fredag 29 juni 2007

Curt mot väggen

Det blev hätskt när Curt Persson ställde upp på en radiodebatt om Östers situation. Ni finner den här.

Tony Awadis, stor Östersupporter, gick fram som en ångvält i studion. "Ryden passar bäst på ica och Arvidsson som lärare." Stor underhållning om man hade haft distans och hållit på ett annat lag. Nu gör man inte det och diskussionen är mer en bekräftelse på den frustration många, inklusive hela betongfundamentet, känner. Hur kan så välbetalda och duktiga fotbollsspelare prestera så lite?

Stille får sparken vid förlust mot Mjällby. Efter Mjällby väntar ett uppehåll, ska man sparka och få till stånd en förändring är detta rätt läge.

För övrigt är det svårt att hitta en bättre tränare för en rimlig lön. Betänk även att Giles har ett treårskontrakt mina damer och herrar.

Bo Axberg någon?

97 A. Ravelli
97-98 B. Axberg
98-01 Lill-Damma
01-03 Schenka
03-04 Widén
05-06 Jacobsson
07 Stille

Sju tränare på 10 år. Det är för många. Under perioden har Öster sparkat tränare mitt under säsongen tre gånger.

När Ravelli, som misslyckats fullständigt, sparkades 1997 lyckades Bo Axberg, genom ett mirakel singerat Liatorp, i Degerfors rädda kvar de rödblå.

Jag minns inte exakt, hela säsongen var ett trauma, men har ett vagt minne av att även Axberg blev kickad 1998 med ett magert resultat. Öster åkte ur och sen startade den riktiga kräftgången. Då fick vi kvala oss till den nya Superettan, nu finns inte den chansen.

I allsvenskan 2003 sparkades Schenka under säsongen och ersattes av sportchefen Widén. Widen var en hopplös typ och förde ner och cementerade fast laget i superettans mittenskick året efter.

Av de tre senaste sparkningarna av tränare har alltså två misslyckats.

Den här tråden huvudbudskap är dock det stora antal tränare som passerat de senaste tio åren och sambandet mellan det och de magra resultaten. En tränare behöver kontinuitet, förtroende och tid till lagbygge. De usla stackarna som nu försvarar de rödblå färgarna har varken Arvidsson eller Stille tagit hit. Ett undantag är dock Teever som Arvidsson faktiskt fick uppdraget att scouta inför 2006. I vilket fall, Stille har inte haft inflytande över vilka spelare han förfogar över. Till skillnad från Lasse Jaca som när han kom fick möjlighet att värva spelare som skulle passa in i hans 4-3-3 modell. Pelu, Borg och Svensson värvades då till exempel.

Jag tror att Stille kan rädda oss undan, somliga kallar det ett helvetesgap, degradering till division 1 södra. Efter säsongen får Giles rensa ut de spelare som inte vill vara kvar och satsa på föreningen och istället värva spelare från främst divison 1 södra men även från tvåan och trean. Spelare som värvas från superettan bör vara väldigt bra eller bosman om de ska värvas. Annars blir det för dyrt. Låt Giles bygga ett lag runt hans spelidé med 4-4-2 med starka forwards och duktiga yttrar.

För övrigt är det en skandal att Arvidsson förhandlar om nytt kontrakt med Tyler Hughes, han är långsam, "enfotad", har dåliga inlägg och är svag man mot man. Det torde finnas en bättre vänsterback i södra Sveriges division 1 och divison 2 serier. Förläng inte med Tyler, han var sämst på plan igår!

För övrigt hoppar jag i Växjösjön om Öster inte tappar någon mittfältare under sommaren.

För övrigt var det bättre på Pål Lundin och Claes Greens tid.

För övrigt bör Fidde G spela mittback resten av serien och Tengroth vänsterback.

För övrigt bör vi släppa Figu snarast om vi ändå inte använder honom. Han tjänar alldeles för bra för att slita bänk.

För övrigt var Martin Claesson IFK Värnamos klart bästa spelare av årgången 83. Han fick ofta visa tekniska övningar på zonlägren, var blev den tekniken av?

För övrigt borde Borg med hänsyn till rikets säkerhet genast tillkännage vilken frisör som klippt honom. Heter hon kanske Freddy Borg?

För övrigt borde vi förlänga med Helgi Danielsson redan nu.

För övrigt har jag aldrig förstått varför vi släppte Freddy Söderberg.

För övrigt förstår jag varför ramsan "Alla har en båt i Värnamo" inte sjungs längre.

För övrigt vore det vansinnigt tragikomiskt om EF sjunger den på regniga finnvedsvallen nästa år.

För övrigt var Stille vårt femteval som tränare. Prahl, Thern, Kahlenberg (hette han så?) och Hasse Eklund var alla tillfrågade. Av dessa har tre erkänt att de fått förfrågan. Jag förmodar att de ringde Thern också. Dags att ringa till Herrestad vandrarhem igen?

1958

Efter lite efterforskningar har jag kommit fram till att senast öster inte tillhörde svensk elitfotboll (högsta eller näst högsta serien) var 1957. Om någon har annan information så rätta mig gärna.

Om uppgifterna stämmer är det 50 år sen vi inte tillhörde eliten. Efter att ha klarat ut några helvetiska år runt sekelskiftet trodde jag aldrig vi skulle behöva uppleva en diskussion om tredjedivisionen. Det är dags att inse nu, vi är ett bottenlag i superettan, samma etta som vi hånade innan säsongen. Fredrik Bilds kommentar till Fotbolldirekt är insiktsfull: "Inför säsongen var målsättningen givetvis att gå upp, men nu får vi ju inse läget. Nu gäller det bara att kravla upp över strecket. Det känns bara löjligt att prata om allsvenskan."

Ja Fredrik, det blir löjlig att diskutera allsvenskan när man är sist i superettan. Vi slåss just nu med Sylvia och Degerfors om att undvika nedflyttning, sen är det tre poäng till nästa lag. Ändå vägrar vår sportchef erkänna att det är kris. I och för sig är möjligen ordet något överdimensionerat för ett bollspel men vilket ord ska användas. Katastrof är inte bättre, akademiens ordlista förklarar ordet kris så här: "avgörande vändning; brydsam situation; svårt ekonomiskt läge; svår tid." Jag skriver under på alla de förklaringarna av vårt läge. Ekonomin kommer inte heller frodas av ett publiksnitt på 2500, möjligen kan den gynnas mer av bottenstrid än ingenmansland?

Det är riktigt illa nu. Igår var Giles lite kreativ och satsade på ett 4-2-3-1 med Zavadil som kreatör och defensiv mittfältare. Det fungerade jättebra, i 20 minuter. Sedan kom den värendska passiviteten in i leken och påverkade vår hopplöst urdåliga vänsterback. Det målet är en skam för föreningen. En lös chipp går över två backar och en ensam Åtvidabergare tillåts slå in den en meter från målet. Malmqvist och Tyler får ta på sig det.

Efter det målet ser vi inte mycket mer av Öster förrän Vasilj sätter dobbarna i en blåvit axel och blir utvisad. På frisparken gör Åtvid 0-2 efter en tveksam insats av försvar och målvakt. Resten av halvleken är seg förutom Helgi Danielssons skott strax utanför i slutet av halvleken.

Andra halvlek och man väntar sig att killarna ska göra en kämpainsats och sikta på en poäng. Istället gör Åtvid 0-3 och laget lägger sig ner och dör. Igår saknades Wibrån och Gustafsson något oerhört. Öster vann anmärkningsvärt få närkamper och många spelare verkade ha rejäla hålfotsinlägg, av bly.

Spelarbetyg:

Malmqvist: Tveklsam vid de båda första målen. Gör några räddningar i andra, överlag för dålig. Han måste höja sig och ta någon mer "svår" boll.

Nouri: Han vill mycket men blir mer defensiv i ett 4-2-3-1 än i 4-4-2.

Vasilj: Ovårdad utvisning trots att den var hårt dömd.

Bild: Spader kung kan man lita på. Långa tår och bra på huvudet, dock långsam men det får vi leva med.

Hughes: Han är fortfarande svagast i elvan. Hur kan denna kanadensare med fel hjulinställning vara helt ordinarie i Östers IF? Usel bakåt, usla inlägg. Det här var inte första motståndarlaget som koncentrerade anfallen mot hans kant.

Zavadil: Goda intentioner i början men överglänstes sen av Bergström som var mycket bättre.

Tengroth: Sliter efter sina förutsättningar. De är tyvärr inte så goda.

Borg: Odisciplinerad teknisk spelare som inte uträttar någonting. Utnyttja ytorna Freddy. Börja med att gå och klipp dig...

Helgi: OK insats. Förlorade mittfältskampen mot Bergström.

Svensson: Iprenmannen var dålig idag. Få initiativ ofta på fel sida när de vände spelet.

Teever: Bra kämpainsats, fina skarvningar och han låser fast bollen. En godkänd insats.

För övrigt bör vi behålla Stille och byta assisterande. In med en pådrivande matchcoach, kanske bör Wibrån och Ludde byta jobb?

För övrigt kan jag forfarande inte förstå hur vi kan förlora med 0-3 mot Åtvid. För 35 år sen hade jag kunnat förstå det.

torsdag 28 juni 2007

12 september 2005

Datumet jag senast såg Öster vinna på hemmaplan. Jag har lyckats missa de tre segrar som kommit sedan dess. Västra Frölunda, Halmstad och Malmö har besegrats under den ett år och nio månader långa perioden. Det är obegripligt att 2467 personer kommer och ser ett lag som aldrig vinner på hemmaplan.
Den som hävdar att Österpubliken är medgångssupportrar bör vara tyst.

Nu är det tid för mardömmar, imorgon är det tid för ett försök till förklaring.

PC till Bois, det var rätt att inte kontraktera honom, han har fel programvara för en bottenstrid.

Still(e) going strong... Det var kreativt med 4-2-3-1, en vilsen hockeyspelare och Rydaholm-kungfu kom emellan Öster och segern. Vem kan idag hävda att vi har en tillräcklig backlinje?

Håkan Arvidsson till Janne Gunnarsson i radio kronoberg: "Vi har svårt att göra mål och släpper in för lätta mål."

Grattis till Åtvidaberg för en väl genomförd match och en ursäkt till er åtvidsupportrar för en del felaktigheter i min inför-rapport.

Skrivmaskin

Under Åtvidabergs storhetstid var deras huvudsponsor skrivmaskinstillverkaren Facit. Ett svenskt märke som var stort i världen på den tiden. Sedan dök datorn upp på marknaden och Facit liksom ÅFF försvann från den stora scenen.

ÅFF var inför säsongen bottentippade och hade under de senaste säsongerna tappat sina främsta spelare. Jag tänker då på Sheriff Suma, Bapupa och en hel del spelare från Djurgården. Samarbetet med Djurgården tog väl slut förra året om inte jag minns fel? Stockholmarnas krav på att flytta hemmamatcherna till Linköping blev för mycket. Trots alla dessa motgångar har man i serieinledningen gått som tåget och ligger trea med sjutton poäng.

De har med sitt 4-3-3 endast förlorat tre matcher av tio. Sirius och J-södra slog dem i Åtvidaberg och så har de fått stryk av Norrköping borta. De har fem vinster, Degerfors, Ljungskile, Bunkeflo, Enköping och Häcken har alla förlorat mot dem. För oss luttrade Östersupportrar kan tilläggas att de endast hade en poäng efter fyra omgånger. Efter det har det vänt med besked. De har sex raka utan förlust och har hittat sin offensiv. Tretton mål på de här senaste sex matcherna.

Hur ser de ut på planen då? De spelar ett 4-3-3 där unge mittbacken Nicklasson tillsammans med AIK-lånet Per Karlsson håller ihop backlinjen.

Mittfältet består av Karlsson, Jönsson och självklart Bergström, ständigt denna Bergström. Hur många år har han varit i assisttoppen egentligen? Mr Åtvid, kalasinlägg, frisparkar och rutin. En av seriens bästa mittfältare. De andra båda då? Karlsson är en gammal anfallstalang vars karriär fastnade efter succeåret 2004, han har nu klivit ner på mittfältet. Jönsson är deras hårt arbetande spelförstörare, Zavadil måste få ett övertag på honom. En man gjord för en regnig match på Värendsvallen inför liten publik.

Tremanna-anfallet består av Radetinac och Möller på kanterna och målmaskinen Haglund som target. Radetinac har aldrig tidigare beträtt betongens innandömen som a-lagsspelare. En ung anfaller som spelare ytter i ett 4-3-3, låter som en snabb dribbler men det får framtiden utvisa. Den andra kanten tar Pontus Möller hand om. Även han är en ung kille, skillnaden mot Radetinac är att han har producerat fyra mål hittills. Killen är lång och gänglig och lär få ytor då pappa Bild vet att han måste hålla ett öga på haglund som är deras viktigaste spelare.

Haglund är den där riktiga forwarden som Öster alltid söker. Haglund gör alltid runt tio mål i superettan och han är mycket duktig på huvudet. En bra avslutare med fötterna är han också. Haglund och bergström känner varandra väl som fotbollsspelare. Det här radarparet får vi se upp med. Bergströms precisa inlägg och instick kommer att förvaltas av Haglund om han får chansen. Låt honom inte få den!

Ikväll kommer vi möta ett 4-3-3 som närmast kan kallas 4-5-1. Peter Svärdh har ögon och öron och kan inte ha missat vilka stora stora problem vi haft mot lag som spelat så. Södra, Degerfors och Ljungskile har vi haft stora problem mot. Ikväll gäller det att ställa om fortare. Det går inte att Zavadil, Nouri eller för den delen Tengroth transporterar upp bollen. Den ska sparkas upp till teever och Borg/Johnson. Snabba omställningar. Zavadil och figu måste fylla på.

Östers troliga lag:

Malmqvist
Nouri Bild vasilj Hughes
Svensson Tengroth Helgi Zavadil
Teever Borg

Bänk: Åkerdal, da silva, Figuireido, Olausson, Johnson

Bennet har en bristning i låret och Fidde G har fått en ny hjärnskakning.

Östers lag om betongen fick bestämma:

Malmqvist
Nouri Bild vasilj Tengroth
Svensson Figu Helgi Zavadil
Teever Johnson

Ett lag gjort för att pumpa inlägg mot boxen. Johnson har bara en förmåga och det är att hoppa. Både Zava och Svensson har fina inlägg liksom Nouri. Hughes har det inte längre och är dessutom långsam. Bättre att spela in Tengroth där, en bättre spelare på alla sätt.

Kvällen match slutar 2-0 efter två nickmål av Ingemar Teever. Publiken sitter glest och mer betong än publik kommer att synas. Årets sämsta publiksiffra på vallen: 2136


För övrigt är det Zavadils fulla rätt som individ att lägga ut kontaktannonser , hans agent har dock glömt meddela blaskan att Zavadils kropp kostar minst 2 miljoner i vår situation. Curts kommentar är dock förnuftig, kan man sälja sina problem till ett bra pris ska man göra det. Annars finns det en Barbara för 349 kr här. En billig lösning på ett växande problem.

För övrigt noterar betongen att Åtvid har många spelare från nordöstra småland i sin trupp. Få har lagt märke till att även Kalmar missar lovande spelare.

För övrigt har inte Åtvid värvat Älmebodas mittback Henrik Svensson än. Det vore tjänstefel att inte låta honom provspela sportchef Arvidsson!

För övrigt verkar Ludde Ernstsson vara en bra och aktiv matchcoach. Läge för att han och Wibbe byter jobb?

För övrigt har SMHI ändrat sin väderprognos för Växjö ikväll. Nu spår man halvklart väder. Öster och solsken hör ihop!

För övrigt borde PC snart ha hittat kalkylatorn på sin PC så att han kan räkna ut den norska lönen. Den norska kronan sjunker mot den svenska PC...

För övrigt borde Arvidsson se över den brittiska marknaden eller de svenska bänkarna. I det här läget saknar man Widén. Inte för att han var bra på sitt jobb utan för att det alltid läckte ut vilka spelare han var sugen på.

För övrigt är Fotbollsverige en skam för fotbollsjournalistiken. En sida som utelämnar Öster mer än den finns inte. En titt på medarbetarnas hemorter förklarar allt. Kalmar.

onsdag 27 juni 2007

Uppåt framåt

Östers inledning av säsongen har varit dålig. Efter att inte haft studsar och målställningar med sig under de inledande matcherna spelar laget nu också dåligt. Degerfors hemma var en av föreningens sämsta insatser det här årtusendet. 2000 och 2001 kom vi tolva, på den tiden vann vi iallafall någon match på hemmaplan.

Idag är det mer än åtta månader sen de rödblå vann en seriematch på hemmaplan. Den 25:e oktober nickade Daniel Svensson in 2-1 i 82:a minuten mot Malmö FF och segersången fick ljuda i den betongbunker där laget duschar av sig.

Åtta månader är lång tid. Under den perioden har det dock bara spelats fem hemmamatcher. Östers hemmastatistik är ändå, om man räknar in fjolåret, bedrövlig. De sjutton (!) senaste hemmamatcherna har endast givit 12 poäng. med ett sådant hemmaspel etablerar man sig inte i societen och man drar definitivt inga marginalåskådare. Två av de här sjutton matcherna har Öster vunnit. Hur ska man motivera "nöjesåskådare" att gå till vallen då?

Det finns nämligen två kategorier åskådare. De som älskar fotbollen och de som älskar att se på fotboll. Den första kategorien inbegriper mycket fotbollsintresserade personer och personer som är genuina Östersupportar. Den andra kategorin rymmer de mer lättskrämda personerna. De som vill se vinster, snygga mål och "det småländska liret". För många av de här människorna konkurrerar fotboll med andra nöjen. Vinster drar nöjesåskådare. Det kan en modern arena också göra liksom ölförsäljning. Eller innebär de sakerna möjligen samma sak? En ursäkt att få supa med kompisarna. Nöjespubliken behöver aktiviteter att förlusta sig med.

Tyvärr är många sponsorers medarbetare nöjessupportrar. Därför bör vi bygga ett tivoli runt planen. Eller kanske inte. Byt ut korvstånden mot ölstånd. I ett skrytbygge vill vi bo. En arena gjord för möten istället för fotboll. Säga vad man vill om värendsvallen men den är funktionell. En multiarena.

Svårt det där med arenor och "marknadisering". Vi behöver få in guld men samtidigt vill iallafall jag ha kvar den genuina fotbollsarenan. Arenor gjorda för fotboll. Jag vill inte se på fotboll i en miljö där arbete, makt och kapital dominerar.

Sponsorer bjuder medarbetare och och partners på fotboll. De "arbetar" (stora situationstecken)på arenan. Fritiden blir allt mindre. Vad betyder åtta timmars arbetsdag om medarbetarna arbetar på sin fritid? Fotboll är fritid och avkoppling, det torde även företagen inse och se sponorbiljetter som friskvård istället för business. Bygg ett spa, Veselovsky och Da silva kan nu dra sitt strå till stacken...

Det finns få platser där klassamhället manifesteras mer tydligt än på fotbollsarenan. De är vår tids sockenkyrkor. Under tak med uppassning, tapas och vin sitter makteliten och smider planer medan fotbollslagen kämpar på planen. För dem är fotbollen underhållning och det är en statusjakt att sponsra. De har makten över samhället och över fotbollens inkomster. Roa dem på främsta raden och du får guld och gröna skogar. Längre bak i kyrkorna höll torpare och tjänstefolk till. Om de inte fick stå, nu för tiden står de på norra stå eller "snål-läktaren" bredvid. Där står de i regnet och får sin underhållning. På andra sidan sitter de som ger dem bröd och som har betalat kalaset under tak. På vår vackra vall har vi även en stor öppen sittplatsläktare för dem som fortfarande drömmer om en plats under taket. På vår underbara vall får makten solen i ögonen under kvällsmatcher på sommaren.

Spelarna är alltid vända mot huvudläktaren under presentationen. Trots att där inte sitter flest personer. Föreningen vet att under taket sitter stålarna. Det blir smått komiskt när sponsorplatserna gapar tomma. På en fotbollsarena är inte varje persons röst lika mycket värd. Här regerar kapitalet.

En Värendsvallen utan löparbanor är en okej arena. En ful men ändå ändamålsenlig arena. Komplettera det med ölkiosker och lite lekrum åt sponsorerna så har vi en bra hemmaplan. Lägg istället pengarna på en ny uppvärmd gräsplan. Kan man spela fotboll i skottland på gräs borde man kunna göra det i Växjö också. Konserter och monstertruckar hänvisas till den övergivna hockeyarenan intill.




För övrigt är det fortfarande Mats Haglund och Kristian Bergström som är tongivande i Åtvid. Tengan får punkta Bergström.

torsdag 21 juni 2007

Tomhet

Kent "Lämnar"

Lämnar
Jag lämnar plats för någonting nytt
När jag är borta så finns minnena kvar
Det är inget mästerverk men det är allt jag lämnar
Ett leende kan ta dig så långt
Framför spegeln går vi bakåt igen
Ett undantag, en regel, så börjar leken

Jag vill stå ut
Nej, stopp det räcker
Jag vill stå ut
Nej, stopp det räcker nu

Lämnar
Jag lämnar plats för någonting nytt
Och seklets sista sommar är äntligen här
Vintern kommer närmre och vad var det jag sa
Jag lämnar
Ett leende som tog mig så långt
Framför spegeln går vi bakåt igen
Ett undantag, en regel, så börjar leken

Jag vill stå ut
Nej, stopp det räcker
Stå still, stå ut
Nej, stopp det räcker nu

Text J. Berg Musik: J. Berg
B-sida från singeln Kärleken väntar...


Nu blir det pepparchips, en fotbollsfilm och slutligen mardrömmar om Superettan 2007. Fy fan vad surt.

Se eller höra Panos?

Tv-kanalen Sportexpressen sänder matchen liksom radion från klockan 18.45.

Jag är urpank och följer matchen via radio västs utsände, en sportbar tar på mina begränsade resurser alldeles för mycket.

När tappade Svt24 rättigheterna till ettan? Deras sändningar höll rätt hög klass vill jag minnas. Jag vill också minnas att Wernersson alltid var positiv till östers spelidé i de sändningarna. Wernersson släpps inte ut ur sitt kylskåp så ofta längre. Synd på en "expert" som ofta var positiv till öster. Vi sätter vårt hopp till att Tv4 tappar rättigheter och att Backe får kommentera de rödblå eleganterna istället för tiotals spanska matcher mellan lag få har en relation till. Osasuna-Real Betis någon? Tacka vet jag Ljungskile-Östers If, grisfotboll på lägsta professionella nivå!

Panos



Besök på Skarsjövallen brukar innebära att de rödblå reser hem med få poäng. Innan säsongen var matchen mot Ljungskile borta en av dem jag trodde vi skulle förlora. Idag, med en usel inledning i ryggen, är jag nästan säker på det. Skarsjövallen, som bytt namn då klubben återigen sålt sin själ, är hemmaarena för en skräckmotståndare. Det var här vi fick stryk med 3-0 i allsvenskan det dystra året 1997. Många är de förluster som kommit här. Officiella har en informativ genomgång av vårt dystra facit på Skarsjövallen.

Vad beror ett sådant facit på? Min förklaring är skillnader i fotbollskultur, de har satsat på ett fysiskt spel med många spelare som är starka i luften, vi har satsat på det motsatta. La som spelar som Ljungskile har gjort har passat oss dåligt. Tiderna förändras dock och Östers startelva är idag mer välvuxen än under de mörka åren.

Ljungskile har bytt lite spelare men behållit den starka defensiven och fysiken. Laget mot Häcken då de vann med 0-1 efter ett ledningsmål i 5e minuten såg enligt deras hemsida ut så här:
Emil Erlandsson
Edwin Phiri - David Leinar - Jon Stockhaus - Daniel Berg
Cedomir Zarkovic - Anders Augustson - Aleksandar Kitic - Martin Smedberg
Jörgen Wålemark - Andreas Kristoffersson

Hemvävt och halvkända spelare om vartannat. det jag lägger märke till är att Mathias Gravem saknades, istället spelar Kristofferson tillsammans med Wålemark på topp. Kristoffersson har lyckats pricka in fyra mål hittills, han är förmodligen ofta lågprioriterad i markeringsarbetet då Wålemark är en bättre spelare.

Ikväll möts laget som gjort minst mål (Öster) och ett av lagen som gjort näst minst mål. Det kommer bli målsnålt ikväll. Första målet kommer förmodligen avgöra. Det viktiga är att inte de får göra det första målet. Isåfall möter vi Köttmuren Sk resten av matchen.

Ljungskile ligger sjua i tabellen på 14 poäng, de ingår i de fem lag som just nu är jämna runt uppflyttningsstrecket. Vi är fem poäng efter och har en match mindre så en vinst för oss till en möjlighet att gå förbi LSK vid vinst i hängmatchen mot Öis.

Hur ställer öster upp idag då? Om vi spekulerar med grund i förra matchen och efter det mönster som Stille har visat innan blir det följande:
Malmqvist
Nouri Bild Vasilj Hughes
Svensson Helgi Gustafsson Zavadil
Bennet Teever

Bänk: Vesslan, tengan, Da silva, Johnson, Borg.

Betongen instämmer till fullo i ovanstående startelvas riktighet vad gäller tio positioner. Betongen vill hellre se Tengroth än Hughes på vänsterbacken. Tengroth är stark man mot man och en framtidsman, det är inte vår kanadensare.

Två spelare är förhoppningsvis borttagna ur startelvan sen sist. Tengroth gjorde få personer glada på högermittfältet och får inte chansen igen, Johnson gjorde ingen glad varken i söndags eller mot Södra och förpassas till Stilles bänk.

För övrigt slutar matchen 1-2 efter att Ingemar Teever nickat in 0-1 i första halvlek på inlägg från Svensson och Bennet kontrat in 0-2 under en period med tryck från Ljungskile. De gör 1-2 på slutet genom Wålemark.

För övrigt tippar jag alltid med hjärtat, det kommer bli 0-0 eller 1-1.

För övrigt bör alla lyssna på den engelska kommentatorns uttal av Ljungskile i datorspelet Fifa 98. "Djuuuunskil" Uttalas med k-ljud.

För övrigt bör vi behålla Stille, försvarsspelet fungerar äntligen och nu lossnar det snart framåt. Lossnar det inte framåt får vi ersätta honom med någon som är bättre än honom och som inte kallades "kanon" när han själv spelade.

För övrigt besvarar Stille SMP:s frågor på ett intetsägande och därmed proffsigt sätt. Det är faktiskt journalistens jobb att krama fram nyheter.

För övrigt var det ett bra beslut att låta Da Silva följa med i truppen. Vi har ingen inspelad mittback på den förmodade bänken mer än honom. De som ville haft med Claesson istället har sina poänger men Borg är också yttermittfältare vilket gör Claesson mer överflödig än Da Silva.

För övrigt tycker jag inte att Arvidsson ska handla PC. Det finns spelare med samma hårdvara på de allsvenska lagens bänkar. Skillnaden är att de har en mycket bättre mjukvara.

tisdag 19 juni 2007

Björklund - Nej tack

Tv 4 sydost hävdade i sitt fotbollsmåndag att Öster varit i kontakt med Karl Gunnar Björklund angående tränarjobbet.

Björklund är ett sämre val än Hasse larsson. En tränare utan några större framgångar. Dessutom är han ingen ungdom längre. "Kalle kanon" skulle vara en fruktansvärt dålig och kortsiktig lösning. Därför tror jag inte att det här ryktet stämmer.

Betongen gläds åt kapten Gustafssons sätt att föra sig i studion i det nämnda inslaget. Lugnt och behärskat trots att tv 4 sydost "krönikör" gick på rätt hårt. "Krönikören" gick hårdare åt Arvidsson för någon vecka sedan men jag tycker ändå att Gustafsson gjorde sitt jobb bättre i tv än sportchefen. Han är väl också betydligt mer van vid media än Arvidsson.

Åter till tråden, vi behöver möjligen en ny tränare men vi behöver framförallt någon ny spelare som kan lyfta det här gänget, en målgörare. Som beskrivits i förra tråden behöver vi någon som kan låsa fast bollen och förlänga våra anfall. Och det på ett sätt som är funktionellt med bolltempo. Grabben bör kunna sätta någon strut med.

För övrigt bor det en mycket duktig fotbollstränare i Herrestad 7-8 mil från Växjö. Jonas Thern arbetar som lärare på fotbollsgymnasiet i "smålands venedig" och bör komma väl överens med före detta rektor Arvidsson.

Det borde väl ligga i Öster supports intresse att Öster har en meriterad och duktig tränare?

måndag 18 juni 2007

Stilleståndsavtal


Ett utmärkt refererat från Degerfors-kampen på officiella finner ni här.

Betongen var blöt, regngrå och ful igår. Den hade ungefär samma attraktionsvärde som Östers anfallsspel. Publikens beteende vid regnskurarna var mer underhållande än spelet. Ola Rydéns speakerinsats likaså. Oj oj oj vad vi var dåliga framåt igår.

Hur är det möjligt att misslyckas så kapitalt mot ett motstånd som Degerfors? De spelade i och för sig tokdefensivt med en inledande press vid egna mittcirkelns kant och ett 4-5-1 men herregud de var ju miserabla fotbollsspelare! Efter tio minuter trodde jag på storvinst, Degerfors hade en brasse, en ensam forward och åtta vedhuggare.

Öster hade sex backar, två mittfältare och två vilsna vagabonder. Jamaicanerna var urusla igår. Johan Persson på SMP sammanfattar läget kort och koncist: "Jaq trodde aldrig att jag skulle få skriva det, men i den klena konkurrens som råder, med snubbelfoten Bennett, snedtände Borg och sege Johnson, borde Teever vara given i Östers anfall." Resten av krönikan är också kritisk till spelarna men även till Stille. Persson har rätt i att det handlar om en kombination av bristande förmåga hos spelarna och en bristfällig taktik.

Taktiken ska anpassas till det egna spelarmaterialet och till motståndarna. Med det material som öster förfogar över bör det innebära att mittfältyet ges en stor roll. Mittfältet ska inte vara en säck framför backlinjen om man har de starkaste spelarna där. Det ska vara aktivt. Pressen måste sättas högre. Vinner vi boll tidigare får motståndarna svårare att omgruppera till försvarsspel. Om vi som nu alltid vinner boll vid halva vår planhalva blir vägen till målet lång och går via de ytor där få spelare är. de ytorna är kanterna. Där är våra spelare allldeles för dåliga för att kunna producera ett passningsspel. Högerkanten var svag igår. Nouri självklart men han har ju sällskap av en mer naturlig back än han själv. Tengroth kommer aldrig bli en bra yttermittfältare. Vänsterkanten är vårt sorgebarn det här året. Hughes är helt vilsen offensivt. Väntar alltid ut passningar innan han löper och slår inga fina inlägg längre. Zavadil var igår inspirerad men hade ingen ork. Trots att han beredde yta för Tyler flera gånger gör inte kanadensaren några löpningar.

Öster anföll på flera olika sätt igår, kortpassningar, varianter, kantspel, inlägg. Problemet var att det gick långsamt eller att avsluten var usla. Inläggen måste bli bättre och fler måste fylla på i boxen. Klyschor ja men så sant. Bennet har en begränsad bollteknik men försöker ändå utmana. Han gör det i rätt lägen men saknar förmågan. Bennet måste utnyttjas i djupled. Får han inte de passningarna platsar han inte.

Det var mycket kritik och mer ska det bli. Vasilj och Bild hade problem med en ensam forward. Deras samspel är inget vidare men de bör ändå spelas ihop. malmqvist gör en bra match i målet. Säkra ingripanden och kommer ut bra på de två riktigt farliga lägen som Degerfors hade.

Vad behöver värvas? Öster behöver en klassisk yttermittfältare som är duktig man mot man och har ett ok passningsspel med fina inlägg. Vi behöver också en forward som kan ta emot boll och låsa fast den på ett funktionellt sätt. Hålla i bollen och dra sig ner mot en hörnflagga och slå inlägg mot ett framstormande mittfält. Den spelaren saknas helt i dagens lag.

Teever är lite av den spelaren. Esten måste få chansen från start efter Johnsons mediokra insatser mot Södra och Degerfors. sedan måste Hughes bytas ut. Han är orörlig och seg bakåt och framförallt tar han få initiativ framåt. Tengroth bör spela vänsterback precis som han gjorde förra året och på försäsongen. Betongen var blöt, grå och ful igår. Idag har den torkat upp och har, med stor fantasi, samma färg som en strand på en paradisö.

Betongens elva mot Ljungskile:

Malmqvist: Stabil.

Nouri: tar löpningar, säker man man, rätt i positionen

Bild: Hans rutin behövs mot ruskiga Ljungskile

Vasilj: I brist på annat.

Tengroth: Bästa vänsterbacken i truppen. Håller bakåt.

Zavadil: Får ta högerkanten, innebär att Nouri måste hålla igen lite.

Gustafsson: Han ska täcka upp kanter.

Helgi: Något mer offensiv än Gustafsson men inte mycket. Ska också täcka upp kanterna.

Borg: Han bör spelas in på en position. Duktig man-mot man och kan avgöra en match. Har blivit en bättre avslutare. Hughes klarar inte att täcka upp bakom därför spelar tengan.

Teever: får försöka låsa fast bollar och vinna nickdueller. kan vinna något inlägg i boxen.

Bennet: Viktig spelare mot bättre lag som ljungskile. Får ansvaret att sprinta sönder tröga mittbackar i spelvändningar.

Bänk: vesslan, Hughes, Da silva, Figueireido, Johnson, Svensson

söndag 17 juni 2007

Fredrik och Fredrik

Fredrik och Fredrik bör spela mittbackar idag. Situationen på mittfältet är dock problematisk med Figueireido på landslagsuppdrag och Borg med en avstängning för tre gula kort.

Hur formerar Giles laget då? Det troliga är följande:
Malmqvist
Nouri Vasilj Bild Hughes
Svensson Helgi Gustafsson Zavadil
Johnson Bennet
Bänk: Veselovsky, Tengroth, Claesson, Teever, Göransson

Betongens nya elva:
Malmqvist
Nouri Bild Gustafsson Hughes
Claesson Helgi Svensson Zavadil
Teever Bennet

Betongens startelva är betydligt mer välbalanserad på mittfältet. Zavadil och Claesson är mer offensiva och Svensson och Helgi mer defensiva. I den förmodade startelvan är istället tre av fyra defensiva. Dessutom har Betongen Svensson istället för Tengroth som central mittfältare. Tengroth är en back. Hans bollbehandling är alldeles för klumpig och långsam på mittfältet. Tengroth petar på sikt Hughes på vänsterbacken.

För övrigt är diskussionen om ytterligare en karensdag det största hotet mot underklassens hälsa på mycket länge. Visa lite ryggrad nu, ni som kallar er socialliberaler och centerpartister!

Människor blir inte friskare av att de arbetar sjuka.

lördag 16 juni 2007

Anita Andersson

Betongens startelva imorgon. Notera att Tyler får en match till på sig...

Malmqvist: Stabilt mot J-södra. Han får verkligen chansen i år.

Nouri: Ettans bästa ytterback är given. Mer vårdade uppspel idag.

Gustafsson: Stabilt par med Bild.

Bild: Världens längsta tår behövs. Se upp för ett kontrande Degerfors. Hasani och Drugge är snabba.

Hughes: I en match som Öster för kan vi ha nytta av hans vänsterfot. Mot bättre lag platsar han inte.

Svensson: I brist på alternativ. Platsar inte med Borg i truppen.

Danielsson: Urbra mot J-södra. Fortsätt så.

Figueireido: Behöver en dirigent mot degerfors låga försvar. Bra skott också

Zavadil: Nu mogen för startelvan. Fick en timme i U-21 också. Sätter första frisparken?

Teever: Johnson var dålig i Jönköping. Nu är det gads för Teever att ta chansen. I matcher som dessa ska Teever lyckas. Mycket inlägg i boxen.

Bennet: Hans snabbhet behövs i de få omställningar vi kommer kunna göra.

Bänk: Veselovsky, Vasilj, Da silva, Tengan, Johnson, Claesson


Se upp för filmningar, Anita är i stan.

onsdag 13 juni 2007

Tråk-Olle


Det blev en visit till Jönköping i måndags, Stadsparksvallen måste ha Sveriges sämsta parkeringsplatser. För det första är de få och för det andra består de av parkeringar längs med gatorna i den kuperade terrängen. Stadsparksvallen var vacker, intim, liten och omodern. Som jag tidigare nämnt så har laget från vätterstranden en hel del likheter med laget från baksidan av Öland. Parkeringsmöjligheterna var ytterligare en i listan liksom taktiken. Södra startar med ett 4-5-1 på hemmaplan! Nog för att det var stora stolta Östers IF som var på besök men ändå, vi är inte Bayern München.

Ett (som vanligt) positivt matchreferat från officiella finns här. För er som inte arbetar på marknadsavdelningen, vilket är ganska många med tanke på marknadsföringen av hemmamatcherna, var matchen jämn, kampinriktad och spännande. Östers spel var, snällt skrivet, ungefär som mot Landskrona hemma det vill säga idéfattigt och Stillestående.

Omdömen:

Malmqvist: De skott de grönvita julgransfötterna fick mot mål var beskedliga. Robin var stabil men har fortfarande för lite pondus i sitt agerande.

Nouri: Tråk-olle hade beordrat anfall på Tylers kant och Nouri hade en angenäm uppgift. Gjorde dock några viktiga brytningar då andra spelare var överspelade.

Bild: Planens dominant. Södra slutade tidigt med långbollarna mot Elmander, förlåt, mot Bild var det ju...

Gustafsson: Äntligen har vi en ledare i backlinjen. Gustafsson kan gärna fortsätta spela mittback. Betydligt mer spelskicklig och rutinerad än Vasilj och Da Silva.

Hughes: Tråk-Olle hade scoutat väl och sett att Hughes är vårt svaga kort. Rundades några gånger men hade en svår uppgift på en överbelastad kant. Fick också liten hjälp av Borg. Vasilj och Tengan är båda bättre vänsterbackar.

Svensson: Sköter defensiven men kommer nästan aldrig med i offensiven, saknar förmåga en mot en. En spelare som aldrig kommer uppnå allsvensk klass på en kant, Daniel ska spela centralt!

Helgi: Är han från Växjö? Sliter som om han varit med i föreningen sen barnsben. En hjälte i tider som dessa. Förläng till 2020!

Tengroth: Otacksam uppgift, fick jaga boll och är lite väl lik Helgi som spelare. Tengan är ett alternativ mot bättre motstånd. Tengan på vänsterbacken nästa match? Ja!

Borg: Freddy var spelsugen i inledningen. Startade med svåra och misslyckade saker med boll. Den dåliga starten blev en dålig första halvlek och eskalerade i andra halvlek i frustration. Är avstängd mot Degerfors efter att ha försökt mosa en södrait. Freddy behöver nu spela in sig på en position och mogna lite som människa. Då är Freddy den spelare som han kan bli. Innan det sker är han med sina ojämna insatser mer en inhoppare än en startspelare.

Bennet: Får fruktansvärt dåliga löpbollar. Otacksamt för honom, tycker ändå han har mognat i sitt spel med boll och vårdar den mer. Han är mycket viktig med sin snabbhet i Östers spelvändningar. Bennet kommer fungera när vi får in en passningsläggare på mittfältet.

Johnson: Av de matcher jag sett var det här Ryans blekaste. Problem med bolltempo och förlorade (!) flera nickdueller. Ryans form dalar, nu är det Ingemars tur mot Degerfors.

Inhoppare:
Claesson: Bytte av Johnson i slutet när Stille ville bevaka ledningen runt den 85e minuten, Claesson kämpade men var inte så lyckosam.

Zavadil: Bytte av kokheta Borg tidigt i andra halvlek. Det syntes att han inte har spelat på ett tag men han är ju ändå mr Zavadil. vackert mål och några snygga passningar. Var dock väl svag i defensiven på vänsterkanten och blev överflyttad till den högra, Svensson var mycket bättre defensivt på den kanten.

Figuireido: Bytte med en slutkörd Svensson. Spelade spets i femmanna-mittfältet och var blek. Att den mannen är kapten i Angolas landslag säger mer om det landslaget än om Figuireido. En annan fråga är om inte Hotel Royal Corner serverar lite väl god och lite väl mycket mat till den forna mittfältsvirtousen. Figueireido borde flytta in i Borgs lya istället, uppfostran mot kostlära?

För övrigt var det väl fegt att gå över till 4-5-1. Södras tryck blev ännu mer massivt efter det.

För övrigt var Tråk-Olle ,hmm, upprörd på sina spelare efter matchen. Han borde inte projicera sina problem på dem utan ta tag i sin rädsla för underhållning.

För övrigt är Jonas Thern en mycket duktig tränare som bor inom pendlingsavstånd.

För övrigt måste Stille fortfarande jobba hårt med anfallsspelet, det var lika stillestående som innan. Det finns fortfarande en risk för att Stille inte firar midsommar som Östertränare.

För övrigt var det en usel publiksiffra och en tråkig publik i Jönköping. Bra tryck i första halvlek, lade sig ned och dog efter 0-1 och var framförallt mer förtjusta i att hurra för motståndarnas misstag än för de egna spelarnas bravader. Hockey.

tisdag 12 juni 2007

Arbete

Jobbar och hinner inte skriva idag. Imorgon kommer dock en matig matchrapport från Jönköping och en sågning av östers vänsterkant igår. Herrarna Borg och Hughes gladde inte många (av östersuppsen) på stadsparksvallen. Borg var för övrigt lite sur själv efter att att han blev utbytt. Det hade jag också varit om jag haft den talangen och uträttat så lite. Skön seger dock. Tyvärr måste vi upp en så där femton klasser om vi ska ha något i toppen att göra. Betongen är het.

måndag 11 juni 2007

Hockeystad

Dags för omstart i superettan för de rödblå. Ikväll gästar vi Jönköping och stadsparksvallen.

En arena jag inte har något som helst förhållande till. Vi har ju inte behövt åka dit sen 70-talet, skönt kan tyckas. Det är länge sen Öster låg lägre till i seriesystemet än de gör just nu. Sveriges 30e bästa lag enligt tabellsystemet. Usch och fy.

Ikväll befinner jag mig på den gamla arenan stadsparksvallen, en arena som ska vara vacker. Vacker arena-tråkig fotboll? Gäller det sambandet? Tar vi oss till kalmar har arenan ett vackert läge men är inte särskilt vacker, det är en av svensk fotbolls stora myter, Fredriksskans är en ful fotbollsarena men belägen på en vacker plats. Om jag nu som vurmare för Sveriges fulaste arena ändå hävdar att Fredriksskans är vacker så stämmer sambandet.

Att kalmar är Sveriges dödgrävare är ju allmänt känt, sambandet med vackra arenor gäller även J-södra. De spelar efter sina resurser som det heter. Jag har sällan sett så tråkiga (tränings)matcher som de mot J-södra. Tråk-Olle Nordin skriker ut sitt budskap så det ekar i tipshallarna, -krymp ytor, - fall ner och så vidare.

Ikväll är det på riktigt, vi möter J-södra på riktigt. Laget som var sämre än Kalmar under deras sämsta tid. Ikväll gäller bara tre poäng. Det duger inte att ligga där vi ligger. förlust ikväll så får nog Stille stanna kvar i Jönköping efter matchen, för alltid...

Vinst ikväll och vi har 5 poäng till allsvensk plats, förlust och vi upplever årets fiasko i svensk elitfotboll.

Dagens elva (samma som i cupen) enligt eastfronts forum(Ako) :
Vesslan
Nouri Fidde G Bild Hughes
Svensson Helgi Tengan Borg
Johnson Bennet

Avbytare: Zavadil, Figu, Teever, Malmqvist, Claesson

Om betongen fick bestämma:

Vesslan
Nouri Gustafsson Bild Hughes
Svensson Figuireido Helgi Borg
Johnson Bennet

Avbytare: Zavadil (byts in!!, Teever (byts in), Claesson, Malmqvist, Tengan

För övrigt fick jag tag i dagens Värnamo nyheter. DEt enda som gladde i denna osedvanligt dåliga lokalblaska var en pojke med efternamnet Zacvadil som hade klättrat på drickbackar vid Vaggeryds Hjulafton(lokal festdag).

För övrigt så skulle betongen välkomna ett bildspel där man jämför Öster tränares utseende innan och efter de haft det ärofyllda uppdraget. Likt Usa:s presidenter verkar de åldras fort. Titta väl på Giles ikväll, han får inte fyra år i vallens ovala rum.

För övrigt bör fotbollstränare undvika kostymer. Det finns två skäl till det. För det första skickar det signaler om att man står över de andra personerna i lagmaskineriet. För det andra, hur stor del av åskådarna bär kostym? Kostymer ser endast löjliga ut i kontrast till publiken.

Kasta kostymen Giles och dra på dig en vacker rödblå träningsoverall!

J-södra - Öster 0-2 (Danielsson 39' och Bennet 78') Publik 4500

onsdag 6 juni 2007

Finsk pinne

Efter att ha sett Saarelma i 2-2 matchen mot Malmö är jag skeptisk till en värvning av den förre chelseaspelaren.

Saarelma är lik Alan Smith i ManU till utseendet, där upphör alla likheter.

Han fick en halvlek på kanten och en centralt på mittfältet. Tvärtom mot vad officiella skriver om matchen tycker jag han gjorde mer väsen av sig på kanten än centralt. Han är för vek centralt, killen behöver låsas in på ett gym.

Ska man jämföra honom med övriga mittfältare idag är han bland de sämre. Tar för lite initiativ och är för vek i närkamperna. Ska han värvas så är det en mycket långsiktig värvning. Olausson, Schranke, Göransson och Zavadil var klart bättre. Med tanke på att de också är yttermittfältare så är Saarelma knappt värd ett a-lagskontrakt.

En "one-liner" från en i publiken säger allt:

- Jag hoppas att han säljs med kilopris.

Jag hoppas att han inte säljs till Öster...

För övrigt verkade Pavel vara i bra form liksom Olausson och Göransson. Ingemar har dock varit mer lyckofull.

Vasilj visade, om någon tvekat, att han är klar tvåa bland mittbackarna nu. Da Silva hade problem med Ofere och tar för mycket onödiga risker.

Sämst på vallen var domaren och linjemannen närmast huvudläktaren. Värmeslag?

måndag 4 juni 2007

Zavadil tillbaka


Östers dyraste nyförvärv på mycket länge Pavel Zavadil kom idag tillbaka till sin arbetsgivare efter "försvinnandet". Ledningen har mött Pavel idag och håller presskonferens imorgon klockan 14.

Enligt SMP ska Pavel två timmar efter konferensen träna med U-laget. En indikator på att den tekniska tjecken ser ut att stanna i föreningen, iallafall ett tag.

Presskonferensen imorgon kan mynna ut i en rad olika saker. Vallens gamla betong har dock känt försoningens vindar från tipshallens kansli. Mitt tips är att Pavel talar ut om sin svåra tid, en tolk kommer säkert vara med på presskonferensen, och att Ola förklarar att Pavel fått någon sorts bestraffningen, till exempel en månads löneavdrag. Tillsammans förklarar de att det nu är full fokus på Östers prestation i serien som gäller.

För övrigt möter Öster BP i cupen imorgon. Jag tror att Stockholms stadions vackra läktare kommer vara ungefär lika välfyllda som Vallens förfallna huvudläktare var mot Örebro i förra omgången. Slår BP 332 betalande???

Vinner Öster denna åttondelsfinal är de tre vinster från Europaspel. Eastfronts eminenta träningsrapport visar att följande spelare spelade i samma lag på träningen:

Vesslan
Nouri Bild Fidde G Tyler
Svensson Helgi Tengan Borg
Bennet Johnson

Byter Tengan och Svensson position är jag nöjd med elvan.

För övrigt vill jag se Zavadil göra ett frisparksmål innan han lämnar Värends djupa skogar. Varför inte på Stadsparksvallen den 11e juni?

söndag 3 juni 2007

Finsk offensiv i öster

Öster tar i veckan in en finsk offensiv mittfältare på provspel. Killen har senast varit i Djurgården och testat men fick där negativt besked. Att andra klubbar tackar nej till provspelare betyder ingenting, lex Atiba, det som betyder något är att han är den spelartyp vi söker.

Tomi Saarelma är enligt Östers officiella och Nerikes allehanda en snabb dribbler vars enda svaghet är fysiken. Arvidsson känner doften av en vänstermittfältare.

Vi behöver yttermittfältare, särskilt med tanke på att Zavadil är fast i relationsträsket och att vi har en trupp överbefolkad av centrala mittfältare.

En annan sak vi behöver är ett försvarsspel. Tabellen ljuger aldrig och elva insläppta på sju matcher är på tok för mycket. Inför säsongen förutsåg jag offensiva problem, det som skulle fungera var försvarsspelet. Med södra Sveriges mest defensiva headcoach och en centrallinje av hög klass torde det också ha blivit så. Nej, förra årets shoppingbeteende i eget straffområde har levt kvar.

Det är med tanke på det ovannämnda jag tillsammans med ett förvärv av en ytterspringare också vill se att Öster satsar en slant på en mittbacksgeneral. Det är dags nu. Det går inte att hela tiden prioritera värvandet av offensiva spelare. Öster behöver en (nu tänkte jag skriva bagarn-typ) ledare i mittförsvaret. En spelare som är topp femton i svenskt seriespel bland försvarare. Var vi hittar honom spelar mindre roll, vi behöver en sådan spelare. Så länge vår svagaste länk är mittförsvaret kommer vi inte att nåt toppen i den här serien och aldrig någonsin etablera oss i det finrum där vi hör hemma.

En Jimmy Dixon, Bagarn, Tommy Jönsson, Zvirgsdauskas, Håkan Arvidsson, Andreas Ravelli, Nisse Johansson, snabb Christer Thor, Toni Koivastu eller varför inte en ung Goran Jevtic-typ.

Sedan kan vi inför nästa års säsong plocka in Älmeboda/Linneryds Henrik Svensson.

Det vore väl en skam om Åtvidaberg fick värva en mittback från Kronobergs län? Men vi har ju sett det förr: Thern, bröderna Elm, Rade Prica, Bjärsmyr, PC första gången med flera är några för mycket.

Den i organisationen som hittade Nobell på Gotland får veckans paraply, killen gjorde hattrick borta mot Visby för samarbetsklubben Värnamo i div 1. Arvidsson förhandlar tydligen om ett a-kontrakt/lärling med forwarden. Låt pojken stanna i Växjö många år framåt Håkan!

fredag 1 juni 2007

Hajen i silltunnan

Uttrycket "hajen i silltunnan" myntades med tanke på det kommunistiska östblock som jagade de västeuropeiska "sillarna" till att bygga ett välfärdssamhälle för medborgarna. Det med syftet att undvika en grogrund för revolutionära socialistiska rörelser.

Ibland kan dock situationen vara den motsatta, hajen är den befolkning som finns i landet som bär på åsikter och föreställningar som är direkt samhällsfarliga och förkastliga. En ledarartikel med bra exempel på det här.

Den svenska smygrasismen är omfattande. Sätt dig i vilket fikarum som helst så dyker den upp. Läs en modern svensk deckare. Sätt dig på vallen plaststolar eller ställ dig bland entusiasterna på den blåmålade eller regngrå betongen. Den finns där. Ibland uttalad:
-Skicka hem han!
-Har han rökt på eller?
-Jävla filmare, det kunde man ju väntat sig.

Men även allt oftare outtalad. Många personer förenklar sin verklighet. Man ger en grupp individer gemensamma egenskaper med grund i deras bakgrund istället för deras individuella egenskaper.

Det av alla exempel på vardagsrasism som jag hatar mest är den vid anställningar. Att sålla bort de namn som inte passar in är lika illa som att ge alla judar en stjärna på sina kläder. Samma tanke, samma resultat.

Det segregerade samhället har sin grund i samhällets struktur. Det handlar då främst om två strukturer. Den socioekonomiska och den etniska.

De människor som kommer till Sverige är ofta inte relativt infödda svenskar rika personer. De har ingen hög utbildning och en liten förmögenhet. Det svenska samhället är ordnat efter en klasstruktur. Enkelt skrivet: De rika människorna bor för sig, umgås med varandra och söker jobb med hjälp av varandra. De personer äger de flesta företagen (via aktier, även utländskt ägande) och framförallt så styr de de flesta företagen från chefspositioner.

Läget är ett annat i de bostadsområden som är billiga att bo i. Här bor fattigare människor, de umgås med varandra, går alltmer i skola med varandra, arbetar eller söker arbete och måste även de söka jobb genom deras personliga nätverk. Deras nätverk skiljer sig av naturliga skäl från de personer som fötts in i den rikare klassen. Människorna arbetar ofta på positioner som inte innbär så mycket inflytande, de är ofta underställda människor från den högre klassen.

Människor med ett mörkt hår och mörk hud är överrepresenterade i den undre klassen. De är fattigare, bor sämre, är arbetslösa i större omfattning och begår fler brott.
Med tanke på deras utgångspunkt då de flyttade till landet är det inte märkligt att de hamnar i den klassen. Det problematiska med vårt samhälle är att det blir allt svårare för deras barn att ta sig till den andra mer inflytelserika klassen. Det gäller även de i underklassen med svenskt ursprung. Samma sak gäller barnen i villorna, det blir allt svårare för dem att misslyckas.

Det byggs murar runt olika karriärvägar. Nätverkens betydelse ökar. Då krävs det kontakter, kontakter kan bara skapas om man träffas. När människor ur olika klasser träffas allt mindre blir det svårare att skapa kontakter.

Utbildning är en annan väg. Friskolor har tyvärr visat sig bli väldigt likriktade i sin rekrytering. Det handlar ofta om gymnasieskolor med rekrytering av akademikerbarn/tjänstmannabarn eller föräldrakooperativ på landsbygden. De skolorna är positiva för individerna men inte för samhället.

Samhället är beroende av att varje individs egenskaper och potential utnyttjas. När individer stängs in i burar av strukturer (klassamhälle och smygrasism) hämmas individernas utveckling.

Statens roll bör vara att bryta sådana strukturer istället för att bygga upp dem. En stat som gör det enklare för individerna att fastna i strukturerna förtjänar avsky från de individer som drabbas negativt och inte släpps in i de mer fördelaktiga gemenskaperna. Samhället mår bra om det tar till vara alla individers potential, det nuvarande styret av staten gynnar bygget av gemenskaper byggda på nätverk.

Istället för att förenkla samverkan över klassgränser och etnicitet motverkas den.

Underklassens söner och döttrar får allt färre vägar upp.

I framtiden lär allt fler på gräset komma från underklassen och allt fler på sittplatserna vara från överklassen. I ett samhälle som med hjälp av staten blir mindre statiskt kan den regngrå betongen åter fyllas av grosshandlarnas misslyckade söner och sittplatserna av städarnas lyckade. Vilka som springer på gräset har mindre betydelse. Är de duktiga fotbollsspelare och ger allt för föreningen kan samtliga elva komma från Burkina Faso. Det har ingen betydelse.

Den dag staten tar sitt ansvar och medborgarna inte söker enkla lösningar får vi det flexibla samhället vi alla vill ha.