torsdag 30 augusti 2007

Beijing


Truppen är presenterad och jag missade på två namn. Teever är tydligen skadad och Olausson får varken spela i a- eller b-lag. Skada eller har jag missat något?

Truppen:
Målvakter: Johan Åkerdahl, Robert Veselovsky

Backar: Tyler Hughes, Erik Tengroth, Fredrik Bild, Marco Da Silva, Gabriel Ucar, Mario Vasilj

Mittfältare/anfallare: Freddy Borg, Linus Malmborg, Daniel Svensson, Anatoli Ponomarev, Teafore Bennett, Helgi Daníelsson, Paolo Figueiredo, Marcus Nobell


Truppen som presenterades tycker jag i stort bekräftar den startelva som presenterades här igår. SMP insinuerar dock att Vasilj ska få spela. Något som även den korta speltiden i b-laget förstärker.

Startelva:

Veselovsky
Tengroth Bild Vasilj Hughes
Svensson Danielsson Figueiredo Ucar
Borg Ponomarev

Norrköping saknar Magnus Samuelsson och Daniel Bamberg. Två spelare som är lika viktiga för dem som Nouri och Zavadil är för oss. Leandre Griffith gör debut som utlånad från Elfsborgs frysbox.

För övrigt är två av juniorerna med i truppen. Idag hoppas jag att minst en av dem får chansen. Malmborg lär ligga närmast.

För övrigt drömde jag inatt att Daniel Svensson gick till Mjällby och att han var hur bra som helst mot Öster.

För övrigt har jag slutat att förvånas över hur utbildningsnivå och/eller klasstillhörighet slår igenom i statistik. Lågutbildade har, vem är förvånad, större risk att inte överleva cancer. Kan studiestöd och barnbidrag ses som sjukvård?

onsdag 29 augusti 2007

Kamratförening

Trolig trupp mot Peking:

Målvakter:
Veselovsky, Åkerdal

Backar:
Hughes, Ucar, Vasilj, Bild, Da Silva, Tengroth

Mittfält:
Svensson, Figueiredo, Danielsson, Olausson,

Forwards:
Borg, Bennet, Ponomarev, Teever

Startelvan är inte lätt att sia om men här kommer ett förslag:

Veselovsky
Tengroth Bild Da Silva Hughes
Svensson Danielsson Figueiredo Ucar
Borg Ponomarev

Bänk: Åkerdal Vasilj Olausson Teever Bennet


En utpräglat defensiv startelva vilket är det enda rätta när ett bottenlag möter en överlägsen serieledare på bortaplan.

Svåraste positionerna att förutse uttagningen på är mittback och högermittfält. Striden är hård mellan Da Silva och Vasilj om platsen bredvid Bild. Tyvärr har ingen av dem hittills visat sig ha det som krävs för ett topplag i superettan. Tillhöger på mittfältet står det mellan Svensson och Olausson. Olausson saknades i b-laget igår och Svensson fick bara spela halva matchen. Olausson ska enligt Östers officiella sida ha varit bra i b-laget på senare tid och det är dags för honom att minst få göra ett inhopp. Att han saknades i b-laget kan bero på att han ska spela imorgon eller att han saknas av någon anledning.

Svår uppgift mot ett IFK som faktiskt har börjat darra den senaste tiden. En poäng de tre senaste matcherna är faktiskt sämre än Östers fem poäng. Det handlar dock om serieledaren som varit helt överlägsen hela våren.

För övrigt dömer Johan Hamlin matchen.

För övrigt kommer Arvidsson behöva scouta backar. Försvinner Hughes, Tengroth o Da Silva har vi följande besättning: Nouri, Bild, Vasilj, Degerman. Betänk då även att Nouri bör ha allsvenska lag efter sig. Betänk även att Gustafsson kan räknas som mittback och att Ucar bara är klar denna säsongen ut. I vilket fall ska en mittback värvas. En mycket viktig värvning.

För övrigt var inte det här inlägget så långt.

tisdag 28 augusti 2007

Tack Johan.


Östermålvakt är ingenting man blir, det är någonting man är. I profilen ingår:

-En förmåga att omedvetet sätta igång med bolljonglering på mållinjen efter skott som ingen tror ska vara farliga.
-Ett inte helt perfekt samspel med backlinjen
-Kärlek från supportrarna
-Duktig på linjen och fina reflexer, bra på utrusningar sämre på spelet i luften.

Johan Åkerdal uppfyller allt. Det gjorde också Ravelli, Claes Green och Björn Stringheim. I truppen uppfyller även Robin Malmqvist och Veselovsky profilen. Pål Lundin gjorde/gör inte det, men han är ju ändå Pål. Pål the wall.

Tack Johan för att du gick ut och spelade trots lagledningens bristande förtroende och "förståsigpåares" (jag inräknad) kommentarer innan match. Du gick in och gjorde jobbet. Tyvärr kom en dyrare version av vår egen floppbalt och ett tappat fotfäste i vägen. Annars hade Johan Åkerdal hållit nollan mot serietvåan, glöm "sjabblet" i slutet, sådant är normalt i det rödblå målet. Tack för att du ställde upp. Förhoppningsvis får vi se dig igen, om inte i år så iallafall nästa år. Lyckas du hålla dig hel på den minst fysiska positionen på planen ha du en god chans att bli ordinarie, tids nog. Varken Robin eller Robert lyckas hålla sig hela mer än max en månad. Mjölk ger starka ben, för övrigt. Åkerdahls skelett är inte färdigväxt. Det borde vara obligatoriskt med mjölk till samtliga målvakter i Östers ungdomsorganisation. Mjölk kombinerat med snabbhetsträning kan även rädda okben.

Matchen igår var typisk för hela säsongen från helvetet. Öster skapar många chanser, missar många chanser, har en vänsterback och mittback som inte håller, släpper in enkla mål och spelar oavgjort på hemmaplan. Öster har faktiskt förlorat lika många matcher som Häcken, nio stycken, skillnaden är att de vinner när vi endast lyckas med oavgjorda resultat. Jag ångrar redan tanken men Öster lider alltmer av en "Örebrosjuka". Örebro förlorade förr inte många matcher, de spelade lika. 0-0 på Eyravallen är ett begrepp uppe i Närke. Vi får inte komma till en situation där det är viktigare att behålla poängen vi har än att ta alla tre.

Stille var i inledningen av säsongen oerhört övertygad om att det viktigaste var att vi försvarade oss bra. Det fick till slut som resultat att det var just försvara sig som Öster fick ägna sig åt. Det är dock alltid lättare att försvara sig om det egna laget har bollen. Det viktiga är inte att försvara sig bra utan att prioritera och kombinera anfallsspel med försvarsspel i rätt situationer. Rätt situation att prioritera försvarsspel är inte direkt efter att man själv gjort ett ledningsmål. Då gäller istället ett annat sorts försvarsspel. Att hålla bollen inom laget och förhindra att motståndarna etablerar press.

Igår hände det igen, Öster spelar bra tills de tar ledningen, sedan backar spelarna hem och blir otrygga med boll och slår dåliga passningar. Det hade varit intressant att se vad det är för instruktion som Giles ständigt ger efter ledningsmålen. De har nämligen inte ofta en så positiv effekt utan snarare en mycket negativ. Man försvarar sig inte bättre för att alla spelare påbörjar sitt försvarsspel två tre meter närmare det egna målet.

Spelarbetyg:

Åkerdal: Stabilt spel med de få bollar han fick emot sig. Ska dock ta deras mål, lös boll som inte går i någon hög båge. Underlaget kan man skylla på och det tycker jag att man ska göra.

Tengroth: Resoluta brytningar, några fina uppspel. Är dock på utflykt vid målet.

Da Silva: Tar en hel del märkliga beslut och kommer då och då på mellanhand, dock mycket duktig då han väl hittar in i närkamperna.

Bild: Försvarsklippa. Som vanligt några missiler mot anfallarna/Giffarna men överlag överlåter han uppsple till ytterbackar eller centrala mittfältare.

Hughes: Passiv typ som sällan gör offensiva löpningar utan att någon skriker på honom. Svag i positionsspelet, snabbare än många tror dock inte på korta sträckor. Varför får inte Ucar spela vänsterback?

Nouri: Löper och löper men inläggen brister ibland. Får mindre tid här än som högerback, är så mycket ytterback man kan bli i mina ögon.

Figueiredo: Gör en av sina jämnaste matcher. Framträdande under hela matchen, hämtar bollar och är även aktiv med löpningar. Synd att hans omgivning inte är bättre. Bäst i Öster idag.

Danielsson: I kanonform och den som kommer att rädda oss kvar i den här ängaserien.

Zavadil: Bäst på plan i första halvlek. Giffarna tillät inte det i andra halvlek och han föll bort. Hans kämpainsatser är imponerande, scouter på läktaren? Hur många svenska spelare hade velat stanna i till exempel tjeckiska laget Jablonec om de trillar ner i tjeckiska division 1?

Teever: Gör några fina skarvningar med fötterna men är annars helt osynlig. Lika dålig som Neemelo trots att han gjorde mål. Det vitblå landslaget måste vara bra om två landslagsmän blir utbytta i halvtid av Öster-Gif Sundsvall...

Ponomarev: Inte så aktiv som vanligt men kommer istället till bättre men färre avslut. Måste släppa bollen tidigare vid flera tillfällen, gör ett riktigt snyggt mål.

Borg: Han och Figueiredo har inget samspel, bollen åt ett håll och Borg åt ett annat. Anfallen verkar vara helt improviserade när Borg är anfallare. Kommer upp fint när han tvingar Sundfors till en kanonräddning. Det är dags att ta steget och att göra ett mål på hemmaplan Freddy!

Bennet: Gör bra saker på sin kant. Det är lyx att ha en sådan spelare på bänken. Med Nouri som högerback kan man unna sig sådan lyx.

För övrigt är bilden från EF-Kinshasa.

För övrigt hade nog 2939 kommit om Pål och solen kunnat vara med.

För övrigt måste DHL-bollen ha varit väldigt tung att bära. Vi spekulerade i vad personen där i tjänade? Var det en kvinna eller man? Var det någon ur damlaget som bättrade på deras tunna konto? Eller var det möjligen Malmborg, Degerman eller Nobell som äntligen fick chansen från start?

För övrigt var DHL-bollen ingen boll utan en människa med en stor tygboll över överkroppen.

För övrigt är det stor komik när Ola Rydén, vår klubbdirektör, ropar "ett två ett två" i mikrofonen i början av andra halvlek. Ola har väl varit speaker i minst tio år?

För övrigt slog nog domaren Åke Andreasson rekord i skarvningar från domare, varför ska han vara en meter från spelet hela tiden? Ska han vara det ska han kunna läsa spelet så pass att han inte hamnar i vägen för passningar. Annars är det brukligt att stå vid sidan om situationerna och inte mitt i.

För övrigt är nog Jocke Carlsson en bättre målvakt än Pål Lundin just nu. Han är tränad. Kunde inte "Kuno" ha tipsat om honom för länge sen? Ola behöver all hjälp han kan få när han ska axla Arvidssons blytunga mantel under en hel semestervecka.

För övrigt är jag väldigt negativ idag, egentligen överdrivet eftersom jag tycker att de rödblå gjorde en bra match. Kanske är jag mest irriterad över att Sundsvall kan ligga tvåa i tabellen med det laget. Sundfors, Patriksson, Lustig och Bayat var riktigt bra, en hel del andra spelare riktigt bleka. De som såg Eriksson-Olssons uppspel förstår varför han inte är kvar i Djurgården längre. Fredrik Bild är Fabregas och Da Silva är... Da Silva i en jämförelse.

För övrigt är det inte bra att Zavadil och Nouri saknas i matchen på bortaplan mot serieledarna. Kanske kan våra tre juniorer få chansen på bänken. Svensson kan man ju inte plocka bort, han måste visa upp sig så man får ut storkovan till Öster support.

För övrigt är jag övertygad om att få se Pål the Wall göra comeback det här året, Veselovsky lyckas aldrig hålla sig hel och icke avstängd i nio matcher.

För övrigt är det bara fyra hemmamatcher kvar. Sirius och Ljungskile är mardrömsmotståndare som framkallar Eyravallenkänslor men matcherna mot Mjällby och J-södra är derbyn där vi kan ta sex poäng.

För övrigt gjorde Freddy Söderberg båda målen när Värnamo vann med 1-2 borta mot topplaget Qviding.

lördag 25 augusti 2007

Hurra hurra för föreningen!

Ett stort långfinger åt alla målvakter i regionen. Ola Rydéns organisation lyckades efter en veckas idogt arbete hitta en vikarierande målvakt till måndagens match. Det "enorma kontaktnät" som Håkan Arvidsson enligt de som anställde honom har sträckte sig ända bort till Osby och till en pensionerad målvaktslegend som i fem år (!!!) har murat igen väggar istället för mål.

Pål Lundin har inte spelat sedan 2002 och kan omöjligen, om nu inte övriga elitmålvakter är överskattade eller fullkomligt talanglösa idrottsmän i en liga för halvamatörer (?), vara en man för elitidrott.

Ändå säger något mig att Pål kommer klara uppgiften, Pål var en otroligt duktig målvakt som tyvärr fick mycket okunnig kritik på grund av att han när han väl gjorde misstag gjorde spektakulära sådana. I grunden var han dock en av Sveriges bästa målvakter, på NITTIOTALET.

All heder åt Pål Lundin som ställer upp för en förening i nöd. Han personifierar inte bara Östers förra storhetstid utan även en klubbkänsla som blivit alldeles för ovanlig i vår kroniskt epileptiska förening. Pål tog, trots ett privatliv som vår tjeckiska lookalike på mittfältet endast kan drömma om, aldrig bilen hem till Osby när det tog emot i Växjö.

Det där långfingret då? Tänk er följande situation. I Traryd spelar den 16 årige målvakten Pål Pålsson i smålandslaget. Han funderar på vilket fotbollsgymnasium han ska välja. Vilken förening erbjuder bäst möjligheter att utvecklas? Halmstad, Jönköping Södra, Landskrona, Värnamo, Hässleholm, Ängelholm och Öster hör av sig. För varje gång Öster utmärker sig för att värva medelmåttiga utländska spelare eller tar in surrealistiska vikarier likt Lundin minskar Östers trovärdighet som utbildare. Därmed förlorar man också allt fler unga spelare till konkurrerande klubbar.

Lånet av Hårenberg tidigare i somras var ett steg framåt. Man visade då mod, kunskaper om närområdet och att man menar allvar med samarbetet med kronobergsklubbarna. Tyvärr kastar man den bilden i en vattenpöl då man väljer att ersätta U-21 mannen Malmqvist med antikviteten från Osby.

Jag var övertygad om att ersättaren skulle vara en aktiv målvakt från Kronoberg som hoppade in i matchen på måndag för att sedan återvända till sin vanliga klubb. Han kunde ha kommit från Växjö Norra, där fick man tyvärr ett negativt besked från Kennfors. Han kunde ha kommit från Växjö BK, Lindberg i deras mål har enligt en god vän med bra insikt stått i Tidaholm i division 2 och är för närvarande duktig i division 4 elit.

Älmeboda, Rydaholm, Hinneryd, Markaryd, Värnamo, Ljungby Hässleholm, Myresjö, Vimmerby, Hultsfred, Tranås, Älmhult eller Hovmantorp är alla föreningar i närområdet som rimligen tillsammans borde ha en målvakt av respektabel kvalitet i sina led. Det verkar ha gått braxen i kontaknätet.

På tal om nät, varför uttalar sig inte Håkan Arvidsson i media längre? Ola Rydén verkar vara vår sjökapten i snålblåsten. Befinner sig Arvidsson i dimman, på jakt efter bortblåsta nät eller har han dragit sig tillbaka för att "studera fotboll"?

För övrigt skulle pressen på Johan Åkerdal nu vara större än någonsin annars om han mot förmodan skulle få chansen på måndag. Åkerdal är en ung spelare som satsar på fotbollen i en förening han själv följt från läktaren av intresse för klubben. En sådan spelare behöver känna förtroende för att utvecklas. Det gör man inte om lagledningen uttalar förtroende men sedan handlar på ett sätt som visar att det inte existerar.

Den officiella hållningen borde vara:
-Åkerdal är en duktig talangfull målvakt som ännu inte har den förmåga som krävs för att prestera på den här nivån, därför väljer vi att leta efter en mer färdig målvakt som ersättare för våra två saknade målvakter. Åkerdal utvecklas dock fort i rätt riktning och kommer om att göra stora tjänster för föreningen de närmsta säsongerna.

För övrigt var Vasilj, Ponomarev, Zavadil, Veselovsky och Ucar på PM/Loft i fredags. De uppträdde städat. När får man se Pål Lundin på Harrys eller Bishops?

För övrigt måste man ifrågasätta den allmänna klenhet som funnits hos Östers målvakter i flera år nu. I andra föreningar är det brukligt med en förstamålvakt som står minst 80 procent av matcherna. Det ger trygghet till hela laget.

För övrigt är det snart dags att kalla in Tony Westring eller Andreas Ravelli till mittförsvaret och Andreas Bild eller Hasse Eklund till anfallet. Vänsterbacken då? Vår svagaste position kan lätt fyllas av Liatorparn. Det kanske inte går, han är ju fortfarande aktiv...

För övrigt är det här säsongen från helvetet.

För övrigt har Pål med stor säkerhet "sparkat in" en ung Fredrik Gustafsson i truppen. För 18 år sedan blev Pål Lundin förstemålvakt i Östers IF. När säsongen inleddes 1989 var Johan Åkerdahl endast ett foster.

För övrigt vill jag se en stor utrensning i truppen till nästa år. Kanske behövs den även på kansliet?

För övrigt är det svårt att vara kritisk mot att min enda barndomsidol får göra comeback. Han är dessutom garanterat den bästa målvakten i truppen vad gäller spelet i luften.

För övrigt är Veselovskys tavlor ofta väldigt lika Lundins. Skillnaden är att Veselovsky inte räddar straffar och att han inte kan vara så där övernaturligt bra som Pål kunde, för tio femton år sedan.

Antikvitet


Nyvaken och småbakis, irrar upp på toa och rotar fram min stenåldersmobil. slår på den och öppnar kylskåpet, hittar lite Yoghurt Kungsbär och müsli. Sen kommer det, meddelandet som ändrar allt, vibrationen från mobilens innandöme fortplantar sig ut i dess skal och rörelsen från skalet gör att ljud uppstår. Låter den låta, vem fan är det nu då?

Det är Anders. Anders är i normala fall så där friskt och nyktert intresserad av fotboll och dess regent i Kronoberg. Anders har förmodligen suttit vid sitt frukostbord i Uppvidinges skogar och satt våfflan, toasten, filen, kaffet, teet, glaset och muggen i halsen. SMP skriver att Pål är tillbaka.


Jag är i chock. Hänvisar till det här gamla inlägget så länge. Min barndoms enda idol är tillbaka, 42 år ung. Det här är större än när Ravelli gjorde sina rödblå matcher. Pål har nämligen aldrig svikit Östers IF. Pål är en legend.

fredag 24 augusti 2007

Finnvedsvallen

Bevittnade IFK Värnamo-IFK Malmö igår kväll. Värnamos unga talangfulla lag vann med 5-1 efter en uppvisning med snabba omställningar och kantspel.

Göransson, ni vet den där unga yttermittfältaren som knappt haft en plats på den rödblå bänken, gör 1-0 efter tre minuter. Göransson skär in från vänsterkanten, dribblar två man och lägger in bollen med en yttersida vid målvaktens bortre stolpe. De första tio minuterna fortsätter sedan Värnamo att trumma på. De har bland annat ett ribbskott och så har Freddy Söderberg, en gammal Österbekanting från översvämningsåret, flera bra lägen.

De tredjeplacerade gula Malmökamraterna tar sedan över initiativet och är nära att kvittera men Värnamo håller undan resten av halvleken, 1-0 i halvtid.

Andra halvlek börjar trevande innan Värnamos jättetalang Hult presenterar sig. 17-åringen avancerar från sin vänsterbacksposition förbi fyra- fem Malmöspelare och serverar den nyinbytte 18-åringen Englund ett friläge som han förvaltar på bästa sätt, 2-0 till Värnamo. Malmö reducerar sedan till 2-1 på straff och matchen står och väger lite tills Englund återigen dyker upp i straffområdet och gör 3-1.

Värnamo spelar nu ut Malmö och Freddy S gör ett oerhört snygg mål. 4-1 skjuts med vristen i närmsta krysset från straffområdeslinjen. 5-1 står också Freddy för nu på straff.

Betyg:

Målvakt
Åkesson: Stabil greppsäker målvakt. Han har varit en av söderettans bästa målvakter länge och håller god superettanklass. En tragedi att han aldrig fått chansen att dra på sig den rödblå målvaktströjan, han kommer dessutom från Älmhult.

Backlinje

Tommy Peterson: Högerback som gjorde jobbet på sin kant. Hade inte mycket att göra.

Martin Maletic: 18-åring som gör en bra match i Sveriges tredje bästa division. Stort löfte som ännu inte är mogen för större uppgifter.

Jens Wiik: Han har ersatt Kingsley Amuneke i truppen och är en rutinerad mittback. Gör en stabil match och styr ett annars orutinerat försvar.

Niklas Hult: 17-årig vänsterback med en grym offensiv. Snabb teknisk med bra tillslag. Jättetalang som igår hade problem i defensiven i första halvlek. Slarvade i passningsspelet flera gånger, behöver bli mer rejäl men är ändå mycket lovande. Ett steg som påminner om trumpinnar. Han har allt som Tyler Hughes inte har, snabbhet, teknik och förmåga att utmana offensivt.

Mittfält:

Högberg: Defensiv typ som mest hade sådana uppgifter. Imponerade inte med boll, bytte med Englund som gjorde två mål men inte mycket mer.

Joel Löw: Stark central mittfältare. Hade problem en period i första halvlek men kom sedan mer rätt i andra halvlek.

Henrik Johansson: Spelare som egentligen inte är ordinarie men som spelade tack vare skadeproblem. Jobbar och sliter på ett bra sätt, dock inget Österämne .

Göransson: I stort sett allt anfallsspel går igenom honom. Har nästan bara offensiva uppgifter, snabb och duktig en mot en. Tar för sig i närkamper och man känner inte igen honom från framträdandena i Växjö. En riktigt bra kontringsspelare som borde kunna göra inhopp i ett öster som skriker efter snabba kantspelare. Fan att vi ska ha en tränare som alltid prioriterar defensiven. När yttermittfältare alltid ska vara på rätt sida hämmas de, Giles!

Forwards:

Freddy Söderberg: En målskytt. Är inte speciellt bra igår men gör ändå två mål och har bud på mer.

Bujar Ferizi: En ung forward som egentligen borde varit i allsvenskan nu om han hade utvecklats som alla trodde. Gjorde mycket mål för något år sedan har sedan stannat i utvecklingen. Kämpade bra och stod för några fina framspelningar, är i vanliga fall inte ordinarie.

Hult är den största talangen i laget och han lär inte stanna i IFK mer än max en säsong till. Hans speed och genombrottsförmåga är unik.

Värnamo presterar utan ett flertal spelare som är på skadelistan. Claesson, Eriksson, Mildeus, Clewåker med flera är alla spelare för startelvan. Mildeus är för övrigt en mittback som Öster borde ha i tankarna till nästa år. Men alla spelare kan ju inte värvas från Värnamo. Eller förresten så kan de ju det utan att kamratföreningen utarmas, de har ju en tendens att misslyckas i Öster och sedan åter prestera som utlånade till Värnamo.

För övrigt var IFK Malmö bleka, underskattningen var stor efter deras sex raka segrar. Resan hem från den för kvällen lite mörklagda Finnvedvallen måste ha varit lång och tyst. Laget har i och med förlusten fem poäng upp till Qviding på andraplatsen.

tisdag 21 augusti 2007

Fungerande länk

Här kan kalmarsupportrarna beskådas, ber om ursäkt för den otydliga länken tidigare.

Fem målvakter


Om målvakten som enligt Arvidsson ska vara på gång kommer innebär det att vi ställer vår femte målvakt för säsongen i mål. Det värsta är att ingen av Malmqvist, Veselovsky, Åkerdal och Hårenberg varit färdiga målvakter. Vi behöver trygghet, ge oss något rutinerat som åtminstone stått en säsong i svensk elitfotboll tidigare.

Veselovsky visste om att han inte fick ta ett gult igår för då hotade avstängning, när han sedan orsakar en straff och tar ett gult i matchen kan man börja fundera på om en person med hans disciplin och uppenbara brister i intelligens ska ingå i Östers trupp. In med något rutinerat dock ej arkiverat typ Jonnie Fedel eller Håkan Svensson. I Halmstad har Conny Johansson inte fått mycket speltid, en typisk Östermålvakt dock, i negativ bemärkelse, som jag inte ens vill se en match i Öster. Det blir spännande att se vad Arvidsson skakar fram för ersättare i matchen mot Sundsvall, en sak är säker: Åkerdal är inte mogen.

Bennet är i Budapest och provspelar för en klubb från Förenade Arabemiraten, vi får hoppas att araberna imponeras av hans snabbhet och inte specialstuderar hans fart med boll och mottagningar. Bennets snabbhet är exklusiv och kan vara värt en hel del pengar om man finner rätt köpare. Kära östervänner, håll tummarna för att Bennet har en bra dag och att oljepriset hålls uppe.

För övrigt var väl det här inslaget bland det mest tragikomiska som visats i Svt i år. Visst är tillväxten av supportrar viktig men att presentera fem barn och ordföranden i Kalmars supporterklubb som "Kalmarsupportrarna" är klassisk TV-komedi.

För övrigt måste Öster börja vinna och solen börja skina över Växjö. Vilket är mest otroligt?

För övrigt lär spelet Djurgården-Kalmar 5-0 inte ge så höga odds.

För övrigt har projekt 83 stabiliserats vid 86.5 kilo.

För övrigt är det väldigt tyst om Arenastaden.

För övrigt längtar nog alla utom Daniel Svensson (han på SMP inte han i Öster) på att hans semester ska ta slut.

För övrigt kanske Daniels tid i Öster kan ses som semester från befälsutbildningen.

För övrigt vill jag veta vad Vasilj gjorde i telefonkiosken och vad psykologen hade för timlön förra säsongen.

För övrigt borde väl Björn Åkesson från Värnamo snart vara ett namn för Öster målvaktsbesättning.

För övrigt finns det andra klubbar än Värnamo i Sverige.

För övrigt har vi just nu noll spelare med Värnamo-anknytning i truppen. Vilken klubb tjänar egentligen mest på det här farmaravtalet?

För övrigt tror jag att den här polis-studenten kan vara Östers målvaktsvikarie om hans arm har läkt.

måndag 20 augusti 2007

startelva

Giles elva blir preliminärt:
Veselovsky
Tengroth Bild Da Silva Hughes
Nouri Gustafsson Danielsson Zavadil
Ponomarev Teever

Bänk: Åkerdal, Ucar, Svensson, Bennet, Borg

En utpräglat defensiv startelva som syftar till att stoppa Bois skickliga offensiva spelare i deras 4-3-3 uppställning. I Bois är mittfältarna Pekalski och Pettersson mycket duktiga liksom Eklund på kanten i tremanna-anfallet. Sedan har de en viss PC centralt som avslutare, han har gjort många mål hittills. Enligt Landskronas hemsida har de klonat giftige Eklund då han spelar på på båda kanterna i anfallet, vem som egentligen spelar på ena kanten är osäkert. SMP uppger dock att Christoffer Carlsson tar den platsen, därmed lär luriga dribblern Jelezak endast vara inhoppare.

Bois säsong har varit lik Östers, de har överraskat negativt och haft problem med både anfalls- och försvarsspelet. Nu har det dock släppt offensivt men man släpper fortfarande in en hel del mål.

Matchen på Vallen i våras bjöd dock inte på någon Hawaii-fotboll, sanslöst tråkig match mellan två mittfält som var rädda om den poäng de hade från start. Jag vill dock minnas att Öster, som vanligt, vann statistiken för antalet målchanser.

För övrigt är inte saknaden av Figueiredo så stor i den här matchen, nu ställer vi bästa möjliga elva för kontringsfotboll på plan. Det är möjligt att Figu hade blivit petad om han hade varit hemma.

För övrigt säger Stille rakt ut i SMP att Ucar startar på bänken. Ett inhopp på den gamla hemmaarenan kan kanske bli lyckosamt?

För övrigt är den här elvan urdefensiv och destruktiv.

För övrigt vann HIF med 5-0 mot Kalmar igår, 0-10 på två matcher är inte bra. Det kanske är värt att bekosta några höftledsoperationer för Kalmar läns landsting åt Bagarn, Eklund och Wastå? Det finns en risk att kostnaden ändå kommer för skolsköterskor...

För övrigt sprang de vitröda över och runt serieledarna i fredags. Det var närmare 6-0 än 5-1. Kampen om seriesegern kommer stå emot Forsheda, Klevshult och Kärda. Torskinge sjunker tillbaka ner i den dypöl de kom ifrån.

För övrigt var förlusten för Manchester United skönare än segern för Manchester City. Tyvärr kom Blackburn sedan emellan mig och en perfekt ligasöndag.

För övrigt gjorde Teever en av sina bättre matcher i Östers tröja mot Öis. Det gjorde inte Fidde Gustafsson. Gör han inte en sådan där klassisk "veteranhöst" a la Wibrån 06 kommer jag inte applådera beslutet att låta Svensson lämna. Svensson är just nu snabbare och mycket yngre än vår kapten. Tråkigt men sant. Gustafsson och Bild bildar (kul?) mittlås 08?

För övrigt är Värnamo i fin form. Nu vann man återigen på bortaplan. Läge att byta Kuno mot Stille och Freddy mot Freddy? Ingår tränare i farmaravtalet?

fredag 17 augusti 2007

Ännu mer semester

Trots bra spel lyckades man igår inte med det elementära: Göra fler mål än motståndaren.

Igår ger jag stjärnor till Ingemar Teever, Helgi Danielsson och Zavadil.

Nu lämnar jag Växjö för en ny resa, kommer dock tillbaka framåt tisdag onsdag och har då kanske smält den här förlusten.

För övrigt går det inte att motivera Gustafssons position igår. Stille motiverade med att han ska spela nästa match eftersom att Figu är borta då. Tveksam motivering till att sätta in en spelare på en helt ovan position i backlinjen. Självklart skulle Fidde fått spela mittback eller inte fått spela alls. Gustafsson var igår sämre än Bild någonsin var som vänsterback ifjol, om man beaktar motståndet.

För övrigt har Tobias Mattsson från Karlstad en lång väg kvar innan han håller i Superettan. Fruktansvärt ojämn nivå och mycket okänslig i sina val av fördelssituationer och framförallt när det inte var fördelssituationer. Han håller inte i Superettan.

För övrigt var SMP:s vinkel på reportaget om Arvissomn märkligt. Hur skulle det se ut om sportchefen var hejaklacksledare. Professionalitet.

För övrigt ska jag se den här matchen ikväll. Vinna eller försvinna gäller för
de vitröda krigarna.

För övrigt ska jag idag återigen ge mig in i mobilskuggan mellan Alvesta och Värnamo. Få saker känns mer orättvisa till landsbygdens nackdel än fördelning av mobiltelefontäckning i Sverige.

För övrigt åker jag på en offentligt ägd räls och i ett offentligt ägt tåg. Det drivs dock av det privata merresor. En principiellt sett bra uppdelning. Problemet är bara antalet resenärer, det måste löna sig mer att åka kollektivt.

torsdag 16 augusti 2007

Last man standing


Efter en timmes bilresa, nästan tre timmar i tåg och 20 minuter i buss är man äntligen tillbaka i Växjö. Det för att åter få se sina favoriter äntra den gråaste av arenor.

Tyvärr, eller som tur är, äntrar inte Värends eleganter planen ensamma, Idrottssällskapet från Örgryte får äran att följa dem.

Öis använde inför återkomsten till Superettan en strategi motsatt Östers. Istället för att som Öster behålla i stort sett hela truppen valde Öis att förnya och föryngra. Man planerade på lång sikt och tänkte sig ett mellanår då man skulle spela in nya unga spelare. Laget inledde dock bättre än alla trott och man var länge med i seriens absoluta toppskikt. Man har dock mattats rejält och är endast tre päng före vårt rödblå lag. De har under säsongen lidit av det som många lag med ung trupp lider av. Problem med stabila prestationer och problem med att "stänga" matcher. Så kära Österbröder, om Öis skulle bjudas på 0-1 på en fast situation, tappa inte hoppet, de har tappat ledningar flera gånger tidigare i år. Dock möter vi ett lag med mycket hög kapacitet, se upp för följande spelare ur dagens trupp:

Dick Last: Kräver ingen presentation, förkroppsligar ordet rutin. Mycket viktig i det här unga laget, har förr varit mycket duktig på frilägen och på linjen. Nu lever han mer på rutin än på snabbhet.

Rickard Johansson

Marcus Dahlin: Försvarsklippa för dagen då både Skiljo och Sauso saknas, Löfte som aldrig blommat helt.

Iheb Hamzeh

Robin Jonsson

Alexandros Pappas

Martin Strömberg

Carlos Espinosa

Magnus Källander: Öis svar på Peter Wibrån, fast utan Bundesliga meriter. En riktig mittfältsdynamo som faktiskt är lika gammal som Dick Last.

Christian Lindström

Tommy Lycén: Mittfältare man lånat från BP, han var förra säsongen i IFK Göteborg utan att övertyga.

Alexander Mellqvist

Boyd Mwila: yttermittfältare/forward som är kvar sen de internationella åren. Snabb och avig dribbler. Lär spela idag.

Mentor Zhubi

Samuel Barlay: farlig "släpande" forward som gjort en hel del mål i år.

Andreas Clarholm

Ken Fagerberg: Ung mycket lovande forward som hittills gjort sex mål i serien. Se upp!

Sammanfattningsvis så saknar Öis en hel del tunga pjäser idag och det i synnerhet i defensiven. Källander kommer få en viktig roll i Öis oavsett hur de ställer upp sin elva. Deras svaga lagdel ikväll är helt klart försvaret, Sauso och Skiljo saknas vilka tillsammans med Dahlin brukar alternera som mittbackar.

Öster är inne i en positiv trend. Hade jag kunnat krypa in i Giles huvud eller i hans dator hade jag förmodligen blivit väldigt förvånad om jag sett initialerna FG på en högerbacksposition. Enligt SMP ska det vara fallet. I övrigt TROR jag att startelvan ser ut på följande sätt:
Veselovsky
Gustafsson Bild Da Silva Hughes
Nouri Danielsson Figueiredo Zavadil
Ponomarev Teever

Bänk: Åkerdal, Tengroth, Borg, Svensson, Bennet

Betongen VILL se följande elva:

Veselovsky
Tengroth Bild Gustafsson Hughes
Nouri Danielsson Figueiredo Zavadil
Teever Ponomarev

varför spela med Da Silva om han är sämre än Gustafsson och dessutom inte har någon framtid i klubben. Gustafsson platsar inte på innermittfältet, då finns det bara två platser kvar: Bänken eller mittback. Vi kan inte ha heliga kor i en elitförening oavsett hur stora Österhjärtan de har, Tengroth måste få chansen.

För övrigt har vi vid vinst lika många poäng som Landskrona och Örgryte. Vinner vi med mer än två mål går vi förbi båda och parkerar på en om inte fin så iallafall inte bajsbrun tiondeplats i superettan.

För övrigt lär inte Fugueiredo spela i bortamatchen mot Bois. Stille letar efter ett positionsspel, det lär han göra på samtliga positioner mot Bois...

För övrigt tycker jag allvarligt talat lite synd om Bennet, så långt hemifrån och petad av en est och en svensk-ajzerbadsjanier. Dessutom på samma bänk som Trelleborgs siste samuraj.

För övrigt kan jag redan nu avslöja att Häcken och Ljungskile kommer att slåss om tredjeplatsen fram tills slutet. Häcken tar dock den tredje platsen till allsvenskan då de är ett bättre bortalag och i grunden ett bättre lag. Öster gör en bra höst men både Häcken och Ljungskile förlorar inte tre matcher SAMTIDIGT som Öster vinner tre. Åtvid slutar efter Öster i tabellen.

För övrigt är det idag trettio år sedan Elvis dog om nu någon har kunnat missa det. Till Bennet önskas "Devil in disguise",
Till Figueiredo önskas "Crying in the chapel",
Till Teever "King Creole"
och Giles Stille "A little less conversation".

För övrigt kräver jag mobiltäckning längs med hela kust-till-kust banan. Att täckning helt saknas mellan Värnamo och Alvesta, utom i Bor och Rydaholm, är ett bevis för att det svenska GSM-nätet inte ens är nära full utbyggnad i södra Sverige. Två lösningar finns för framtiden, tvinga Telia att gå med på att abonnenterna får utnyttja även de nät som de inte är kunder hos eller låt det offentliga köpa upp telias nät (3G) och bygga ut det. Sedan kan det offentliga upplåta det till alla operatörer som vill för en rimlig avgift. Det kan knappast vara ekonomiskt försvarbart att som nu bygga master för olika nät bredvid varandra i städer och på landsbygden. Vem skulle bygga ytterliggare en Öresundsbro eller ytterliggare en stambana för järnväg bredvid den andra?

Ingen kan mena att det nuvarande systemet med parallella nät innebär hushållning med resurser.

För övrigt slutar dagens match 3-1 Ponomarev 7´ Teever 49´ Borg 89´ Publik 3028.

måndag 13 augusti 2007

Hallands nyheter

är en sällsynt enögd lokalblaska. I en match där det lokala laget förlorar antalet avslut med 4-19 fokuserar man på FF:s bragdmatch som tyvärr förstördes av ett horribelt domslut. Låt gå att det enligt nästan alla källor var ett offsidemål men att skylla en förlust där man har sitt första avslut i andra halvlek på domaren är under all medias värdighet. Objektivitet?

För övrigt är semestern här i Falkenberg välbehövlig, den avbryts på torsdag då jag åker kollektivt mot Värend enbart för att se de rödblå visa att de är det bästa rödblå laget i serien. En seger då och vi tillhör seriens mittenskikt. Ingen tillhörighet att vara stolt över men ändå ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll. Det är dags att slå ett lag med kvalité på vallen nu. Jag har väntat sedan MFF hemma ifjol...

För övrigt hoppas jag att Henrik Svensson i Älmeboda ersätter Da Silva.

För övrigt var Göransson grymt bra i comebacken i Värnamo. Det rapporteras om ett mycket vackert segermål borta mot Skövde.

För övrigt känner jag en kung, han heter Ingemar. Han är kung av guden Zavadils nåde, tänk vad lite kärlek kan göra med en fotbollsartist som Zavadil.

lördag 11 augusti 2007

För övrigt

Allsvenskan 16:00
Kalmar FF - IFK Göteborg 0-5
Selakovic 36
Wernbloom 45+1
M Berg 83
Wallerstedt 89
Bjärsmyr 93
Varn, KFF: Eklund, Rosengren
IFK: M Berg
Domare: Markus Strömbergsson
Publik: 5 670


För övrigt är 5670 en urusel siffra när IFK Göteborg hälsar på och när man själv spelar om en förstaplats som man efter dagens insats endast kan drömma om.

För övrigt är Bjärsmyr uppväxt i Hestra i Småland. Hestra är en del av Elfsborgs klassiska upptagningsområde vid gränsen mot västergötland, även solen har sina fläckar.

För övrigt är jag uppriktigt sagt förstummad över att både Svensson och Da Silva lämnar. Två killar på gränsen till startelvan som endast är i 25:årsåldern. Ersätt Svensson med en utpräglad yttermittfältare och Da Silva med en ny försvarspappa som tar över Bilds mantel. Nu är vårt försvar den svagaste lagdelen.

För övrigt är både öl och kräftor goda i Falkenberg.

För övrigt vill jag se något spännande från division 1 ta Svensson plats i truppen, den serien måste vara full av talangfulla 22-åringar.

För övrigt gillar jag att Malmborg är med i morgondagens trupp. Sedan är det ett mysterium varför man tar bort Borg från truppen, vore det inte naturligt att ta bort Svensson om han inte får förlängt kontrakt? Malmborg var riktigt bra under sin tid som utlånad till Värnamo och är en spelare med en ljus framtid både på mittfältet och på en ytterbacksposition.

För övrigt vann b-laget i Värnamo idag mot svenska Futsal-mästarna Skövde, dock i sporten fotboll.

För övrigt kommenterade Kurt-Arne lillebrors förlust med några bevingade:
- Det blir ingen rolig måndag för grabbarna.
Fotbollsvärlden satte kollektivt ölen i vrångstrupen, Kurt-Arne känner till ordet roligt!

För övrigt är jag något besviken på årets vinterförvärv, självklart var de unga och oskuldsfulla men när kommer framstegen? Både Göransson och Olausson är löpande yttermitfältare, tyvärr verkar båda två ha problem med de rent fysiska och psykiska aspekterna av spelet. Göransson ser ut som Bambi på Pysh-jakt (stavas det så?) och Olausson springer och springer i sitt mentala hamsterhjul.

Göransson behöver en dos hederligt "jävlaranamma" och Olausson behöver bekanta sig med det faktum att man får använda sig av sina lagkamrater för att få bollen över mållinjen. Det är bara att hoppas att Bambi hittar sin självkänsla i Värnamo under augustimånad och att han kommer tillbaka till Värend stångande som en brunstig råbock.

För övrigt kommer jag aldrig tappa hoppet om två spelare, Teever och Borg hade, om jag hade varit sju år och levat i en tid av paninialbum, varit de idolbilder jag skickat efter från Panini med rekommenderad post. De har karisman, egenheterna och det eviga hoppet med sig.

För övrigt hade John Pelu passat alldeles utmärkt som högermittfältare i årets Öster.

För övrigt kan jag om Svensson ersätts med någon armenisk U-21 landslagsman bli riktigt förbannad.

För övrigt är Sahlins utlovade satsning på förortsområden samma dag som Fredrik lovar skattesänkningar ett exempel ur handboken på hur man prövar en opinion i en tid mellan valen. Slår uttalandet väl ut kanske de ideologiskt rättrådiga men alltför populistiska Sossarna äntligen kan få debatten att handla om det som är viktigt. Solidaritet och tillväxt står inte i motsats till varandra som mauderater och moderater tycks tro.

För övrigt har iallafall inte jag kunnat bestämma i vilken kommun, samhällsklass eller kultur jag blivit född. INDIVIDEN är väl ändå unik? Konstigt att de allra flesta i vårt samhälle har likadana kläder, likadan religionstillhörighet som sina föräldrar, röstar som sina föräldrar och jobbar med liknande saker som sina föräldrar då. Hade allt handlat om individer hade väl den auktoritativa värdefördelningen i form av det politiska systemet varit onödig? Varför dela saker med,,, sig själv?

Semester

Befinner mig i Falkenberg för några dagars semester. Bloggen får vila lite under tiden, tanken var att den kunde göra det medan Östertåget accelererade mot serietoppen, vid tredje stoppet i Bunkeflo fick vi tyvärr problem med bromsarna och tåget blev stillestående igen. Fy fan vad hemsk den matchen måste ha varit. Den var mardrömslik framför texttv...

För övrigt är det rätt att släppa Da Silva och Svensson förutsatt att vi tar in bättre och mer rörliga spelare alternativt en rutinerad mittbacksklippa som ersättning för sideshow Bob.

Krossa Falkenberg, i lokalblaskan Hallands Nyheter beskrivs Öster som seriens mysterium. Deras coach varnar för Zavadil och Figu. Han verkar ha okej koll helt enkelt.

torsdag 9 augusti 2007

Sideshow Bob



Han har länge varit from som en lammunge, nu är han tillbaka lika elak som vanligt. Sideshow Bob är tillbaka på allvar.

Bunkeflo ikväll och här följer en förmodad startelva:

Veselovsky
Tengroth Bild Da Silva Hughes
Nouri Danielsson Gustafsson Zavadil
Ponomarev Borg

Bänk: Åkerdal, Svensson, Bennet, Figueiredo, Teever


Veselovsky: Given när Robin saknas.

Tengroth: Bästa alternativet om Nouri ska spela på mittfältet.

Danielsson: Vår viking är tillbaka i gammal god form och given.

Gustafsson: Spelar endast på grund av att Bunkeflo har Erol Bekir. En kille som har varit inblandad i 16 (tio målpass och sex mål) av lagets 25 mål kan inte ignoreras. Fidde får order från Giles att ta bort honom.

Zavadil: Vår bästa spelare som dessutom gör flest mål. Fri roll offensivt ikväll, oerhört viktig.

Nouri: Spelade till höger på mittfältet mot Häcken och gjorde det bra, han får chansen igen.

Ponomarev: Inga mål hittills men ändå väldigt viktig för laget. Ikväll gör han minst ett.

Borg: Bra inhopp senast och får därför chansen igen.

Bänken:

Åkerdal: Klar tredjemålvakt i truppen som mest är med för att lära.

Svensson: Platsar just nu inte, en utmärkt inhoppare om vi ska "stänga matcher".

Bennet: Fruktansvärt odisciplinerad i sitt försvarspel och ibland också i sitt uppförande. Synd på en i grunden bra anfallare. Passar bättre in mot bra lag då vi ska kontra.

Figueiredo: Bör enligt mig spela mot sådant här motstånd men jag tror att Giles vill spela samma mittfält som mot Häcken. Dessutom fick han nittio minuter mot Halmstad i b-laget, ett klart tecken på att han inte spelar hela matchen idag. tengroth fick till exempel bara 65 minuter i b-lagsmatchen innan Häckenmatchen...

Teever: Stille har flertalet gånger anmärkt att onödiga varningar kan kosta en plats i elvan och förmodligen syftat på Teever som nu inte återfår sin plats efter avstängning.

Betongens elva:
Veselovsky
Tengroth Bild DaSilva Hughes
Nouri Danielsson Figueiredo Zavadil
Ponomarev Teever


Figueiredo behövs mot defensiva lag som Bunkeflo. Hans passningsspel är i klass med Bekirs och det defensiva ansvaret kan vår islänning ta.

Teever har en betydligt mer jämn nivå än Borg och är bättre i huvudspelet. Med de yttrar som vi har lär det bli mycket inlägg och både Ponomarev och Teever är bra i boxen.

För övrigt har Da Silva, Figueiredo, Hughes och Ponomarev utgående kontrakt. Dessutom har båda Fredrikarna, Bild och Gustafsson, oklara fortsättningsklausuler inför 2008. Lex PC så borde alltså ingen av de här spelarna spela om Öster vill behålla dem. Östers IF, de konsekventas Hades.

I och för sig är det en märklig policy att stänga av betalda spelare från sitt betalda arbete men har man en policy så håller man sig till den annars är det ingen policy. Slutsatsen måste bli att policyn har upphört eller att Öster har förhandlat med de spelare de vill behålla i sextettten sedan i julas. Sannolikheten att Figueiredo stannar i Växjö är mikroskopisk.

För övrigt var det intressant att Expressen inte hade fått någon uppgift om följande spelares inkomst: Veselovsky, Danielsson, Ingemar Teever fotboll (ett bolag?, Bennet och Figueiredo. Zavadil är en så stor supporter och så förmögen att han jobbar gratis. Skattemoralen i fotbollssverige är inte vad den borde vara.

Fidde Gustafsson har enligt Expressen 450 000 om året. Det blir 37.500 i månaden. Vad tjänar då Ingemar Teevers bolag, Bennet, Figu och Zavadil?

För övrigt lär väl Sideshow Bob ha betydande sidoinkomster nu när hans onda sida har vaknat?

För övrigt jobbar jag ikväll, det finns dock en TV med texttv på jobbet och en dator med internet.

För övrigt är jag en motgångssupporter, det är viktigare att se dem då det går dåligt än nu när det går uppåt.

För övrigt skulle en förlust eller ett oavgjort resultat betyda att de två segrarna var en tillfällighet.

För övrigt har vi fyra raka utan förlust i serien.

För övrigt ser målservice på texttv ut så här vid kl. 2100:
Öster-Bunkeflo 1-0 Ponomarev 75' Publik: 2789
Utvisning: Da Silva 85´

För övrigt är den ena bilden från Da Silvas hemsida och den andra är förmodligen ruskigt skyddad av upphovsrätten. Gissa vilken som från da Silvas sida?

onsdag 8 augusti 2007

Tårar i natten

Jag vet att du sover
känner värmen från din hud
bara lukten gör mej svag
men jag vågar inte väcka dej nu

Jag skulle ge dej
allting du pekar på
men bara när du inte hör
vågar jag säga så

Jag kan inte ens gå
utan din luft i mina lungor
jag kan inte ens stå
när du inte ser på
och genomskinlig grå
blir jag
utan dina andetag

Min klocka har stannat
under dina ögonlock
fladdrar drömmarna förbi
inuti är du fjäderlätt och vit

Och utan ett ljud
mitt hjärta i din hand
har jag tappat bort mitt språk
det fastnar i ditt hår

Jag kan inte ens gå
utan din luft i mina lungor
jag kan inte ens stå
när du inte ser på
och färglös som en tår
blir jag
utan dina andetag

Jag kan inte ens gå
utan din luft i mina lungor
jag kan inte ens stå
om du inte ser på
och genomskinlig grå
vad vore jag
utan dina andetag

Vad vore jag
utan dina andetag


Text: J. Berg

tisdag 7 augusti 2007

Stig Svenssons plats


Jag slogs av tanken på en kvällsbuss från Alvesta. Var ligger Stig Svenssons gata i Värendsmetropolen Växjö? Anledningen till att tanken kom upp var den
"vägbeskrivning" som den gamla fallfärdiga skolan i Kalmar lämnat till sina små gossar på deras vandring från centrum till Vallen inför cupmatchen. De hade där förordat en högersväng vid "Tommy Svenssons rondell", jag hade aldrig hört talas om den och satt därför idag på helspänn i den för kvällen relativt välbesatta bussen, fem passagerare, men kunde inte se Tommy Svenssons rondell. Inte för att jag trodde att den fanns där, men någon gång borde även begåvningsreserven i Kalmars gamla skola ha rätt.

En snabb sökning på Eniro här i natten ger ett nedslående resultat. Varken Tommy eller än värre Stig är representerade i Växjös gatubild. Det är oförskämt av Kommunen att inte hedra en av stadens största genom tiderna, den största idrottsprofilen, med en gata eller en plats. När Stig fick sin egen övre sektion på Värendsvallen 2004 hade det väl varit naturligt att tillägna honom en gata? Mannen som byggde en toppklubb av kvartersgänget från öster. En toppklubb som levererat mängder av landslagsspelare, upplevelser och publicitet åt Växjö. Ett klassiskt citat från hans memoarbok "En match i taget" är återblicken från när någon kommunpamp tar upp frågan om namnbyte under en av de tidiga segerfesterna. Svaret är lika klassiskt som oxgrillen, trafikstockningarna på hejargatan efter match eller varför inte Claes Greens axel mot Ljungby.

- Är det inte bättre att Växjö byter namn till Öster?

Tre godtagbara lösningar finns för att fylla tomheten.

Alternativ 1.
Byt namn på Bollgatan till Stig Svenssons gata. Bollgatan är den som går från smedjegatan mot vallen, det vill säga från Västerport/Lidl,Family house ÖB mfl mot tipshallen/hockeylådan/Betongtemplet.

Alternativ 2.
Byt namn ut det hejdlöst töntiga namnet Hejaregatan. Stig Svensson väg blir då lång och trafikerad även utanför idrottsevenemangen.

Alternativ 3.
Ge platsen framför huvudentrén på den nya arenan namnet Stig Svenssons plats. Arenan får gärna heta Stig Svensson arena men i sann Svensson-anda lär namnet kommersialiseras till Ikea-arena eller varför inte Eon-arena eller kanske Ica-arena (Och ishallen döps till The building formelly known as Ica lagret... Nä just det, den ju i Räppe, varför inte Räppe Lakers?). Sedan bör Stig också hyllas med en tom stol på den bästa sektionen, bland styrelsefolk och huvudsponsorer, fast förresten behövs det verkligen fler tomma stolar på den bästa sektionen? Ge honom en tom plats på lagledarbänken.

Tommy då? Nja, ska han ha en gata bör Lill-Damma, Harry Bild, bröderna Ravelli, Teitur, Eklund, Ejderstedt, Hagberg eller varför inte Björn Andersson också ha det. Visst skulle de kunna få var sin gata, om Ingemar Nordström var kommunalråd istället för saxblåsare...

Fast kanske är ändå Tommy den största? Döp Bollgatan till Tommy Svenssons väg och ge hans far en plats framför den arena där hans skapelse i framtiden återigen ska ge storstadslagen mardrömmar.

För övrigt ligger Påskön i södra Stilla Havet närmare Chile än nya Zeeland men ändå i ingenstans. I och för sig består östkusten till stor del av påsk-kärringar och kycklingar, kustens handelsplats bebos dessutom av mycket sydamerikaner så här års men det är ändå inte försvarligt att förlägga påskön vid den kusten så som jag gjorde i förra inlägget. Att insinuera att den primitiva östsmåländska kustbefolkningen skulle ha åstadkommit ett av världens underverk är dessutom en skymf mot de egentliga upphovspersonerna.

För övrigt ligger Blå jungfrun närmare Öland än Oskarshamn. Det skulle inte vara intressant att veta om Emin Nouri varit där.

För övrigt vore det extremt märkligt att ge Teever och Figueiredo 90 minuter i b-laget om Stille har för avsikt att ge dem en plats i startelvan mot Bunkeflo. Det blir samma elva som mot häcken undantaget Borg som får starta bredvid Ponomarev efter den fina insatsen på Hisingen.

För övrigt har Tommy Svensson tränat Alvesta. Det har Liatorparn också gjort. Ingen av dem tränar nuförtiden något lag av klass.

För övrigt kommer snart uppföljaren till den klassiska "Vi ska gå med Fredde Bilds frisyr". "Vi ska gå med Freddy Borgs frisyr".

För övrigt känner jag till två kungar: Dyplin och den här mannen.

måndag 6 augusti 2007

Disciplin


Vinst på torsdag och vi har en trend, förlust och det var ett undantag. Matchen mot Häcken ska ha varit riktigt väl genomförd och vi verkar ha hittat ett mer effektivt och snabbare anfallsspel. Skillnaden är nog egentligen inte så stor. Vi har nu en löpstark och löpvillig forward som skapar ytor och håller fast bollen OCH framförallt så sätter vi bollen i mål. Vi har varit fruktansvärt ineffektiva i en och en halv säsong nu. Sådant där ska ju jämna ut sig sägs det och isåfall innebär det mycket mål i höst.

Skitsnack! De lag som spelar den bästa fotbollen det vill säga gör fler mål än motståndaren når framgång.

Sedan kan det göras på många sätt, ett är att säkra bakåt och vänta tills motståndaren blottar sin feta strupe, en taktik Öster har fallit emot många gånger. En annan är att samla flocken runt bytet och lura bytet att blotta sin strupe genom överlägsen kunskap och beslutsamhet. På hemmaplan ska den sista metoden användas, på bortaplan den första. Eller rättare sagt, man får värdera när i matchen respektive metod ska användas för maximal utdelning. Ligger man under med 0-1 á la Häcken är inte den första metoden att föredra för den lär vara upptagen av motståndaren. Vilket bullshit! Kolla den här filmen istället och se hur det ska gå till...

För övrigt är Ucar en bra värvning som måste ses som ersättare för vår engagerade men aningen för långsamma kanadensare eller kanadick som man säger i hockeylådorna.

För övrigt måste det varit en förbannelse som hindrat Nouri från att göra mål i seriespel tidigare. Påskön ligger väl vid ostkusten?

För övrigt vill jag ha Teevers huvudspel bredvid Ponomarev, nu har du ditt livs sista och största chans att lyckas i svensk fotboll Ingmar! Tänk vad kul om vår egen estländare äntligen kunde lyckas. Upprättelsen för Markaryds-Lasse skulle vara total liksom för vår "store rorsman" Arvidsson som faktiskt var den som scoutade esten.

För övrigt är Höster en fruktansvärd ordvits som beskriver ett vanligt fenomen i Växjö.

För övrigt måste projekt 83 öka farten mot målet om 83 kilo ska uppnås innan Öster når åttondeplatsen. De har sex poäng till Öis, jag väger numera 87. Den minskning jag glatt mig åt är inte tillräcklig, gurkbantning under den närmsta veckan? Öster har tre raka hemmamatcher!!! Jag känner flåset från Toli, Fiddegus, Zavadil, Bild, Bennet, Borg och Nouri i bilringarna, fy fan vad jag ska springa nu!!!

För övrigt funderar jag på att ta ledigt från jobbet på torsdag kväll för att se Bunkeflomatchen. Tänk om alla i Växjö haft det intresset för laget. Då hade Öster haft ekonomi för Europa. Då menar jag spel i Europacuper och inte ekonomi för överblivna spelare från Europa. Nu har vi inte ens ekonomi för det utan får nobba spelare som inte platsar i engelska tvåan på grund av lönekrav. Men hellre en ajzerbajdjansk iller än en PC med processor från Värnamo.

lördag 4 augusti 2007

Tomgång

Jobbar sjukt mycket just nu (snart semester...) och hinner inte skriva något mer djuplodande om matchen mot Häcken. Truppen imorgon ser intressant ut trots att våra fixstjärnor Teever och Figu är avstängda. Länk till officiella sidans lite väl korta inför-artikel.

En resa in i Stilles huvud ger följande startelva imorgon:

Vesslan
Nouri, Bild, Da Silva, Hughes
Gustafsson, Tengroth
Zavadil Danielsson Svensson
Ponomarev

Nu ska vi spela tråkigt! Det här är en av få matcher som vi inte ska ta poäng i på pappret. Häcken ser starkare ut än Öster och vi får göra allt för att tråka till oss minst en poäng eller så kanske någon mittback gör 0-1 på straff i slutet...


Alternativt spelar Stille så här efter succen med 4-4-2 mot Sylvia:

Vesslan
Nouri, Bild, Da Silva, Hughes
Zavadil, Danielsson, Gustafsson, Svensson
Bennet, Ponomarev


Ett i mina ögon mer välbalanserat lag då vi här har fler offensivt lagda spelare.

För övrigt skulle en vinst innebära årets första topp-prestation i serien.

För övrigt är legenden Andrejs Rubins utlånad till Liepajas Metalurgs från Moskva. Kan det bli mer öststatlig Östernostalgi? Krossa AIK.

För övrigt är äntligen (Menar jag det? Ja det gör jag!) Freddy Borg tillbaka i vår stolta rödblå trupp!

För övrigt bygger vi vidare på (H)österkonceptet imorgon!