpper inte till många chanser i spelet men han har ett ansvar på de fasta situationerna som han inte förvaltar.

Bild: Spader Kung börjar bli sliten. Idag var det jobbigt, har problem då han styrs till att spela upp bollen.

Ucar: Minst bedrövlig i Öster. Äntligen har vi en vänsterback som håller. Bra framåt, får ingen som helst hjälp av Zavadil.

Bennet: Pigg i några sekvenser men man måste behärska offsideregeln som offensiv spelare. Obegripligt hur man kan stå offside när man står på en kant och kan se hela backlinjen.

Danielsson: Kämpar på men gör ingen stor match. Svagt passningsspel.

Svensson: Ligger rätt för det mesta. Han och Danielsson måste dock täcka upp ytan mellan deras forwards och mittfält bättre.

Zavadil: Näst sämst på plan. Problem med Barbara eller överdos av sömnmedel? Fruktansvärt blek. Skulle ha tagits av banan redan i halvlek.

Teever: Sämst på plan. Obeskrivligt dålig i närkamper och höjddueller. Dåliga passningar, långsam och helt ofarlig i straffområdet. Kan en anfallare ha mindre lägen? Nej.

Ponomarev: Kämpar. Inga resultat dock.

Borg: Inbytt istället för Bennet i andra halvlek. Är ingen vänstermittfältare och kommer aldrig att bli det. Raka av tofsen och skaffa dig ett jobb utanför fotbollen Freddy.

Olausson: Den enda ljusglimt som överhuvudtaget kunde förnimmas på vallen idag. Fick dock bara tio minuter. Stille måste använda de spelartyperna som passar på positionerna, inte de spelare som är bäst överlag. Vore så fallet i landslaget skulle till exempel Kim källström spela mittback.

Laget: Mycket blek insats med dålig inställning och dåligt spel. Stille verkar ha skolkat från kursen om anfallsspel. Fruktansvärt stillastående, få egan initiativ, noll kombinationer, nästan bara inlägg. Man måste ta itu med de tvååriga problemen med defensiva fasta situationer. Det kan inte vara omöjligt att lösa de problemen.

Coachning: Passivt. Hur kan Ingemar Teever få spela hela matchen? Hur kan Zavadil få sova sig igenom en match på planen? Stille skulle ha markerat mot Zavadil att han inte är oersättlig och tagit ut Teever tidigt då han gjorde en av sina sämsta matcher någonsin i Östers tröja. Är Giles Stille tränare i Växjö 2008 är det en historisk bedrift av honom.

För övrigt var Sirius bra. Andreas Eriksson, Segerström, Hoch, Gallo och Mani Tourang överglänste alla Östers bedrövliga gäng.

För övrigt hade Öster idag för ovanlighetens skull förtjänat buandet efter slutsignalen.

För övrigt var Hans Eklund på läktaren enligt signaturen Ako på EF:s forum. I en sockersöt rosa värld av snälla gosiga kaniner var han där för att se det lag han älskar och som han ska träna nästa år. I den kalla värld som vi kan börja vänja oss vid var han där för att studera Helgi Danielsson, Zavadil och Nouri. Mitt tips är att Nouri har en annan söndersponsrad rödblå tröja nästa år.

För övrigt är det "ärkeneggo" att lämna läktaren då motståndaren gör 1-2 då det är mer än tio minuter kvar. Varför gå dit om man inte ska se hela matchen?

För övrigt börjar jag inse att division 1 södra mycket väl kan innehålla klassiska Östers IF från Växjö nästa år. IFK Värnamo- Öster 2-1 Söderberg 29´Claesson 85´ Nobell 81´ Publik 1067.

För övrigt vill jag att vi tar hem Göransson i vinter och ger honom en rejäl chans.

För övrigt skulle jag ge en container rosor till den som får Giles Stille att avgå och överge alla krav på ersättning från Östers IF de närmsta två åren.

För övrigt är nog risken ganska liten att Stille lämnar oss för någon allsvensk klubb.

lördag 8 september 2007

Jag går inte med Fredde Bilds frisyr


Efter ett närmast ändlöst rännande i Mammons olika skrymslen och vrår på jakt efter något att skyla buk och lem med pustade jag i igår eftermiddag ut och tog cykeln från gågatan ner till Båtsmanstorget med destination salong Spader Kung.

Fredrik Bilds frisyr? Jag går idag inte med Fredrik Bilds frisyr, de visste nämligen knappt vem han var. Däremot var de trevliga och klippte snabbt. Fredriks frisyr är inte som Fredriks spel på planen. Fredrik på planen är mer som Veselovskys frisyr, rakad och rå. Fredrik är Spader Kung. Fredrik borde ta med kronprinsarna Vasilj och Da Silva till sin frisör och låta frisören få dem att bli mer som honom, följsam och bäst när det gäller.

Freddy Borgs frisör har enligt säkra uppgifter fått lägga ner efter att uppretade kunder orsakat stor skadegörelse på så väl klippverktyg som inredning. Snälla Freddy, gå till Spader Kung, de kommer att ta hand om dig.

Da Silvas frisör är för övrigt lika sysslolös som Pål Lundins och Peter Wibråns. Ucar, Zavadil och Nobell har däremot var sitt veckoabonnemang hos samma utarbetade men välavlönade stackare som sköter Ola Rydéns välputsade skalp.

Morgondagens startelva är höjd i dunkel men efter ännu lite mer funderingar sen igår är det här mitt förslag:
Veselovsky
Tengroth Bild Vasilj Ucar
Nouri Danielsson Svensson Zavadil
Bennet Ponomarev

Bänk: Lennartsson, Hughes, Malmborg, Teever, Petry

De som säkert saknas är Gustafsson som är skadad och Figueiredo som är i Afrika på landslagsspel. Da Silva är osäker efter knäskadan han fick i Norrköping.

Det dags att ge Bennet chansen på topp igen, Teever och Borg är möjligen bättre bollmottagare men ack så ofarliga och i Borgs fall dessutom alldeles för oskolad för att göra en bra insats genom en hel match. Bennet har snabbhet och är faktiskt när han väl får lägen en okej avslutare. Bennet har hamnat i en alldeles för djup frysbox för att vi ska kunna sälja honom. Hans spetskvalitéer måste lockas fram och användas under slutstriden. Borg och Teever är också sämre anfallare än honom. Får vi då inte två djupledslöpande forwards? Nja, Ponomarev möter upp boll ganska ofta och gör det bra, låt teafore få löpa i djupet. Bennet är en spelare som ska bollen framför sig och inte vid fötterna.

Backlinjen är i mitt tycke given då vi måste hitta en lösning på vänsterkanten som håller högre klass än Hughes för han håller inte superettanivå som det är nu. I ett läge där vi inte hade haft så mycket att spela för hade det varit intressant att spela in Malmborg på vänsterbacken, han har spelat där i Värnamo några matcher och gjort det bra.

Vår VHS-Tevez får chansen till ett inhopp då han förhoppningsvis ännu inte hoppat ner i samma målmässiga tvångströja som de övriga anfallarna. Byt in honom i andra halvlek! Borg har jag fullständigt tappat hoppet om och jag placerar därför honom på läktaren. Hoppet om Teever är inte mycket större men han gör iallafall inte bort sig och föreningen när han är på planen. Han kan få chansen i slutet om det står 0-0. Han har vissa kvalitéer i luften trots allt.

Hur kommer då morgondagens stilleben se ut? Med ett stort mått av bekräftande bildbevis från signaturen Quplin på EF:s forum lär det se ut så här:

Vesslan
Nouri Vasilj Bild Ucar
Bennet Danielsson Svensson Zavadil
Ponomarev Teever


Stilles elva har en stor svaghet jämfört med betongens. Nouri kommer att låsas fast i en defensiv position då Bennet hela tiden kommer att gå offensivt. man kommer då inte att utnyttja Nouris unika förmåga till löpningar och inlägg längs med kanten. Däremot får man en säker back defensivt bakom Bennet som kommer lämna stor ytor bakom sig defensivt. Stilles elva är offensiv och olik Giles Stille. Vi får två innermittfältare med ett oerhört stort defensivt ansvar. Ett ansvar som de klarar av att ta. Äntligen får Svensson spela centralt där han är som bäst, vilket inte innebär att han är bäst i laget på positionen om nu någon utanför Markaryd trodde det?

För övrigt finns fler bilder från träningen här. På bilderna kan man se att Pavel Zavadil antingen är extremt frusen om sina öron eller extremt mån om att skydda sitt hår.

För övrigt får vi hoppas att de båda spelarna på högerkanten är bättre kompisar efter matchen imorgon än de var efter förra mötet med Sirius. Öster har ett bra samarbete med "Österposten".

För övrigt är Pravda fortfarande väldigt trogen regimen. Missa inte fotogalleriet där Putin gosar med hundar.

För övrigt har EU-parlamentariker Gunnar Hökmarks kommentar i DN om de minskade försvarsanslagen tystats ned kraftigt. Jag föredrar de gamla ärliga moderaterna framför de gammal-liberala marknadsextremisterna som nu leder partiet.

För övrigt är snart Högerpartiet mest vänster i regeringen.

För övrigt har Mona drabbats av samma kroniska problem med öron, näsa, hals som Fredrik Reinfeldt. Även Ohly har drabbats men han försvinner alltmer ut i periferin och ersätts av Vaggerydsbördiga Alice Åström. Alice, Mona och Maria i Rosenbad 2010?


Spader Kungs frisyr

fredag 7 september 2007

Ironi

Jag känner en kung.



För övrigt har vi en kung för mycket i det här landet.


För övrigt hoppas jag att alla som ska se Antou Jallow i Sirius på söndag först ser den här filmen.

För övrigt är första versen om "Matte" tragikomisk.

För övrigt borde Dyplin göra fler filmer.

För övrigt vill jag inte se Wibrån från start på söndag. Ett instinktivt förslag till startelva då Gustafsson och Figu saknas:
Veselovsky
Tengroth Bild Vasilj Hughes
Nouri Helgi Zavadil Ucar
Ponomarev Teever

För övrigt har Freddy Söderberg gjort mycket mål i Värnamo i år. Senast mot Visby då han gjorde minst tre. Freddy och Freddy borde byta klubb.

För övrigt är värvningen av Petry den konstigaste sedan man värvade den där Karlsson som var innebandyspelare och kroniskt klen.

För övrigt har Kinshasas trogna sektion fotat honom på träning.

För övrigt är det nog bara en tidsfråga innan vi får in spelare från Kinshasa.

torsdag 6 september 2007

Tv-rum


Jag är som många andra uppväxt i ett hem med ett särskilt tv-rum. Vart tog alla tv-rum vägen?

Middag vid fem-sex tiden på kvällen, mörkt och regnigt. Familjen samlad vid det redan repiga furubordet som precis ersatt det gamla bordet med Perstorpsskiva. Furu är inget bra material för ett bord i en barnfamilj. Dessutom hade det här bordet en glipa mitt på där bordet kunde delas och en iläggskiva läggas i. Iläggsskivan var så där fin som bordet var då det var nytt. Det stod alltid i sin kartong i skydd från ungar, katter, solljus och spilld mjölk. Iläggsskivan hade nog en rätt tråkig existens, fast den fick ju ofta vara med på fest i och för sig.

Glipan mitt på furubordet var idealisk för att förvara smulor, damm och rester av spilld mjölk. Den där glipan kunde man ägna en hel måltid åt, vad fanns det egentligen i det där utrymmet?

När måltider ägnas åt glipor i furubord och dess innehåll finns en del övrigt att önska av livet och ens livskamrater. Eller var glipan bara en ursäkt för att få något att fokusera på? När man hade ätit upp var man nämligen tvungen att vänta på att de andra hade ätit och framförallt pratat färdigt om vad som hade hänt i deras liv. Få var de gånger då trilskande kunder eller irriterande arbetskamrater lockade in oss barn i diskussionen. Vi väntade bara på att templet skulle öppnas, 18.15 började barnprogrammen på TV1 och det var först då det var accepterat att lämna bordet.

Klockan är 18.05 en onsdag i november i början av nittiotalet, samtalsämnet är den senaste tidens stora neddragningar på fabrikerna i bygden. Hur ska det gå med ungdomen om de inte får några jobb? Klockan tickar sakta, den röda ettriga visaren går fort men de svarta sega metallpinnarna rör sig i reprisfart. Snart börjar Björne.

Tv-rummen har i min bekantskapskrets sakta men säkert försvunnit och ersatts av vardagsrum eller stora hiskeliga salonger som upptar halva huset och enbart ska vara snygga. Vitt och tomt ska det vara. Som ett sjukhus. Ett tv-rum är tätt och gemytligt, värmen från kroppar och tv-apparat är lika tät som tystnaden. Kanske prasslar en tidning, men inte för högt, vi vill faktiskt se det här!

En ny apparat har fått ett eget rum. Dator-rummen är vår tids tv-rum. De tynar dock sakta bort då snart varenda rum är ett datorrum med trådlöst bredband till små skitdyra och bärbara nöjesmaskiner.

Utvecklingen är den samma som den var med TV-n och innan dess med radion. Från att ha varit en exklusiv del av hemmet med eget rum, jag fick eget rum efter tv-n fick det, har den blivit allt mer vanlig och spridits ut i hemmet. Kökstv:n tog tillsammans med parabolen död på det idylliska tv-rummet. Alla fick var sin tv, varför ska man se på tv tillsammans när man kan göra det ensam?

Nu har snart varenda familjemedlem en egen dator, det går kanske inte att dela en upplevelse på samma sätt vid en dator som vid en tv men tiden vid en dator kan delas upp. Istället sitter vi vid var sin dator och snackar på msn eller diskuterar favoritlagets misslyckanden på en portal. Vi träffar varandra allt mer sällan, ursäkten för mötet är alltid nödvändig. Ska du med på matchen? Fotbollen har en stor potential i att kunna erbjuda en mötesplats mellan människor. Prata bara inte för mycket, jag vill faktiskt se den här matchen. Värendsvallen är ett enda stort regngrått tv-rum, synd att det bara visas repriser av "vilse i pannkakan" varenda kväll.

tisdag 4 september 2007

"Att sälja" lista


Föreningen har redan annonserat ut att både Da Silva och Svensson försvinner efter säsongen då deras kontrakt går ut. Andra spelare vars kontrakt går ut är Tyler Hughes och Figueiredo. Hughes har inte gjort en bra säsong och jag förmodar att den sympatiske men ack så sega kanadensaren försvinner. Figueiredo sade redan innan säsongen att han ville bort och efter en sommar på Hotel Royal Corner och på vallens bänk lär hans inställning till Östers IF inte ha förändrats. Han är dessutom runt 35 år och har dessutom rimligen en bra lön. Figueiredo försvinner.

Fredrik Bild och Fredrik Gustafsson har båda en något oklar kontraktssituation. Det lär finnas en förlängningsoption i Bilds kontrakt och vår försvarspappa ska vi givetvis behålla. Gustafsson har varit direkt långsam i år och ska inte ha fortsatt förtroende som mittfältare eller för den delen som högerback. Gustafsson ska behållas som en av truppens mittbackar. Vad var det som var oklart med honom då? Tydligen finns det tolkningsproblem över hur lång tid hans kontrakt sträcker sig. Eventuellt blir Öster tvingade till en omförhandling om Fredrik vill fortsätta.

Ponomarev och Lennartsson har kontrakt året ut då de är utlånade. Ponomarev ska man fundera på att behålla om nu inte Gais prislapp är alltför saftig.

Om vi nu utgår från att resten av truppen har kontrakt över 2008 så är följande "Att sälja" lista fri för Ola Ryden att printa ut:

ATT SÄLJA vintern 07-08

Målvakter:

Veselovsky
Ung målvakt som bör säljas för att ge plats för en klar andramålvakt från området (Hårenberg, Åkesson eller Lennartsson?) bakom en ännu mer given Robin Malmqvist. Malmqvist har en större potential än Veselovsky och en större stabilitet. Skulle den andra målvakten heta Åkesson kan fighten om förstaplatsen bli hård.

Mittfältare:

Zavadil
Vår tjeck är inte tillräckligt bra för att uppväga det dåliga beteende han upprepade gånger visat i Östers vackra rödblå dress. Dessutom verkar han inte trivas i staden. En spelare som aldrig lärt sig språket och aldrig riktigt kommit in i lagspelet. Tyvärr, ur , är han också en av våra individuellt bästa spelare. Därmed kan man också få en hel del pengar för honom. Hans lönepost kan fyllas ut av två lovande yttermittfältare/mittbackar från superettan eller division 1. Det ger en större balans i truppen än vad som varit i år. Vi har saknat naturliga yttermittfältare.
Vi kan inte ha spelare i truppen som inte vill vara i föreningen. Sälj Zavadil innan han går som bosman efter 08.

Anfallare:

Borg
Oslipad diamant som blivit en gråsten. Sälj honom. Freddy har varken psyke eller uppförande för att platsa i en framtida allsvensk Östertrupp. Tar för mycket kort och missar framförallt hutlöst mycket lägen.

Teever
En av de största floppvärvningarna i Östers historia. Teever har inte utvecklats åt rätt håll i Växjö. Har inte rätt tuffhet eller snabbhet för att utvecklas till en målskytt som gör tio mål under en säsong i svensk elitfotboll. Sälj så länge någon ens är beredd att ge något för honom.

Bennet
Jamaicanen är ett mysterium. Visst passar han inte emot handbollsförsvar i Superettan men vart tog hans om än lilla tekniska förmåga vägen? Han verkar ha svårt att acceptera den rättmätiga platsen på bänken. Sådana spelare går inte att behålla, dessutom lär han ligga i toppen av lagets löneliga. Bennet får kanske springa ikapp med kameler runt jul? Sälj till IFK Växjö om inte annat!

Ledare:

Wibrån
Det behövs en mer rutinerad och kuniig tränare som kan väga upp Stilles uppenbara kunskapslucor om anfallsspel, tyvärr Peter, kanske finns någon plats i tipselit?

Rydén
Klubbdirektör som varit på sin position (för) länge. Behövs en ny kraft utifrån som samtidigt har sympatier för klubben.

För övrigt lär Tengroth, Nouri och Danielsson vara på väg bort. De spelarna ska bara säljas om Öster erbjuds riktigt mycket pengar. Alla tre är ordinarie och Danielsson och Nouri håller allsvensk klass.

För övrigt är Arvidssons möjligheter stora i vinter!

måndag 3 september 2007

Inbrytning i fiendeland


Intressant artikel i Ölandsbladet.

Tack till Svenska fans österredaktion som upptäckte den först.

Arvidsson är helt rätt man på sin position. Närscoutingen utvecklas hela tiden. Det känns skönt att Öster även scoutar på Kalmar-mark. Det är dock mindre bra att kalmartrogna Ölandsbladet visar hela grannlänet att även Öster har koll på Jacob Petersson.

För övrigt är även norra delen av Kalmar län intressant mark för en superetta-klubb på talangjakt. I gränslandet mellan Kalmar FFs och Åtvidabergs upptagningsområde kan väl även en ekonomiskt stark klubb med ambitioner som Öster blanda sig i budgivningen?

För övrigt måste Henric Svensson i Älmeboda vara på en annan lista än Petersson. "Att värva" eller för den delen "Klara spelare" är väl ett passande namn på den listan?

För övrigt återkommer jag inom en snar framtid med en "Att sälja" lista.

För övrigt lär den listan snart döpas om till "Bortskänkes".

Tomas Enrique Petry

SMP har intervjuat vår "store rorsman" Arvidsson och fått en del information om vår nya argentinare.

Han har trots de senaste meriterna från en regional liga meriter från Banfield i högsta ligan.

Arvidsson har förutom några träningar med tipselit sett några "dvd-snuttar" på hans mål i kalle anka ligan.

Chansvärvning? Ja!

Ivan Dudic? Nja den här killen är förmodligen billigare än floppserben från 2005.
Dudic ska ha tjänat riktigt bra under sina månader på Värendsvallens regngrå läktare.

För övrigt kan paralleller dras till den svenska division 3 liraren som är proffs på Sri Lanka.

För övrigt är det intressant att spelare söker upp Öster istället för tvärtom. Vem ringer man? Före detta division sex spelare med meriter utanför Värend finnes!

För övrigt borde SMP rikta mer uppmärksamhet mot Ambjörn Lennartsson. Vår nya målvakt har faktiskt helt ok meriter, från bra lags bänkar.

För övrigt vore det kul att se en bild på Petry. Är han mest lik Caniggia, Batistuta eller Crespo. Jag håller tummarna för en Caniggia-kopia.

söndag 2 september 2007

Tomas Petry


Bilden föreställer inte vår nya argentinske forward. Fast hade den inte föreställt en världsberömd presidentfru kunde den likaväl ha gjort det. Vem är Tomas Petry?

Väntar på att Smålandsposten eller officiella sidan plockar fram skolspanskan och intervjuar vår nya forward. Det lär dock finnas två nationella ligor i Argentina och Petry ska ha spelat i en regional liga. Alltså har han spelat i argentinska trean eller något sånt. Chansvärvning har fått en ny innebörd.

För övrigt kunde väl Arvidsson ha åkt på semester veckan som kommer istället för den där veckan då allt strulade med Pål the Wall och de andra målvakterna. Man åker på semester efter att transferfönstret är stängt!

Det är väl ganska naturligt att man anpassar en semesters tidpunkt till hur det ser ut på jobbet? Det är i vilket fall skrämmande att se hur mycket han saknades när han var borta.

Håkan har haft en svår uppgift i år och jag tycker att han har gjort det mesta rätt. Det var inte hans fel att fem (?) tränare tackade nej till jobbet i Öster. Det är inte heller hans fel att truppen är svensk fotbolls svar på Förenta Nationerna. Det är möjligen hans fel att vi anställde en av de mest defensiva tränarna i Götaland till en av de mest offensiva trupperna men vem skulle vi tagit istället? Ingen av de andra kandidaterna ville träna.

Det är också lätt att vara efterklok, Öster hade haft defensiva problem hela 2006 och tanken var nog att Giles skulle lösa dem. Tyvärr blev det varken hugget eller stucket utan försämrad offensiv och en fortsatt usel defensiv.

En vinter av möjligheter ligger framför Håkan Arvidsson. Det gäller bara att Östers IF tillhör Superettan när krutröken lagt sig efter denna säsong från helvetet.

Helvetet i djungeln


Efter förra årets praktfiasko fasade man för möten med Sylvia, Degerfors, Enköping, Bunkeflo och Åtvidaberg. Vi kände oss helt enkelt för bra för den där ängaserien. Vi hade ju landslagsmän.

Landslagsmännen blev snart före detta landslagspojkar och de svenska stöttespelarna blev stöttegubbar. Säsongen från helvetet börjar gå mot sitt slut och kan avlösas av helvetet i djungeln.

Division 1 södra. Skärhamn, Torslanda, Trollhättan, Norrby, Värnamo, Skövde, IFK Malmö och förmodligen inte ens en kul resa till Visby Gute. En poäng ner till en plats i tabellen som innebär seriespel mot farmarlag till forna tiders motståndare. Farmarlag och lag från misslyckade fotbollsstäder, Skövde, Trollhättan och Karlstad. Handboll, Saabfabrik och lila hockeyjippo.

Jag har börjat inse hur nära vi är en sådan verklighet, att vi kommer vara ett av lagen i, läs inte mer, SUPERETTANS bottenstrid.

Sirius hemma på söndag, vill det sig riktigt illa parkerar vi på en division 1 plats när den matchen blåses igång.

På söndag måste Öster vinna.

För övrigt kan Sundsvall tacka Rydén och Håkan "Sangria" Arvidsson för sin poäng i Växjö.

För övrigt har Arvidsson gjort ett kanonjobb i veckan. En lovande reservmålvakt och en spännande anfallare kom in. Anfallaren är i och för sig en chansning i nivå med värvningen av Widéns innebandyspelare för några år sedan men kostar det inget så ska man försöka. Lill-Damma har dessutom givit honom en välsignelse för hans skott. Tänk om vi får tre spelare i truppen som kan skjuta!!?

För övrigt är jag helt övertygad om att Östers resultat har påverkat mitt humör den här sommaren. Butter och lättretad. Gör som solen, gå inte upp i Växjö på semestern.

För övrigt tror jag på toppstrid 2008, oavsett serie.